HNS dobio dozvolu za korištenje VAR-a

Foto: HNS

U srijedu je održana završna edukacija o korištenju sustava VAR, koji će se od početka proljetnog dijela sezone koristiti u Hrvatski Telekom Prvoj ligi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po odrađenim opsežnim pripremnim radnjama i predanom zahtjevu, Hrvatski nogometni savez dobio je potrebnu dozvolu Međunarodnog odbora nogometnih saveza (IFAB) za početak upotrebe sustava VAR u hrvatskom nogometu.

Edukacija za predstavnike medija organizirana je u prostorijama Komisije nogometnih sudaca u Nogometnoj akademiji HNS-a u Sesvetama, pri čemu su detaljno predstavljeni upotreba tehnologije VAR, filozofija, pravila i principi rada.

Tom je prigodom govorio i izvršni direktor Hrvatskog nogometnog saveza Marijan Kustić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“To je veliki iskorak za HNS. Uvođenjem VAR-a željeli smo vratiti poljuljano povjerenje gledatelja i mislim da smo napravili dobar potez, novo unapređenje hrvatskog nogometa nakon infrastrukturne obnove travnjaka. Hvala svima koji su radili na projektu”, rekao je.

Ante Kulušić, dopredsjednik HNS-a i predsjednik Komisije nogometnih sudaca, ujedno i projekt manager uvođenja VAR-a u Hrvatskoj, ističe:

“Zahvalio bih cijelom projektnom timu, uključujući i predsjednika Šukera, izvršnog direktora Kustića, Izvršni odbor HNS-a te voditeljicu međunarodnog odjela Ivančicu Sudac. Zapreka po dobivanju IFAB-ove dozvole više nema, a VAR će se koristiti u prvenstvenim susretima kao i utakmicama Hrvatskog kupa. Prezentacije planiramo i za klubove te se nadamo da će problema biti što manje. Uvjeren sam da ćemo sve odraditi na najbolji mogući način. Sudačkih je pogrešaka je bilo dosta i napravit ćemo dobru stvar uklonimo li sve eklatantne pogreške”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Voditelj VAR-edukacije u Hrvatskom nogometnom savezu Domagoj Vučkov objasnio je neke od ključnih aspekata provedenog procesa:

“Bilo je to ogromno iskustvo, fantastična stvar. Rad se odvijao kroz devet faza, segment po segment, organizirane su testne utakmice. Osposobljeno je 16 sudaca za suđenje sa sustavom VAR, a pomoćnih video sudaca (VAR) imamo 12, kao i 14 AVAR-a, uz pet tehničara. Najvažnija je poruka da odluku uvijek donosi sudac na terenu, pri čemu je VAR alat za ispravljanje samo jasnih i očiglednih pogrešaka – kroz filozofiju ‘minimalno ometanje, maksimalna korist’. Vremensko ograničenje ne postoji jer je točnost važnija od brzine”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.