Hrgović ponovno razočaran: Zašto ne uspijeva dogovoriti veliku borbu?

filip hrgović
Foto: Instagram

Filip Hrgović opet je izvisio! Najboljem hrvatskom teškašu propala je još jedna prilika za veliki meč, ovoga puta trebao se boriti protiv Josepha Parkera na boksačkoj priredbi 8. ožujka u Saudijskoj Arabiji. Novozelanđanin Joseph Parker koji je rangiran na treće mjesto prestižne BoxRec ljestvice borit će se protiv Kineza Zhileija Zhanga. Razočaravajući je ovo razvoj događaja za Hrgovića koji već godinama čeka “pravi” meč, a Parker se činio odličnom stepenicom prema konačnom cilju – napadu na svjetsku titulu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Borba za pojas svjetskog prvaka Hrgoviću, koji je obavezni izazivač prema IBF-u, ne bi trebala izmaknuti. Međutim, nitko ne zna kad bi točno trebao u ring. Mnogo će ovisiti o borbi između Tysona Furyja i Oleksandera Usyka, trenutno najboljih svjetskih teškaša koji će boriti za ujedinjenje titula.

>Zasad ništa od borbe Hrgovića i Joshue: Potvrđen meč Britanca i Ngannoua

Vijest o “propadanju” borbe s Parkerom zasigurno je najviše pogodila Hrgovića koji već godinama čeka takvu priliku. Razočarani su i mnogi boksački zaljubljenici, ponajviše u Hrvatskoj koji već pomalo gube nadu i sa sumnjom gledaju u povoljan razvitak njegove karijere, a to je u njegovom kontekstu jedino titula svjetskog prvaka.

Iako ima određene krivice za ovakav razvoj događaja hrvatski boksač svakako nije glavni krivac. Za razumijevanje je potrebno poznavati kontekst i zakonitosti profesionalnog boksa u kojem, nažalost, boksačke vještine odavno nisu jedini, a ni najveći prediktor prilike na velikoj pozornici. U profesionalnom boksu, vjerojatno više nego u ijednom sportu, “kolo vode” interesi i novac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrgovićeva dosadašnja karijera

Filip Hrgović najbolji je hrvatski teškaš (+91kg) i deveti teškaš svijeta prema BoxRec ljestvici. U profesionalnoj karijeri dosad je neporažen te je ostvario 17 pobjeda (17-0-0). Uglavnom je pobjeđivao boksače srednjeg i nižeg ranga, a najveća mu je pobjeda ona protiv Kineza Zhanga iz 2022. Hrgović je obavezni izazivač prema IBF-u, organizaciji u kojoj pojas drži sjajni Ukrajinac Oleksandr Usyk.

Izvor: Snimka zaslona

Prije prelaska u profesionalce Hrgović je imao impresivnu amatersku karijeru, a kruna mu je bila brončana olimpijska medalja 2016. iz Rio de Janeira.

>Hrgović Furyju i Joshui: Ispričavam se, dečki, sve ću vas pobijediti

Kako funkcionira profesionalni boks?

Profesionalni boks jedan je od najtežih i najopasnijih sportova na svijetu. Također, jedan je od sportova u kojem se okreće najveći novac, osobito u borbama za titulu. Do tih borbi, koje su svakom boksaču cilj, nije lako doći. Do njih se ne dolazi na isti način kao u ostalim sportovima u kojima se sportaši natječu u ligama ili prvenstvima i u kojima je uglavnom dovoljna tek sportska kvaliteta. Primjerice, ukoliko je netko najbolji veslač ili skijaš na svijetu gotovo je nemoguće da neće imati priliku postati svjetski prvak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U profesionalnom je boksu stvar ponešto drugačija. Za uspjeh je, naravno, potrebna boksačka vještina, ali u današnje je vrijeme možda još važnije imati sposoban team (promotori, menadžeri…) i biti popularan na globalnoj razini.

Hrgovićev je po kvaliteti definitivno top 10 boksač ima dobar team iza sebe.

U čemu je onda problem?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrgović naprosto nije dovoljno poznat i medijski atraktivan te borba s njim ne donosi dovoljno novca.

Hrgović je preopasan, a ne donosi novac

U profesionalnom se boksu borbe dogovaraju u trokutu između menadžera, promotora i organizatora, a temeljni pokretač svega je novac. Ne donosi svaka borba za titulu jednaku zaradu svim uključenima (boksačima, trenerima, promotorima, organizatorima…). Primjerice, borba Oleksandera i Usyka Tysona Furyja donijet će svima višestruko veću zaradu nego što bi donijela borba Usyka i Hrgovića. Upravo je u tome temeljni Hrgovićev problem.

Jednostavno nije dovoljno popularan na globalnoj razini te njegova borba ne bi pobudila toliku pažnju medija i zaradu od gledatelja i sponzora.

>Boksački novinar kritično prema Hrgoviću: Nitko osim njega samog ne misli da je najbolji na svijetu

Uz to, Hrgović je kvalitetan boksač koji i Usyka i Furyja može pobijediti. Zbog toga je svakome od njih oportunije izbjeći meč s Hrgovićem u kojem mogu biti poraženi, a na kojem neće previše zaraditi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto Hrgović nije popularan?

Zašto Hrgović nije globalno popularan složeno je pitanje. Jedan od svakako najvećih razloga je taj što dolazi iz male zemlje – Hrvatske. Hrvatska ima tek oko 4 milijuna stanovnika te kao takva ne predstavlja veliko boksačko tržište.

Mnogo je lakše boksačima iz Kine, Velike Britanije ili SAD-a koji samo zbog svoje nacionalnosti imaju milijune obožavatelja i s time veće šanse za velike borbe. Odličan primjer je Kinez Zhang kojeg je Hrgović pobijedio, ali Zhang i dalje dobiva više prilika u velikim borbama od Hrgovića. Posljednji je primjer ranije spomenuta borba s Parkerom.

Segment popularnosti na kojeg sportaš može utjecati su društvene mreže – nezaobilazan alat u današnjem sportu. Ovdje leži najveća osobna odgovornost Hrgovića koji pomoću društvenih mreža nije uspio premostiti barijeru male globalne prepoznatljivosti. A nije da nije mogao, pogledajmo samo primjer našeg drugog boksača Alena Babića koji je ponajviše zahvaljujući društvenim mrežama stekao pozamašnu bazu obožavatelja, posebno u Velikoj Britaniji. I to mu se isplatilo jer je već boksao za titulu u bridger kategoriji.

Foto: snimka zaslona
>Joshua poručio: Ne izbjegavam Hrgovića, borit ću se protiv njega

Brojke sve govore: Hrgovića na Instagramu prati 85 tisuća, Zhanga 57 milijuna, Furryja 7 milijuna, a Usyka 2 milijuna pratitelja. Uz to treba naglasiti da Hrgović uopće nema profil na društvenoj mreži “X”.

Radi se glavnoj društvenoj mreži za profesionalne boksače gdje glavni insajderi, boksači i promotori iznose svoje novosti i s te društvene mreže dolaze materijali za novinarske članke.

Hrgović nije “Trash talker”

Osim društvenim mrežama mnogi se boksači, ali i drugi sportaši iz borilačkim sportova služe “trash talkom” ne bi li osvojili publiku. Neki na, za obične promatrače, ružan način prozivaju druge boksače sipajući na njihov račun prijetnje i uvrede. Osim toga, nerijetko na službenim vaganjima ili konferencijama za medije izvode “show” naguravajući se ili vrijeđajući protivnika. Sve im to omogućuje povećanje broja obožavatelja i veću zainteresiranost medija za njihove mečeve.

Hrgović se tim trikovima ne služi. On je primjer pristojnog i uzornog sportaša u ringu i izvan njega. Nažalost, kao i u društvu općenito, u boksu su takve osobine sve manje na cijeni.

>Hrgović: Alen Babić karijeru je izgradio na trash talku usmjerenom protiv mene

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.