Financijski gledajući i u okviru ovog dijela Europe Dinamo je vrhunski posložen klub, ali…?

Foto: fah

Napokon je europska krovna nogometna organizacija UEFA objavila zaradu klubova od prošlosezonskog nastupa u eurokupovima, naravno, Hrvatima je najzanimljiviji Dinamo s obzirom kako je hrvatski prvak prošle sezone nastupio, rezultatski s ne prevelikim uspjehom, u Ligi prvaka. Dinamo je na startu prošlosezonske Lige prvaka šokirao Arsenal na Maksimiru, a onda je izgubio sve do kraja, svih pet utamica, no, ipak modri mogu biti zadovoljni ako ni zbog čega a ono zbog odlične zarade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, brojka za svako pretkolo, te sam ulazak u Ligu prvaka se znala, kao i bonus za rezultat, nakon toga došlo je na red da se objavio i sve ostalo, mislimo na dio od marketinga koji uvijek bude nepoznanica, no, UEFA je sada objavila puni iznos zarade Dinama od Lige prvaka, naravno, i ne samo Dinama.

Hrvatski prvak je zaradio preko 18 milijuna eura, ili točno 18,237 milijuna eura, nažalost, čelnici Dinama takvu zaradu nisu iskoristili kako bi pojačali klub ne bi li on i ove sezone barem donekle bio konkurentan u Europi, umjesto toga Dinamo gubi utakmice jednu za drugom. No, redom, za ulazak u grupnu fazu Lige prvaka Dinamo je dobio 14 milijuna eura, dakle, ta pobjeda donijela mu je 1.6 milijuna eura, a zaradio je još 2.63 miijuna eura od marketinga. Važno je reći da su čak četiri kluba zaradila manje od Lige prvaka prošle sezone, uključujući i ukrajinski Šahtar Darija Srne te Eduarda da Silve. Dakle, Šahtar je zaradio 17,623 milijuna eura, Astana 17,292 milijuna, BATE 18,081 milijuna, te Makabi 16,683 milijuna, dok je Malmo ispred Dinama i zaradio je preko 20 milijuna eura. Kada se računa samo marketing manje od Dinama dobili su Šahtar, oko dva milijuna i Astana 1.3 milujuna te BATE 1.47 milijuna eura.

Ovako, iz ove perspektive, gledajući Dinamo je financijski sjajno posložen klub, uz novce od UEFE prošlog ljeta, dakle, prije dva mjeseca, Dinamo je rasprodajom igarača zaradio skoro 50 milijuna eura. Ogromni su to novci, nažalost, nema rezultatskog pomaka, kad se očekivala nadogradnja na dosad postignuto Dinamo se ove sezone raspao, u tri utakmice modri su tri puta poraženi uz igru koja ne jamči ništa, naravno, ništa dobro.  Igra li se, nažalost, nogomet samo za novac i ako da čemu sve to, kako će Dinamo iduće sezone u Ligu prvaka s obzirom na činjenicu da Rijeka uvjerljivo vodi u HNL-u, a modri nemaju snage pojačati se?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dinamo, podsjetimo se, večeras gostuje u Španjolskoj protiv Seville, koja je apsolutni favorit utakmice. Utakmica počinje u standardno vrijeme Lige prvaka, dakle, 20:45 sati.

Spomenimo kako je prošle sezone najviše zaradio Manchester City, čak 83,8 milijuna eura, dok je prvaku Europe Realu pripalo 80,067 milijuna eura. Od hrvatskih klubova, a u kontekstu ostalih kupova, dakle, Europske lige, za nastupe Hajduk je dobio 860.000 eura, Lokomotiva 410.000, a Rijeka 210.000 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.