HOO ugostio kubanskog veleposlanika i konkretizirao sportsku suradnju s Kubom

Foto: fah

Temeljem prošlogodišnjeg potpisanog sporazuma s Kubanskim olimpijskim odborom o suradnji te razmjeni iskustava i stručnjaka u području sporta, predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatka Mateša ugostio je kubanskog veleposlanika Juana Antonija Fernandeza Palaciosa sa suradnicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sklopu trodnevnog posjeta Hrvatskoj i potpisivanja međudržavnog sporazuma u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, kubanski veleposlanik sa sjedištem u Beču odazvao se na sastanak u HOO kako bi se konkretizirale zajedničke akcije iz prošlogodišnjeg sporazuma.

Sastanku je nazočilo i izaslanstvo Kineziološkog fakulteta u Zagrebu, predvođeno dekanom Tomislavom Krističevićem i njegovim prethodnikom na toj dužnosti Damirom Knjazom, kao i čelni ljudi četiriju nacionalnih saveza čiji su sportovi identificirani kao pogodni za hrvatsko-kubansku suradnju (bejzbol, judo, vaterpolo i futsal).

Veleposlanik Fernandez Palacios istaknuo je da Kuba i Hrvatska imaju brojne sličnosti – od veličine država i broja stanovnika do “susjednih” mjesta na ljestvici osvojenih medalja na Igrama u Rio de Janeiru prošle godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konkretizacija suradnje ogleda se u najavi Kineziološkog fakulteta da je spreman sudjelovati u razmjeni studenata (ali i iskustava iz sportske dijagnostike), uz prethodno potpisan ugovor s istovrsnom institucijom na Kubi.

Hrvatski judo savez i predsjednica Sanda Čorak nude za okvir suradnje Program judo u školama, prihvaćen od našeg Ministarstva znanosti i obrazovanja te nagrađen međunarodnom priznanjem. Kubanci imaju bolje razvijen muški judo, Hrvatska žensku inačicu, što otvara mogućnost međusobne razmjene iskustava za obostrani boljitak.

Predsjednik vaterpolskog saveza Perica Bukić spomenuo je kako Hrvatska obiluje vrsnim trenerima pa bi za razvoj kubanskog vaterpola, primjerice, odlična bila stručna radionica eminentnog gosta Ratka Rudića. Jednako tako, stručnu pomoć za razvoj futsala ponudio je Boris Durlen, predsjednik HNS-ove Komisije za razvoj futsala i dopredsjednik Uefine komisije za futsal. Veleposlanik se složio s prijedlogom, ustvrdivši da na Kubi raste popularnost nogometa i futsala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane, baseball kao perjanica kubanskog sporta otvara mogućnost suradnje u suprotnom pravcu – za slanje trenera u Hrvatsku. Otvorenost za suradnju iskazali su predsjednik Hrvatskog baseball saveza Osvaldo Vavra i Krunoslav Karin, glavni tajnik Europske baseball federacije. Ravnatelj HOO-ova Odjela za istraživanje i unaprjeđenje razvojnih programa Neven Šavora istaknuo je kako postoji još sportskih područja za suradnju Hrvatske s Kubom – hrvanje, boks, odbojka…

U prvom kvartalu iduće godine hrvatsko sportsko izaslanstvo pozvano je u posjet na Kubu, a tada bi se trebala još više konkretizirati ugovorena suradnja dvaju olimpijskih odbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.