Hoće li FIFA-a proglasiti izvanredno stanje? Nogometaši u Belgiji ne igraju i prelaze na minimalac u iznosu od 13 000 kuna!

Foto: fah

S obzirom na pandemiju opasnog koronavirusa, koja je paralizirala više ili manje cijeli svijet, razorno utjecala i na sport, pa tako i na nogomet, postavlja se pitanje što će biti u skoroj budućnosti? Ako je suditi prema onome što se dogodilo u Belgiji i nogometaši će, barem u jednom dijelu, morati ponijeti teret krize na svojim leđima.

Naime, veći dio sportaša koji igraju u Belgiji proteklih su dana dobili od svojih poslodavaca e-mail poprilično neugodnog sadržaja, pišu Sportske novosti. Pogađate, stiže najava o rezanju plaća, što čelnicima klubova omogućava zakon u Belgiji, a izvanredna situacija znači i izvanredna pravila za one koji u ovim trenucima ne rade.

Klupski čelnici putem e-maila obavijestili su sve da su zbog izvanredne situacije i više sile, koja je spriječila njihov klub da se bavi nogometom, prisiljeni svim svojim zaposlenicima – što uključuje i same igrače – isplaćivati samo minimalac i to sve dok takvo stanje traje.

Obrazložili su u e-mailu igračima da je klub ostao bez većine planiranih financijskih sredstava, jer nema prihoda od TV prava, sponzora i ulaznica, pa su prisiljeni na takav korak kako bi se klub spasio.

Nije bilo razgovora, dogovora ni pregovara. Kako smo već spomenuli klupski čelnici su se pozvali na belgijski zakon, koji svakom poslodavcu u takvim okolnostima dopušta da zaposlenike koji NE DOLAZE na posao drži na zakonski propisanom minimalcu. Tako će većina igrača iz belgijske lige – a vrlo brzo to će provesti svi klubovi – sljedećih tjedana, možda i mjeseci, zarađivati nešto manje od tisuću i sedam stotina eura koliko im iznosi minimalac. I nitko od toga u Belgiji ne pravi nikakvu dramu, pišu nadalje Sportske novosti.

Nakon što sezona završi, a kada to dopusti pandemija koronavirusa, čelnici belgijskih klubova sjest će s igračima te će se tada odlučiti kako dalje. Hoće li im novac koji im je ugovorom zajamčen isplaćivati u nekoj boljoj budućnosti, hoće li im ga samo dijelom isplaćivati ili će im možda ponuditi manje ugovore na duže vrijeme? Naravno, teško je sada predvidjeti, pokazat će vrijeme. No, jasno je da diljem Europe ima klubova i igrača koji se s takvim načinom neće pomiriti, između ostaloga došlo je do razmirica u Barceloni, a ni nogometaši hrvatskog prvaka, Dinama, navodno još uvijek nisu pristali na smanjenje plaće.

Neki se igrači već spremaju za tužbe te će od FIFA-e tražiti zaštitu. Pravilnik FIFA-e  već niz godina igrače maksimalno štiti i on je u nogometu iznad zakona bilo koje države. Pa tako i Belgije. Međutim, čak i FIFA u svojim pravilnicima ima članak u kojem piše kako sve točke koje štite igrače mogu biti suspendirane kada dođe do izvanredne situacije uzrokovane višom silom. Po svim dostupnim informacijama FIFA će uskoro aktivirati taj članak i proglasiti izvanredno stanje. Kako će se onda stvari razvijati dalje? Ima li FIFA novaca za izvanredne prilike? Svakako da ima, samo je pitanja kamo će ga i hoće li ga aktivirati.

S obzirom na veliku šarolikost nogometnih klubova i njihove financijske moći, a onda i činjenicu da su Zakoni o radu u svakoj državi priča za sebe, realno je vjerovati da će FIFA svojim nacionalnim savezima poslati preporuku da se u ovoj izvanrednoj situaciji prilagode zakonima svoje države kako bi pomogli klubovima koji su preko noći dospjeli u strahovito težak položaj. Drugim riječima, FIFA se, barem zasad, neće miješati u odluke belgijskih klubova.

FIFA, bez obzira na to i činjenicu da će pokušati dići ruke kao da ih sve ne tiče, nije riješila problem. Kad – tad morat će se umiješati. Naime, nakon što pandemija završi klubovi se preko noći neće moći oporaviti.

Ostanu li aktualni pravni akti FIFA-e po pitanju zaštite igrača na snazi, puno će se klubova doslovno urušiti, a dobar dio njih će jednostavno bankrotirati. Zato je drugi dio FIFA-ina zadatka pronaći model koji će nakon završetka pandemije pomoći klubovima da lakše pronađu način da prilagode aktualne i vrlo skupe ugovore igrača novonastaloj situaciji.

Predsjednik FIFA-e, Gianni Infantino, ima težak problem pred sobom i uskoro će se s njim morati suočiti. Kako složiti pravilnik koji će zaštititi egzistenciju klubova, a opet ne ići protiv igrača, kako se ne bi dogodilo da oni sami ostanu nezaštićeni i da na svojim leđima ne budu oni koji će iznijeti glavni teret krize?  Naravno, više ništa neće biti isto, barem ne u idućem razdoblju, za koje se ne zna koliko će potrajati, malo je vjerojatno da ćemo ove godine svjedočiti o transferima od 100 milijuna eura i više.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr