Hrvatska i dalje bez pobjede protiv Brazila

Foto: fah

Hrvatska nogometna reprezentacija niti u četvrtom međusobnom susretu nije uspjela pobijediti Brazil, nakon što je ogled na stadionu Anfield završio 2-0 za ‘Selecao’.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Vatreni” sada protiv “Selecaoa” imaju tri poraza i jedan remi.

Dva puta smo igrali u skupini na svjetskim prvenstvima, a dva puta u prijateljskim ogledima.

Prvi susret je igran 17. kolovoza 2005. godine kada je Brazil kao aktualni svjetski prvak na splitskom Poljudu odigrao 1-1 protiv reprezentacije Hrvatske koju je kao izbornik vodio Zlatko Kranjčar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Taj je susret odigran u sklopu HNS-ove kampanje za dobijanje domaćinstva EURA 2012. za koje se kandidirao zajedno s Mađarskom. Hrvatsku je u vodstvo doveo sin našeg izbornika Niko Kranjčar u 32. minuti, a na konačnih 1-1 poravnao je Ricardinho 10 minuta potom.

Niti godinu dana kasnije Hrvatska i Brazil su se ponovno susreli, ali ovoga puta u službenom susretu u skupini na SP u Njemačkoj. U dvoboju 1. kola u skupini F na Olimpijskom stadionu u Berlinu 13. lipnja Brazil je bio uspješniji sa 1-0, a strijelac jedinog gola bio je Kaka u 44. minuti.

Brazilci, koji su bili apsolutni favoriti uoči početka susreta, do prve pobjede na SP-u došli su teže od očekivanog. Naime, hrvatska reprezentacija je odigrala odlično, zaustavivši Ronalda i Adriana, te prvu zvijezdu brazilske reprezentacije Ronaldinha. Ipak, jedna neopreznost u obrani i majstorija Kake Hrvate je stajala osvajanja jednog boda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brazil je kasnije prošao u osminu finala kao pobjednik skupine, dok je Hrvatska okončala natjecanje na trećem mjestu u skupini.

“Vatreni” i “Selecao” su treći put igrali međusobno na otvaranju svjetskog prvenstva 2014. u Sao Paolu, a slavio je domaćin 3-1. Ostaje utjeha kako smo otvorili World Cup protiv peterostrukog svjetskog prvaka prvenstva u susretu kojeg je gledalo najmanje dvije milijarde ljudi. Međutim, nakon svega što se događalo na travnjaku Arene Corinthians, moglo bi se reći nezasluženo.

Hrvatska je u većem dijelu utakmice bila ravnopravna Brazilcima, kojima je za pobjedu trebala i obilata pomoć japanskog suca Nishimure. Hrvatska je povela u 11. minuti autogolom Marcela, a u 29. minuti je izjednačio Neymar. U nastavku susreta ‘ukazao’ se Nishimura koji je u 70. minuti poklonio kazneni udarac domaćinu kojeg je realizirao Neymar. Sve dvojbe oko pitanja pobjednika razriješio je Oscar u sudačkoj nadoknadi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posljednju utakmicu hrvatska i brazilska vrsta su odigrali u nedjelju u Liverpoolu u sklopu priprema za svjetsko prvenstvo u Rusiji, a Brazil je slavio 2-0. Hrvatska je odigrala odlično prvo poluvrijeme, no u nastavku susreta je Brazil slomio ‘kockaste’. Za 1-0 je zabio povratnik Neymar u 69. minuti, a pobjedu Brazila potvrdio je Firminho u sudačkoj nadoknadi.

Dosadašnji susreti Hrvatske i Brazila:
17. kolovoza 2005, Split: Hrvatska – Brazil 1-1 (Kranjčar 32 / Ricardinho 42)
13. lipnja 2006, Berlin: Hrvatska – Brazil 0-1 (Kaka 44)
12. lipnja 2014, Sao Paulo: Brazil – Hrvatska 3-1 (Neymar 29, 71-11m, Oscar 90+1 / Marcelo 11-autogol)
3. lipnja 2018. Liverpool: Hrvatska – Brazil 0-2 (Neymar 69, Firminho 90+3)

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.