Europsko prvenstvo atletika: Marija Tolj sedma u svojoj kvalifikacijskoj skupini

Foto: fah

Hrvatska bacačica diska, 18-godišnja Marija Tolj, hicem od 55,62 metra osvojila je sedmo mjesto u prvoj kvalifikacijskoj skupini na Europskom prvenstvu u Berlinu, što joj ostavlja mogućnost da se nađe među 12 finalistica, ako više od pet bacačica ne budu bolje od nje u drugoj skupini, u kojoj je i četverostruka europska prvakinja Sandra Perković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tolj se iz pokušaja u pokušaj popravljala. Tako je u prvoj seriji jedva prebacila 40 metara te zbog toga namjerno prestupila. U drugoj seriji njezin je disk doletio do 52,79 m, a u trećoj je bila najbolja sa 55,52, što je gotovo tri metra kraće od kvalifikacijske norme (58,50 m), a 2,38 m lošije od njezinog osobnog rekorda (57,90 m) postignutog u ožujku u Splitu.

U prvoj kvalifikacijskoj skupini tri su se diskašice automatski kvalificirale, Njemice Shanice Craft (61,13 m) i Claudine Vita (59,18 m) te Talijanka Daisy Osakue (58,73 m). Vrlo blizu kvalifikacijskoj normi bila je i Portugalka Liliana Ca (58,37 m), a ispred Marije Tolj još su se plasirale Grkinja Hrosoula Anagnostopoulou (56,52 m) i Crnogorka Kristina Rakočević (55,90 m).

Druga kvalifikacijska skupina će natjecanje započeti u 11 sati, a Sandra Perković će bacati kao deseta među 14 natjecateljica. Perković će u Berlinu pokušati osvojiti peti uzastopni naslov europske prvakinje, što nije uspjelo nijednoj atletičarki ili atletičaru u povijesti europskih prvenstava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Finale za bacačice diska na rasporedu je u subotu, pretposljednjeg natjecateljskog dana, a započet će u 20.20 sati. Nastup u finalu izborit će sve bacačice koje prebace kvalifikacijsku normu, odnosno najmanje 12 najboljih po rezultatu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.