EP dizanje utega – Split: Dva zlata za Rusiju, slabiji rezultati hrvatskih predstavnika

Foto: fah

Rusi Diana Mstijeva i Adam Maligov osvojili su naslove europskih prvaka u dizanju utega na EP koje se održava u Splitu u petak, Mstijeva je bila najbolja u konkurenciji dizačica do 90 kilograma, a Maligov u konkurenciji dizača do 94 kilograma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U obje konkurencije završnica je protekla u velikom taktiziranju gdje su se ruski predstavnici pokazali umiješnijim od ukrajinskih, pa je tako Mstijeva osvojila zlato u biatlonu s kilogramom prednosti u odnosu na srebrnu Ukrajinku Valentinu Kiril, a Maligov je do zlata stigao iako je podigao istu težinu kao i srebrni Ukrajinac Dmitro Čumak.

Mstijeva je pričekala da Kiril odradi sva svoja dizanja i završi natjecanje s podignutih 240kg (110kg u trzaju i 130kg u izbačaju), a zatim je za svoj posljednji pokušaj u izbačaju izabrala 132kg što je uspješno i podigla, a to joj je uz 109kg iz trzaja osiguralo zlato s ukupno 241kg. Broncu je sa 230kg (105+125kg) osvojila Armenka Tatev Hakobjan.

U B finalu kategorije do 90kg nastupile su i dvije hrvatske dizačice, iskusna 33-godišnja Mihaela Kruljac osvojila je ukupno 12. mjesto u biatlonu sa 182kg (79+103kg), dok je 18-godišnja Karmen Budiša bila 13. sa 115kg (55+60kg).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Maligov je do zlata u biatlonu stigao prvenstveno odličnim nastupom u trzaju u kojemu je podigao 180kg. U izbačaju je u prvom pokušaju podigao 208kg, a tada je čekao da svi njegovi konkurenti osim Litvanca Aurimasa Didzbalisa, koji je u trzaju bio najbolji sa 181kg, završe s nastupom. Kada su u konkurenciji ostali samo Rus i Litvanac, težina utega je bila 215kg, ali niti jedan to nije uspio podići. No, Maligov je znao da ukoliko oba budu neuspješna on ima zlato, dok je Didzbalis s ukupno 386kg (181+205kg) ostao brončani. Između njih ugurao se Čumak koji je nakon 174kg u trzaju, u izbačaju bio najbolji sa 214kg.

I u ovoj kategoriji nastupila su dva hrvatska predstavnika, Adam Mesaroš je sa 290kg (125+165kg) zauzeo 25. mjesto, dok je Ivan Perasović ostao bez plasmana. On je u trzaju podigao 130kg, ali je u izbačaju imao tri neuspješna pokušaja na 145kg.

U petak je nastupilo još dvije hrvatskih reprezentativaca. Mlada 14-godišnja vukovarska dizačica utega Ana Crnjac, koja je u petak nastupila u B finalu kategorije iznad 90kg, postavila je nove kadetske hrvatske rekorde u izbačaju (70 kg) i biatlonu (127 kg), a izjednačila rekord u trzaju (57 kg). U konkurenciji dizača na rasporedu je bilo C finale u kategoriji iznad 105kg u kojoj je hrvatski reprezentativac Silvio Bijelić osvojio šesto mjesto u konkurenciji sedmorice natjecatelja. Bijelić je u biatlonu podigao 310kg (135+175kg). Uvjerljivo najbolji bio je Islanđanin Andri Gunnarsson sa 355 kg (160+195).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A finala u tim kategorijama na programu su u subotu, posljednjeg dana EP-a, a tada će se znati i konačni plasmani Crnjac i Bijelića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.