Mlada hrvatska sportska senzacija: Koliko su poštene usporedbe između Marije Tolj i Sandre Perković?

Foto: fah

Kako smo već pisali, mlada hrvatska diskaška senzacija, Marija Tolj, sa 19 godina postala je prvakinja Europe do 23 godine te je tako osigurala nastup na Svjetskom prvenstvu u Dohi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon Sandre Perković, Hrvatska ima novu europsku prvakinju u bacanju diska

Nakon ovako velikog uspjeha mnogi su mladu hrvatsku sportsku heroinu proglasili nasljednicom trenutno najbolje hrvatske sportašice Sandre Perković, što je, naravno, u trenutku euforije zgodna usporedba, no, realno govoreći poprilično nekorektna. Naime, Sandra je dvostruka olimpijska pobjednica, takav teret stavljati na leđa 19-godišnjakinje u najmanju ruku nije pretjerano pošteno. Ni prema Mariji, ali ni prema Sandri, svaka od njih ima svoj životni put, koliko god bilo sličnosti.

Marija je i sama priznala da joj gode usporedbe sa Sandrom, no, ipak je posebno uz oprez naglasila: ”Jako je lijepo čuti kad te uspoređuju s tako velikom sportašicom i sjajnom osobom. Vrijeme će sve pokazati, ali daleko sam ja još od Sandre, dijeli nas 10 metara…” Tih deset metara jako je puno i za mnoge nedostižno, međutim,ima vremena, iako, kako smo spomenuli, postoji sličnost u sportskom putu dvije hrvatske sportašice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, kako podsjećaju Sportske novosti  Sandra Perković je na vrlo sličan način u Novom Sadu 2009. uzela europsko zlato U-20 i sa 62,44 osigurala nastup na Svjetskom prvenstvu u Berlinu, gdje je čak izborila finale, da bi do kraja sezone osobni rekord popravila na 62,79. Ili tek tri centimetra dalje od onoga čime je Tolj uzela zlato u švedskom Gävleu i osigurala nastup u Dohi. Drugim riječima, i ovi podaci potvrđuju da je Marija Tolj na pravom putu. No, zasad tek ”putuje.”

Dokazivanje u seniorskoj, onoj najtežoj, konkurenciji tek predstoji, međutim, talent, silan potencijal postoji također: ”Očito je da dobro reagiram pod stresom, vidjelo se to u trećoj seriji nakon što mi je u prvoj disk ispao iz ruke, a drugi hitac je završio u mreži. Bila sam nervozna, valjda zato što sam znala da sam spremna, ali kad nešto previše želiš, onda baš ne ide. Međutim, trener uvijek ima pravi savjet, zna me smiriti, reći mi što moram raditi. Tako sam trećim hicem ispravila prva dva. I to kako…”, rekla je Marija, a trener kojeg je spomenula je, naravno, Roland Varga, Mađar koji se prije 10 godina preselio u Zagreb, uzeo naše državljanstvo i od 2010. do 2014. držao hrvatski rekord u bacanju diska (67,20), koji je srušio Marin Marić (67,92).

Danas je 19-godišnja Vargina pulenka druga najbolja hrvatska diskašica svih vremena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Nas dvoje smo jako dobar tandem, odlično se razumijemo i zato naša suradnja funkcionira. Zajedno smo otkad sam došla u Zagreb, od rujna 2014.”, poručila je 19-godišnja hrvatska bacačica diska.

U Orebiću, razumljivo, slavlje…

Naime, čestitke  u Gävle stižu u velikom broju, u Orebiću se slavi europska prvakinja, priprema se i slavlje po povratku u Zagreb, no Marija Tolj ne razmišlja previše o tome.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Moji slave, jako su sretni zbog mene, ali još će malo pričekati dok dođem doma. Sad imamo još dva natjecanja pa se tek onda mogu malo odmoriti. Do Svjetskog prvenstva imam još dva i pol mjeseca, a Doha nam je ionako već bila u planu rada jer mi je nedostajalo tridesetak centimetara do norme, pa smo je očekivali. Trener radi plan, a ja slušam što mi kaže. Sada treba trenirati, spremati se za dalje, a sve ostalo će doći. Neće mi more nigdje pobjeći”, zaključila je velika nada hrvatske atletike, prenose Sportske novosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.