(FOTO) Finale KMNL-a: U uzbudljivoj završnici, momčad župe sv. Vida iz Vrbovca osvojila prvo mjesto

KMNL – sportski susret kojim se  želi ponuditi mladima novi sadržaj kroz novu dimenzija sporta oslobođenu nasilja, dopinga, psovki i svih drugih negativnih atributa koji se danas vežu uz nogomet. Uz to, želi se poticati lokalne zajednice da razvijaju kvalitetniju komunikaciju među različitim dobnim, socijalnim i kulturološkim skupinama, kao i bolju suradnju u župnim zajednicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Katolička malonogometna liga, skraćeno i popularnije KMNL, živući je oblik pastorala mladih unutar svojih biskupija. Prvi KMNL pokrenut je u sklopu Zagrebačke nadbiskupije još davne 1998. godine, a sve je proizašlo iz popularnog Uskrs-kupa koji je organizirala župa sv. Petra. Nakon zagrebačkog KMNL-a, Rijeka je dobila svoju ligu 2001. godine, a nakon nje dijelom KMNL-a postali su i Slavonci sa sjedištem u Osijeku te Splitsko-makarska nadbiskupija.

Kako je mali nogomet u kršćanskom duhu postajao sve popularniji među mladim Hrvatima, tako se širio i duh KMNL-a.

Nakon jutarnjeg misnog slavlja u župnoj crkvi sv. Vida, koje je u suslavlju sa svećenicima koji su došli sa svojim nogometnim momčadima, predvodio pomoćni biskup zagrebački mons. Mijo Gorski, u Vrbovcu je odigrano finale Nacionalne završnice Katoličke malonogometne lige pod motom „Ne bojte se!“

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U završnoj utakmici momčad župe sv. Vida iz Vrbovca Bjelovarsko-križevačke biskupije rezultatom 2:0 nadvladala je drugoplasiranu ekipu župe sv. Ilija Stolac Mostarsko-duvanjske biskupije. Treće mjesto osvojila je momčad župe sv. Petra iz Zagreba nadvladavši ekipu župe sv. Ante Zadarske nadbiskupije rezultatom 5:0. Pehare najboljim momčadima uručio je tajnik HNS-a Zorislav Srebrić.

Najboljim igračem 12. Nacionalne završnice KMNL-a crkve u Hrvata proglašen je Josip Gegić iz domaće ekipe župe sv. Vida Bjelovarsko-križevačke biskupije, a najboljim vratarom Mate Jović iz ekipe župe sv. Petra iz Zagreba. Nagradu za najboljeg strijelca odnio je Josip Bošković iz župe sv. Ilija Stolac Mostarsko-duvanjske biskupije, postigavši ukupno 10 golova. Pojedinačne nagrade uručio je gradonačelnik Vladimir Bregović.

Ove godine u Nacionalnoj završnici sudjelovalo je 14 najboljih momčadi lige iz Hrvatske (Bjelovarsko-križevačka, Dubrovačka, Đakovačko-osječka, Riječka, Splitsko-makarska, Porečko-pulska, Šibenska, Zagrebačka i Zadarska (nad)biskupija) i Bosne i Hercegovine (Mostarsko-duvanjska i Vrhbosanska biskupija). Domaćin ove trodnevne sportske manifestacije međunarodnog karaktera, tijekom koje su se mogla vidjeti malonogometna nadmetanja odlikovana poštivanjem kršćanskih vrednota u ponašanju, izražavanju i međuljudskim odnosima, bila je biskupija Bjelovarsko-križevačka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cilj je biskupijskih katoličkih malonogometnih liga da se kroz sport, obogaćen kršćanskom porukom ljubavi i vjere u život, okupi u zajedništvu mlade različitih profila i dobi. Tako je u 12. Nacionalnoj završnici KMNL-a sudjelovalo 40 volontera, a nogometne ekipe, svećenike i suce ugostili su u svojim domovima župljani Vrbovca i Križevaca. Uz sportski, svećenici organiziraju i duhovni dio programa za sve sudionike u vidu prigodnih duhovnih susreta, zajedničkih svetih misa i molitve na početku utakmica.

Organiziranjem takvih sportskih susreta želi se ponuditi mladima nova dimenzija sporta oslobođena nasilja, dopinga, psovki, a uz to poticati lokalne zajednice biskupija da razvijaju kvalitetniju komunikaciju među različitim dobnim, socijalnim i kulturološkim skupinama, kao i bolju suradnju u župnim zajednicama. U tom smislu u održavanju KMNL-a posebna pozornost posvećuje se dodjeli Fairplay nagrade. U ovogodišnjoj završnici nagradu za najpošteniju igru osvojila je momčad župe sv. Ilija Stolac Mostarsko-duvanjske biskupije, koju im je uručio pomoćni biskup zagrebački mons. Mijo Gorski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.