Hrvatska je sasvim sigurno u vrhu svjetskog nogometa: Brazil, Njemačka, Italija…, a onda Hrvatska, Engleska…

Foto: fah

U nogometnom svijetu, ako gledamo povijesno, a tako se neizbježno mora gledati s obzirom da se svjetska nogometna prvenstva igraju gotovo 100 godina, postoji više – manje pet nacija koje su reprezentativno iznad ostaih Brazil, Njemačka, Francuska, Španjolska i Italija, u određenim trenucima tu su Argentinci te Nizozemci, koji nikad nisu bili prvaci svijeta, ali su zato tri puta igrali u finalu te su osvajali i treća mjesta (primjerice Brazil 2014.).  Brazil, Argentina, Italija, Njemačka, Francuska i Španjolska zajedno imaju 18 naslova prvaka svijeta… I zatu su tu gdje jesu, uvijek ih se svrstava u krug favorita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odmah u tzv. drugoj jakosnoj skupini su Hrvati, Englezi, Portugalci… Hrvatska, naravno, ni po kojem kriteriju kao reprezentacija, od 1994. do danas, ne pripada u krug nogometnih zemalja poput Slovačke, Češke, Mađarske, Walesa, Švedske, Danske… I to bez obzira na činjenicu da ponekad ostane bez bodova protiv reprezentacija koje su u trećoj, četvrtoj tzv. jakosnoj skupini. Dokaza tome ima koliko hoćete, primjerice, Švicarska je na ovom Europskom prvenstvu izbacila Francusku, aktualnog svjetskog prvaka i to iz razloga jer su igrači te izbornik Francuske podcijenili Švicarce, koji su se fanatično borili. Znači li to da je Švicarska jača od Francuske i da sve ono što su dosad Francuzi napravili preuzimaju Švicarci? Naravno da tome nije tako. Hrvatska je na Euru 2008. ispala u četvrtfinalu od Turske poslije izvođenja jedanaesteraca, međutim, to naravno, ne znači da su Turci bolji od Hrvatske, kao što činjenica da je Južna Koreja 2002. godine na SP-u u Japanu i Južnoj Koreji izbacila Italiju ne znači da su bolji od višestrukih svjetskih prvaka.

Sport, pa tako i nogomet, zato i je toliko zanimljiv, nepredvidiv, jer se zna dogoditi da David svlada Golijata, ne konstantno, ali se događa, kao što se dogodilo da Nijemce prije tri godine u Rusiji izbaci u grupnoj fazi potpuni autsajder ili na ovom prvenstvu Europe Engleska, i to zasluženo. Međutim, Engleska je daleko u reprezentativnom nogometu od jedne Njemačke, u devet međusobnih utakmica Englezi su na velikim natjecanjima slavili tri puta. Njemačka je osvojila četiri naslova prvaka svijeta Engleska jedan, i to kakav, 1966. na svom terenu, da je tada bilo VAR tehnologije ni tu titulu ne bi uzeli.

Omjer jedne Hrvatske i Engleske ne preteže na stranu Engleza, usporediv samo u posljednjih 27 godina od kada Hrvatska službeno nastupa od svojom zastavom. Engleska je u tom razdoblju izborila tek jedno polufinale Svjetskog prvenstva i tu su ih zaustavili Hrvati, dok je Hrvatska od 13 mogućih igrala na čak 11 velikih natjecanja, osvojila dvije medalje, svjetsko srebro i svjetsku broncu. Englezi na svjetskim prvenstvima u tom razdoblju nisu napravili gotovo ništa, zato i nisu u pravu oni koji tvrde da je jedna Engleska uvijek protiv Hrvatske favorit. Ponekad je, ali nije uvijek, ovisi kako uđete u utamicu, kako se postavite i, dakako, s kakvim igračkim kadrom u tom trenutku raspolažete.  Na ovom Euru je to bila, na prošlom Svjetskom prvenstvu nije, tko zna kako će biti u Kataru?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Engleze smo uzeli za primjer jer su oni navodno izmislili nogomet te su godinama podcjenivali europski nogomet, nogomet koji se igra na kontinentu, dok nisu shvatili da europske reprezentacije, južnoameričke reprezentacije, igraju bolji nogomet nego što to igraju Englezi, što igra njihova reprezentacija. Da je tome tako dovoljno je pogledati popis finalista svjetskh prvenstava od tridesetih godina prošlog stoljeća do danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.