Grabar Kitarović: ‘Sport volim od djetinjstva, a nije floskula da su sportaši najbolji veleposlanici svoje države’

Foto: fah

“Sport sam zavoljela još kao djevojčica, igrajući nogomet sa svojim bratom Brankom i prijateljima iz susjedstva. Kad sam snimala intervju za rusko izdanje uglednog svjetskog časopisa Marie Claire, ekipa je bila iznenađena mojim preciznim pogocima u metu iz automatske puške. Objasnila sam im da je za tu streljačku izvježbanost zaslužan moj otac koji me odmalena vodio sa sobom u lov i učio me streljaštvu. Cijeli sam se život, kad su mi majčinske i obiteljske obaveze dopuštale, rekreativno bavila sportom, uglavnom trčanjem. Jedna od najdražih zajedničkih obiteljskih rekreacija bila je planinarenje”, otkriva bivša predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović za Jutarnji list nakon što je prisegnula na članstvo u Međunarodnom olimpijskom odboru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Nije floskula da su sportaši najbolji veleposlanici svoje države i to sam u susretu sa svojim kolegama u svijetu svaki put isticala, kao jedan od primjera da je svaka država onoliko velika koliko su velike njezine ambicije i sposobnosti njezinih poduzetnika, inovatora, znanstvenika, umjetnika ili sportaša, a ne po svojoj geografskoj veličini ili broju stanovništva. To su i fenomeni hrvatskoga sporta bezbroj puta dokazali, od svih naših zlatnih, srebrenih i brončanih olimpijaca i svjetskih prvaka i velikana, vaterpolista, rukometaša, nogometaša, jedriličara, atletičara… na čelu s legendarnim Draženom Petrovićem čija je skulptura trajni spomenik našem sportskom geniju upravo pred Olimpijskim muzejom u Lausanni”, kaže Grabar-Kitarović.

Inače, biti član MOO-a ne znači imati radno mjesto nego to podrazumijeva dužnost u kojoj nema plaće, ali je sve zapravo plaćeno. Biznis-klase u zrakoplovima, odsjedanje u hotelima s pet zvjezdica pa do olimpijskih dnevnica za svaki olimpijski angažman na poziv MOO-a. Bivša predsjednica neće primati uobičajene honorare, nego će osim plaćenih troškova prijevoza i smještaja, imati plaćene i dnevnice u iznosu od 900 američkih dolara. Članstvo u MOO-u praktički je vječno, aktivni član može sudjelovati u radu do dobi od 70 godina, a nakon toga se postaje počasni član MOO-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.