Nakon Sandre Perković, Hrvatska ima novu europsku prvakinju u bacanju diska

Foto: fah

Hrvatska atletičarka Marija Tolj uvjerljivo je osvojila zlatnu medalju na europskom U-23 prvenstvu u švedskom Gavleu u bacanju diska s rezultatom 62.76 što je njezin osobni rekord, ali i najbolji U-23 rezultat u Europi ove sezone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mlada 19-godišnja djevojka iz Orebića, članica Dinamo Zrinjevca je pobjednički hitac ostvarila u trećoj seriji, popravivši svoj osobni rekord za skoro dva metra (60.92). Tolj, koju trenira Roland Varga, je u finalu imala još dva rezultata preko 60 metara (61.86, 61.17) koji su joj također bili dovoljni za zlato.

“Medalja i osobni rekord bili su moj cilj. Bila je to teška konkurencija, a moja prva dva bacanja nisu bila dobra, ali treći pokušaj je bio izvrstan. Moj plan sada je dobro baciti u Dohi na svjetskom prvenstvu kazala je mlada hrvatska atletičarka.

Druga je bila Moldavka Aleksandra Emilianov s rezultatom 57.30, a upravo je Moldavka do sada bila prva na europskoj U23 ljestvici bacačica diska s rezultatom 61.62. Broncu je osvojila Njemica Annina Brandenburg s rezultatom 56.52.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tolj je bila najbolja i u kvalifikacijama. Bio joj je dovoljan tek jedan pokušaj kako bi se uvjerljivo plasirala u finale. Ona je već u prvom pokušaju prebacila kvalifikacijsku normu od 53,00 m za više od 7 metara s hicem od 60,25 m osvojivši pri tom ukupno prvo mjesto.

“Bile su ovo vrlo lagane kvalifikacije za mene, ali sam vrlo sretna zbog rezultata. U finalu ću dati najbolje od sebe, a cilj mi je ostvariti osobni rekord. To bi mi vjerojatno donijelo i medalju“, rekla je Tolj nakon kvalifikacija.

Ovo je ukupno deveta hrvatska medalja na Europskim prvenstvima u ovom uzrastu i četvrto. zlato. Prije nje zlato su osvajali Blanka Vlašić u skoku u vis, Filip Mihaljević u bacanju kugle i Sara Kolak u bacanju koplja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Korak do medalje ostala je još jedna članica Dinamo Zrinjevca, Anamari Kožul koja je na Univerzijadi u Napulju osvojila peto mjesto u bacanju kladiva s rezultatom 68,28 m. Slavila je Ukrajinka Irina Klimets sa 71,25 m, druga je bila Poljakinja Malwina Kopron sa 70,89 m, a treća također Poljakinja Katarzyna Furmanek sa 69,68 m.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.