Floskula Indexa: BBB su se 90-ih borili protiv Tuđmana, prije toga je sve bilo ‘idealno’

Indexa
Foto: fah, montaža narod.hr

Pobjedom Velimira Zajeca, inače legende Dinama i predvodnika teško ponovljiva plave generacije iz 1982. godine, Modri klub vraćen je navijačima. Barem tako tvrdi većina hrvatskih medija, barem tako vjeruju navijači, koji također vjeruju kako je pobjedom ‘Dinamovog proljeća’ klubu vraćeno srce i duša. U komentaru Indexa navodi se kako se radi o desetljećima borbe za Dinamo i kako su se BBB uvijek borili protiv nečega u Maksimiru. No, je li točno sve što kažu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
> Bivši novinar Indexa Vojislav Mazzocco zazvao ‘krv revolucije na Hrvatsku’

Inače, lista ‘Dinamovo proljeće’ dobila je ime po ‘Plavom proljeću’ iz 1982. godine, kada je Dinamo poslije 24 godina u nezaboravnom naletu osvojio svoj četvrti i posljednji naslov prvaka Jugoslavije. Naravno, pobjednicima kao i uvijek treba ostaviti vrijeme, priliku da se dokažu. Kako sam ‘povratak navijačima’ ne bi postao floskula kakvu su spoznali navijači Hajduka poslije ‘uvođenja demokracije’ u taj klub. Što znači povratak kluba navijačima ako nema rezultata i tko će nabaviti novac, a navijači sasvim sigurno to ne mogu? Na potezu je Velimir Zajec, njegova nova uprava, dok su na kušnji njihove organizatorske i svake druge sposobnosti.

Iracionalna euforija Indexa i drugih medija

Poslije pobjede Zajeca, na prvim ‘demokratskim’ izborima, u medijima je zavladala iracionalna euforija. Dio medija ponaša se kao da ‘Zeko’ ima čarobni štapić i kao da će se naslovi i europski podvizi ostvarivati sami od sebe. Na valu euforije može se izgorjeti.

Sad malo o apsurdnim, nesuvislim, komentarima koji se provlače kroz medije. Konkretno u komentaru radikalno lijevog portala Index. Naime, spomenuti portal navodi kako se radi o desetljećima borbe za Dinamo i kako su se BBB uvijek borili protiv nečega u Maksimiru. 90-ih protiv Franje Tuđmana i Zlatka Canjuge kako bi vratili ime klubu koji se tog desetljeća zvao Croatia. Naravno, bilo je pogrešno ići protiv volje navijača i trebalo je, kad su to već navijači željeli, ostaviti ime Dinamo na miru jer Dinamo je tijekom komunističkog režima bio sve samo ne ono što su očekivali da bude oni koji su ga 1945. osnovali. Plavi puk nikad se nije dao ukrotiti komunističkim živoderima. Tako je Dinamo još ranih 50-ih, a pogotovo nakon Hrvatskog proljeća, bio kroz svoj navijački puk točka otpora komunističkom režimu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz komentara na portalu Index da se naslutiti kako su se navijači BBB-a borili protiv Tuđmana, a prije toga je kao sve bilo u redu. To ne samo da je floskula nego je čak i neistina. Naime, Bad Blue Boysi, osnovani 1986. godine, sudjelovali su u jednoj stvarnoj borbi i to pod vodstvom Franje Tuđmana kao zapovjednika, u borbi protiv velikosrpskih agresora i protiv ideologije koja je 1945. osnovala Dinamo.

Protiv čega su se borili u vrijeme komunističkog režima?

Dinamo je osnovan nakon 1945. godine, osnovala ga je komunistička horda prevođena Markom Belinićem, a koja je u dobroj mjeri zakuhala sve ono što se početkom 90-ih događalo u krvavom raspadu Jugoslavije. Ako je prije Tuđmana i prije 90-h sve bilo u redu, a kultni zagrebački klub čvrst u rukama purgera, protiv čega su se to purgeri borili tijekom komunističkog režima? Ako je sve bilo u redu i ako je sve bilo demokratski, tko je 1945. ‘ubio’ i uništio, zabranio stare hrvatske klubove purgerski Građanski, HAŠK i Concordiu. Kamo su nestali ti klubovi i zašto se ‘demokraciji skloni’ ljevičarski mediji ponašaju kao da ti klubovi nikad nisu postojali? Kao da nikad za Građanski i njegovu plavu boju, pa onda i za Dinamo nakon rata nije igrao legendarni plavi 9 Franjo Mara Wölfl.

> Zlouporaba novinarstva: Kolumnistica Indexa osuđena zbog vrijeđanja dr. Markić

Netom prije nego što je osnovan Dinamo komunistička horda predlagala je razna egzotična imena za ime kluba kojeg će nazvati Dinamo i koji će kasnije prirasti srcu navijača. Diljem Hrvatske i van granica naše zemlje Dinamo nije samo purgerski klub, Dinamo je isto kao i Hajduk, kao i ostali hrvatski klubovi, svehrvatski klub. Kad smo kod imena recimo kako su komunisti predlagali da se klub nazove, između ostalih, Pajser. Zamislite Velimira Zajeca u pobjedničkoj euforiji i uz isto takav pobjednički uzvik: ‘Imamo Pajser’. Zar takav uzvik ne bi više odgovarao jednom Kreši Beljaku nego uglednom i mirnom gospodinu kakav je Velimir Zajec?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.