HOO proglasio najbolje sportaše i sportašice u 2021. godini: Evo tko su

Zagreb, 21.12.2021 - Na svečanosti Velikog dana hrvatskog sporta u Kristalnoj dvorani zagrebačkog hotela The Westin Hrvatski olimpijski odbor (HOO) tradicionalno je proglasio i nagradio najuspješnije sportašice, sportaše i trenere u 2021. godini te dodijelio i ostala vrijedna priznanja, kao i Nagradu Matija Ljubek za životno djelo. Na slici najuspješniji sportaš i sportašica zlatna olimpijka iz Tokija Matea Jelić (taekwondo/do 67 kg) i srebrni olimpijac Tonči Stipanović (jedrenje/klasa Laser). foto HINA/ Damir SENČAR/ ds

Na svečanosti Velikog dana hrvatskog sporta u Kristalnoj dvorani zagrebačkog hotela The Westin Hrvatski olimpijski odbor (HOO) tradicionalno je proglasio i nagradio najuspješnije sportašice, sportaše i trenere u 2021. godini te dodijelio i ostala vrijedna priznanja, kao i Nagradu Matija Ljubek za životno djelo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Godinu na izmaku predsjednik HOO-a Zlatko Mateša okarakterizirao je vrlo složenom i izazovnom, ali i vrlo uspješnom u odnosu na pandemijske okolnosti u kojima su nastupali naši sportaši na međunarodnim natjecanjima. Apostrofirao je središnji sportski događaj godine – Olimpijske igre u Tokiju, druge naše najuspješnije Igre po broju osvojenih odličja (8), nakon rekordnog Rija 2016. (10 medalja). Sportašicama i sportašima na iznimno uspješnoj godini čestitala je i ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

A prema mjerilima HOO-a, najuspješniji u pojedinačnoj kategoriji su zlatna olimpijka iz Tokija Matea Jelić (taekwondo/do 67 kg), koja je ove godine u Sofiji osvojila i naslov europske prvakinje, te srebrni olimpijac Tonči Stipanović (jedrenje/klasa Laser), ujedno i vlasnik ovogodišnje svjetske bronce iz Barcelone. Jelić je izabrana u konkurenciji devet nominiranih, Stipanović među 12 kandidata za sportaša godine, a oboje su po drugi put zaredom laureati HOO-ova izbora.

Ni u momčadskom izboru nije nedostajalo konkurentnosti, ali nije bilo ni previše dvojbe. Hrvatska teniska reprezentacija (Marin Čilić, Ivan Dodig, Mate Pavić, Nikola Mektić, Borna Gojo i Nino Serdarušić) laureat je izbora za osvojeno drugo mjesto u ovogodišnjem izdanju Davisova kupa. U ženskoj ekipnoj konkurenciji nagradu su dobile članice hrvatske karate reprezentacije (Ana Lenard, Lea Vukoja, Lucija Lesjak, Mia Greta Zorko) za osvojenu broncu u borbama na Europskom prvenstvu u Poreču.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Olimpijski pobjednici i europski prvaci u veslačkom dvojcu bez kormilara Martin i Valent Sinković još jednom su primili nagradu u kategoriji Najuspješniji sportski par, štafeta ili posada, iako su kao protukandidate imali i osvajače olimpijskog zlata (Pavić, Mektić) i olimpijskog srebra (Čilić, Dodig). Presudilo je europsko zlato i ukupna pobjeda braća Sinković u Svjetskom kupu. Zato su članovi najboljeg svjetskog teniskog para – Nikola Mektić i Mate Pavić – „prepoznati“ kao najveći sportski promicatelji Hrvatske u svijetu, a kakvu su godinu imali, to priznanje završilo je u pravim rukama. Nažalost, Mate Pavić je bio spriječen osobno primiti priznanje.

Jednako tako, posebno HOO-ovo priznanje za promicanje sporta pogodilo je pravu „adresu“ – Sportske novosti. Preuzeo ga je glavni urednik jedinog nam sportskog dnevnika, Robert Šola.

U kategoriji najuspješnijeg trenera, HOO je izabrao tercet. Toni Tomas (taekwondo), Nikola Bralić (veslanje) i Vedran Martić (tenis) sjajnim su dometima svojih sportaš(ic)a uistinu obilježili 2021. godinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nagradu za fair play dobili su Goran Jukić i Hrvatski školski sportski savez (HŠSS), iz čije je kreativnosti proizašao fair play karton, izvrsno prakticiran i udomaćen na školskim sportskim natjecanjima pod okriljem HŠSS-a.

No, još dva vrijedna priznanja za fair play uručena su na svečanosti HOO-a. Europski fair play pokret je odaslao zaslužena priznanja dvjema Hrvaticama. Europsku fair play diplomu dobila je Valentina Pereglin za poznati čin uručivanja već osvojene medalje suparnici, nakon što joj je dodijeljena na temelju bodovnog previda sudaca na SP-u u samostrelu. Zasluženo priznanje stiglo je i djelatnici Uprave za sport Ministarstva turizma i sporta Nataši Muždalo za hvalevrijedan projekt „Bonton ponašanja u sportu“.

Kao i svake godine, Hrvatski olimpijski odbor dodijelio je i Nagradu Matija Ljubek, velikim sportskim zaslužnicima za životno djelo. Ovogodišnji laureati su: Branka Batinić (stolni tenis) i Josip Šojat (rukomet) iz Zagreba, Milivoj Bebić (vaterpolo) iz Solina, Želimir Feitl (karate) iz Karlovca i Alojz Muha (odbojka) iz Osijeka, piše HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.