Hrvatski trkači Dadić i Crnković u borbi s hladnoćom i zahtjevnom stazom u Pjongčangu

Foto: fah

Hrvatski trkači Edi Dadić i Krešimir Crnković u nedjelju (7.15 sati) će imati prvi nastup na Igrama u Pjongčangu, gdje će se natjecati u skiathlonu, discplini u kojoj se prvih 15 kilometara trči klasičnim načinom, a drugih 15 kilometara slobodnom tehnikom, na zahtjevnoj stazi u Alpensia skijaškom centru, koju još težom čini ekstremna hladnoća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Staza je dosta zahtjevna, dosta traži od natjecatelja brzu prilagodbu tijekom vožnje, a naročito u skiathlon utrci, gdje se prvo trči 15 kilometara klasično, a onda slobodnom tehnikom. Vjerujem da će se naši natjecatelji dosta dobro snaći. Morat će pametno voziti, morat će puno razmišljati i racionalno iskoristiti snagu na ovoj stazi”, procjena je trenera naših trkača Zorana Skendera.

Ediju Dadiću će ovo biti drugi olimpijski nastup, nakon debija u Sočiju.

“U Sočiju smo imali problem s visokim temperaturama i snijeg je bio bljuzgav, a ovdje imamo totalno drugačiji. Dat ću svoj maksmimu. Za to sam se pripremao svo ovo vrijeme, tako da se nadam da će i rezultat biti dobar”, rekao je 24-godišnji Dadić koji je u Sočiju osvojio 64. mjesto u skiathlonu, a u Pjongčangu se nada umjerenom tempu u prvom dijelu utrke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Odmah se vidi tempo utrke. Može se dogoditi da se odmah krene punom snagom, a može se dogoditi i da se krene u taktiziranje pa tempo bude umjeren, što bi nama bilo bolje, da čim više možemo izdržati za njima. Slijedi promjena skija pa onda stisnemo zadnjih 15 kilometara slobodnom načinom i pokušamo ostvariti što bolji rezultat.”

Krešimir Crnković je 23-godišnji biatlonac, koji nije uspio izboriti normu u svom sportu pa će olimpijski debi imati bez puške na leđima.

“Ne očekujem ništa posebno, pošto prvi put trčim skiathlon, moja prva utrka na olimpijskim igrama. Dat ću sve od sebe i odraditi najbolje što mogu”, izjavio je Crnković koji smatra da mu staza u Pjongčangu odgovara konfiguracijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Volim ovakve staze, jer nema nekih ravnih dijelova na kojima sam najslabiji. Definitivno je teška staza, ali to mi se sviđa.”

Vremenski uvjeti, vjetar i niske temperature, bit će dodatni izazov za naše trkače.

“Kad smo stigli ovdje bilo je užasno hladno. Staza je zbog te hladnoće bila jako spora. Skije su se, praktično, uništavale na toj stazi. Posljednjih dana je krenulo na bolje i valjda će biti tako i dalje”, rekao je Crnković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Svi smo u istim uvjetima, svi imamo iste prilike ili neprilike. Tu će biti dosta taktike, puno promjena u vodstvu, svi će gledati da hvataju dobru brzinu u nečijoj zavjetrini”, dodao je Dadić.

Trener Zoran Skender nije pred svoje natjecatelje stavio nikakav rezultatski imperativ.

“Krešimir nema puno iskustva, pogotovo u skiathlonu. Nadam se da će se dobro snaći, U biatlonu se ipak više koristi slobodna tehnika. Nadam se da će tu odraditi dobar posao.”

Što se borbe za odličja tiče, Skender je prednost dao Skandinavcima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Favoriti su prije svega Norvežani, Martin Johnsrud Sundby i mladi Klaebo. Neosporno je tu i Švicarac Dario Cologna, olimpijski pobjednik iz Sočija u ovoj disciplini.”

Start skiathlona je u nedjelju u 7.15 ujutro po hrvatskom vremenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.