Hajdukovo slavlje i sjajnu partiju srušio je eurogol Machada u sudačkoj nadoknadi

Nakon ovog derbija, možemo reći kako je isplivalo više pozitivnih stvari, nego li onih negativnih koje su inače obilježavale susrete dvije najbolje hrvatske momčadi. U sjeni derbija i sjajnih pogodaka ponovo je ostalo divljanje pojedinih pripadnika navijačkih skupina, no o tome ćemo kasnije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hajduk je dočekao Dinamo na lijepo ispunjenom Poljudu, pred 25 tisuća gledatelja na tribinama. Torcida je kao i uobičajeno ispunila Sjever, dok su se Boysi, njih oko 400-tinjak, smjestili u “kavezu”. Navijanje i jednih i drugih bilo je OK, osim manjih izgreda, koji su očito sastavni dio tog folklora.

Utakmica 25. kola Prve HNL: Hajduk-Dinamo
Forma Hajduka od dolaska ‘Špace’ vidljivo je rasla, stoga su i očekivanja pred derbi bila na visini. Teoretsko lamentiranje Hajdukova trenera Poklepovića na press-konferenciji o “začepljivanju pa odčepljivanju” Dinama provedeno je u praksi, jer Plavi nisu uspjeli dominirati terenom kao u ostalim ligaškim susretima kroz koje se doslovno šetaju i pobjeđuju.

Dinamo je najviše prijetio preko sjajnog Marka Pjace i Čileanca Fernandesa, a prilike im je servirao mladi Ante Ćorić, koji je uz Andriju Balića i Nikolu Vlašića iz redove Hajduka, vjerojatno najveći talent u HNL-u trenutno. Najbolju priliku za goste imao je baš Pjaca koji je driblingom izbio sam pred Kalinića, no povremeni reprezentativac Hrvatske ‘skinuo’ je zicer mladog igrača Dinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Utakmica 25. kola Prve HNL: Hajduk-Dinamo
Hajduk je svoje nade polagao u iskusnog Artema Milevskog te dvojac ‘bisera s Poljuda’, Balića i Vlašića. Ukrajinac je svoju zadaću odradio pametno, igrajući ‘inteligentnu obranu’ baš kako je ‘Špaco’ to i tražio od njega, ali prevagu u pojedinim trenutcima utakmice činili su upravo Balić i Vlašić svojim minijaturama, kratkim dodavanjima i prodorima.

Kako smo i rekli, Dinamo je samo naoko djelovao opasnije, možda ponajviše zbog taktičke postavke trenera Poklepovića, no bilo je trenutaka u kojima je bila vidljiva panika u redovima gostiju, pogotovo kad bi Balić, Vlašić ili Sušić otvorili prostor za kontra napad. Obje momčadi djelovale su ravnopravno na terenu, ali Hajduk je taj koji je prvi poveo.

Caktaš, koji je netom ušao na teren ubacio je loptu u kazneni prostor s desne strane, lopta je preletjela sve i stigla do usamljenog Sušića, koji je nesebično dodao prema Milevskom, no Ukrajinac preskače loptu na koju natrčava Balić i rutinirano pogađa za 1:0. Erupcija oduševljenja na Poljudu, bio je to peti pogodak Andrije Balića u posljednje četiri utakmice i sjajna predstava za brojne skaute na poljudskim tribinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Primljeni pogodak nije uzdrmao Dinamo, koji je uvođenjem mladog španjolskog U-17 reprezentativca Daniela Olmoa pojačao napad. Sve do sudačke nadoknade Dinamo nije uspio stvoriti izglednu šansu protiv Hajduka, čija se obrana povukla i branila u šesnaest metara. Tada je na scenu došao Machado, relativno nevidljiv u ostatku derbija i poentirao za konačnih 1:1.

machado
Eurogol, kakav se viđa u ligama ‘Petice’ zaključio je još jedan derbi Hajduka i Dinama. Bijeli su se nadali (opravdano op.a.) pobjedi, uložili su sve u ovaj susret, no ovaj puta sreća im nije bila naklonjena. S druge strane jest bila, jer Dinamo se ovog puta izvukao te je nastavio ligašku seriju bez poraza u ovoj sezoni. O tome da li je konačni rezultat pravedan ili ne, ostavljamo vama na sud, ali jedno je sigurno, bio je ovo pravi derbi, s dosta borbenosti i želje te vrsnim, već dokazanim talentima s obje strane.

Tamna strana derbija – novo divljanje huligana

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U kasno poslijepodne te predvečer nakon utakmice došlo je do novog divljanja navijača, bolje rečeno šačice njih, huligana. U predjelu Splita kod popularnog ‘Kineskog zida’ dogodio se incident, tj. napad 20-tak huligana koji su napali duplo manju skupinu policajaca, prenosi Slobodna Dalmacija.

U tim neredima nastradalo je nekoliko policajaca koji su morali zatražiti i liječničku pomoć, a zapaljeno je jedno policijsko vozilo, dok su još tri vozila teže oštećena. Huligani su napad započeli bacanjem kamenja i ostalih predmeta prema policiji, koja se kasnije dala u bijeg pred brojnijom skupinom huligana, iako je bila dobro opremljena.

2015031441824b78d50a19e893c94a0d
Na fotografijama koje kruže internetom, vidljivo je kako su policajci pucali u zrak ne bi li i na taj način zaustavili nasrtaje i napade huligana, no očito ni to nije pomoglo. Sat nakon incidenta, cijelo područje bilo je ‘izolirano’ policijskom trakom te je bio zabranjen pristup svima dok traje očevid.

Iako je derbi protekao vrlo mirno, iako smo vidjeli još jednu sjajnu utakmicu Bijelih i Plavih, ni ovaj puta nije moglo proći bez izgreda opasnih po život, kako policajaca i huligana, tako i ostalih nedužnih prolaznika koji su se tamo zatekli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.