Hyundai u Rimac Automobile ulaže 600 milijuna kuna

foto: Rimac automobili

Hyundai Motor Company i Kia Motors Corporation koji su dio Hyundai Motor Grupe zajedno su uložili 600 milijuna kuna u tvrtku Rimac Automobili. Hyundai Motor ulaže 474 milijuna kuna, a Kia Motors ulaže 126 milijuna kuna. Prvi zajednički projekti su suradnje na razvoju dva električna vozila visokih performansi do 2020. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Velika je to vijest za Rimac Automobile, ali i za Hrvatsku jer bi mlada kompanija iz Svete Nedelje trebala pomoći južnokorejskom automobilskom gigantu u prijelazu na tzv. čistu mobilnost.

Hyundai Motors želi ubrzati svoj prijelaz na čistu mobilnost i pozicionirati se kao globalni lider u pokretanju ove promjene u industriji. Jedna od ključnih mjera za postizanje tog prijelaza je elektrifikacija kojoj se Hyundai Motor Grupa nada s 44 elektrificirana modela planirana do 2025. Novom suradnjom Hyundai Motor Grupa nastoji ubrzati svoj prijelaz na čistu mobilnost i pozicionirati se kao globalni lider u vođenju ove promjene u industriji, navodi se u priopćenju.

Rimac se u kratkom roku – kompanija je osnovana 2009. godine – etablirao kao lider u tehnologiji električnih vozila visokih performansi i kao proizvođač električnih sportskih automobila. Tvrtka nastavlja isporučivati tehnologiju električnog pogona i baterijskih sustava brojnim partnerima u industriji, uključujući i Hyundai Motor Grupu, kako bi im omogućila brži prijelaz prema električnoj budućnosti industrije, piše Index.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potpredsjednik Hyundaija: Rimac je za nas idealni partner

Hyundai Motor, Kia Motors i Rimac će usko surađivati ​​kako bi razvili električni sportski automobil sa središnje smještenim pogonom sportske marke Hyundai N te hibridno vozilo visokih performansi s pogonom na vodik i električni pogon.

“Rimac je inovativna tvrtka s izvanrednim sposobnostima u električnim vozilima visokih performansi”, rekao je Euisun Chung, izvršni potpredsjednik Hyundai Motor Grupe. “Njihovi start-up korijeni i bogato iskustvo u suradnji s proizvođačima automobila u kombinaciji s tehnološkom snagom čine Rimac idealnim partnerom za nas. Radujemo se suradnji s Rimcem na našem putu prema čistoj mobilnosti.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osnivač i izvršni direktor tvrtke Rimac Automobili Mate Rimac komentirao je: “Vrlo smo impresionirani vizijom Hyundai Motor Grupe i brzim i odlučnim inicijativama. Vjerujemo da će ovo tehnološko partnerstvo stvoriti maksimalnu vrijednost za obje tvrtke i klijente. Rimac je još uvijek mlada i relativno mala, ali brzorastuća tvrtka. Vidimo snažnog investitora i tehnološkog partnera u Hyundai Motor Grupi i vjerujemo da će ova suradnja osnažiti položaj Rimac Automobila kao dobavljača tehnologije elektropogona za partnere u industriji.“

Rimac Automobili danas zapošljavaju preko 500 ljudi

Rimac Automobile 2009. godine osnovao je Mate Rimac (tada star 21 godinu), projektom konverzije starog automobila na električni pogon. Isti automobil 2011. postavio je pet Guinness svjetskih rekorda. Danas Rimac Automobili razvijaju i proizvode ključne sustave elektropogona za mnoge svjetske automobilske tvrtke i istodobno podižu standarde vozila visokih performansi s vlastitim električnim super sportskim automobilima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas zapošljava više od 500 ljudi te nastavlja eksponencijalni rast. Sljedeći izazov koji predstoji jest rast tvrtke iz maloserijskog proizvođača složenih visokokvalitetnih komponenti elektropogona u velikoserijskog proizvođača za automobilsku industriju. U novom dijelu tvornice Rimac već uspostavlja nove proizvodne linije velikog obujma za baterijske pakete, sustave elektropogona i C_Two proizvodnju koja počinje 2020. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.