(FOTO) Kod gradonačelnika San Sebastiana: Momčad Vukovara 1991. godine u Zagrebu osnovale osobe koje su izbjegle masakr počinjen od strane Srba

Foto: fah

Mlade nogometaše Vukovara 1991 primili su u srijedu gradonačelnik sjevernog španjolskog grada San Sebastiana, predsjednica baskijske provincije Gipuzkoe te predstavnici političkih stranaka prilikom čega je navedena želja za nastavkom suradnje između Vukovara i San Sebastiana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Foto: fah
Foto: fah

Nogometaši Vukovara do 17 godina borave ondje na Donosti Cupu, najmasovnijem turniru na svijetu za mlade. Prva su momčad s ovih prostora na natjecanju starom 25 godina.

“Jako smo ponosni te vam iskreno želimo zahvaliti na pozivu. Kada se misli na Hrvatsku, misli se na njenu obalu i plaže. No prije 26 godina imali smo rat u kojem su naš grad i naš dio zemlje patili”, rekla je u gradskoj vijećnici Marina Prce, voditeljica delegacije Vukovara 1991.

Foto: fah
Foto: fah
Foto: fah
Foto: fah
Foto: fah

“Sport je naša nada. Nogomet spaja ljude, pomaže mladima da razvijaju i druge vrijednosti te poštuju jedni druge”, dodala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahvalila je na pozivu u ime čitavog Vukovara i gradonačelnika Ivana Penave te izrazila želju za produbljivanjem prijateljstva dvaju gradova.

San Sebastian, kojeg na baskijskom jeziku zovu Donosti, primorski je grad sa 186.000 stanovnika smješten u pokrajini Baskiji. Ondje se od 1992. godine organizira turnir koji je ove godine dosegnuo rekordan broj od 580 klubova iz 25 zemalja. Organizator svake godine na svoj trošak pozove dvije momčadi pa je jedna pozivnica uručena Vukovarcima, a druga Zmajevima iz madridske četvrti Lavapies, sastavljene od imigranata.

“Momčad Vukovara su 1991. godine u Zagrebu osnovale osobe koje su izbjegle masakr počinjen od strane Srba. I danas postoje tenzije u Vukovaru, a djeca ne mogu ići u iste škole niti dijeliti ista mjesta za slobodno vrijeme”, izjavila je Eider Mendoza, predsjednica provincije Gipuzkoe, gdje se nalazi grad San Sebastian.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Usred takve klime hrvatski i srpski dječaci igraju zajedno za Vukovar 1991. Igranje nogometa puno je više od bavljenja sportom jer nogomet pomaže u izgradnji mira, priznanja i suživota. Nogomet je način za sađenje prijateljstva i brigu o drugima”, dodala je.

Rekla je kako je u nogometu važno znati pobjeđivati bez ponižavanja onog koji je izgubio ali isto tako treba znati i gubiti priznajući pobjedu protivniku.

Mlade Vukovarce pozdravili su i predstavnici svih političkih stranaka – PNV, EH Bildu, PSE, Podemos i Partido Popular. Nakon gradske vijećnice uputili su se na stadion Anoeta na kojem igra španjolski prvoligaš Real Sociedad. Ondje ih je dočekao gradonačelnik Eneko Goia. Prenijeli su mu pozdrave iz Vukovara te iznijeli prijedlog o zbližavanju gradova i razmjeni sportaša. Direkor Donosti Cupa Inigo Olaizola podržao je inicijativu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vukovar je na otvaranju turnira pobijedio s 3-1 baskijski Mary Ward Ikastetxeu, a zatim odigrao 0-0 s madridskim klubom Mentema SFA B. Posljednju utakmicu u skupini L igraju u srijedu navečer protiv švedskog Segeltorpsa. U ponedjeljak su s hrvatskom zastavom prošli počasni krug stadionom Anoeta kojeg je osvjetljavao prigodni vatromet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.