Imperativ odlaska na SP nadvio se nad Vatrene, a mediji glavni problem vide u činjenici da na Rujevici nema sinkronizirane galame!

Foto: fah

Nogometaši Rijeke jučer su se ponovno okupili na treningu nakon dva slobodna dana. Trener hrvatskog prvaka Matjaž Kek reprezentativnu stanku želi iskoristiti za mini pripreme, odnosno, želi ”napuniti akumulatore” igračima uoči nastavka europske sezone te nastavka utrke za prvaka Hrvatske s Dinamom. Modri trenutno imaju četiri boda prednosti ispred kluba s Rujevice, dok u Europskoj ligi Riječani još uvijek nakon dva kola nemaju ni boda, Doduše, nije bilo ni sreće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vratimo se na Rujevicu gdje će se sutra, dakle, u petak 6. listopada, igrati pretposljednja utakmica u hrvatskoj kvalifikacijskoj grupi za Svjetsko prvenstvo, Vatreni jednostavno moraju dobiti Finsku. I sve to ponoviti protiv Ukrajine.

S obzirom na imperativ pobjede, i to ne ”samo” jedne nego čak dvije, dakle, i na utakmici u Kijevu tri dana kasnije, u hrvatskom stožeru vlada prava mala mobilizacija. Igrači su svjesni odgovornosti, što stalno ponavljaju, ali i snage, sve ovisi zapravo njima. Bez obzira na činjenicu da će se Finskoj Hrvatska suprotstaviti bez Kovačića, Pjace, Kalinića…, favorit je sasvim poznat.

Na Rujevici hrvatski reprezentativci pod ”budnim okom” izbornika Ante Čačića neumorno treniraju, tu i tamo daju izjave ”sedmoj sili” i čekaju.  Nogometaši Rijeke također su trenirali na Rujevici, i to bez reprezentativaca Gavranovića, Vešovića te Bradarića, ali na igralištu s prirodnom travom dok su teren s mixto podlogom prepustili reprezentaciji. Oba su se treninga odvijala istovremeno tako da se s jednog terena na drugi mogla čuti povremena vika trenera. Treneri, podsjetimo, tako daju upute svojim igračima. Naravno, kako je Matjaž Kek ipak nešto temperamentniji tako se njegov glas puno jače čuo od glasa inače tihog i mirnog Ante Čačića. Čuli su ga i Vatreni koji su trenirali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Čulo se, čulo se… Odmah sam rekao Bradariću: ‘Brada, čuj ovo, ha, ha, ha…’ Odmah smo obojica počeli brže trčati, ha, ha, ha…,” rekao je za Novi list bivši igrač Rijeke Matej Mitrović.

Od ove jedne Matejeve rečenice gotovo svi mediji u zemlji izveli su senzaciju u stilu ”Kek nadglasao Čačića”, kao da su decibeli argument koji se može oboriti. Osim ako to nije bila ”utrka u vikanju”, a nije. Daleko su, nažalost, ozbiljnije stvari došle pod znak pitanja. Eventualni neodlazak Hrvatske na Svjetsko prvenstvo bio bi težak udarac za hrvatski nogomet, ne samo financijski, bio bi to i kraj jedne generacije koja je jako puno obećavala, imala vrhunsku klasu, a ipak nije uspjela. Dakle, treba pobijediti, makar s pola gola razlika, a onda tražiti ”krivce” i ”zaslužne”, ako se već mora.

Naravno, svaki trener ima svoj stil, tako i Kek, inače odlični slovenski stručnjak koji je s Rijekom ušao u povijest, i to ne samo riječkog nogometa, ali i Ante Čačić, pred kojim je tek izazov karijeri. Naime, imperativ odlaska na SP nadvio se nad reprezentaciju a mediji glavni problem vide u činjenici da na Rujevici ne postoji sinkronizirana galama. Da se jedan trener čuje na posve dva nevezana treninga više nego onaj drugi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, nogometaši Rijeke otputovali su nakon treninga u Umag gdje će u petak odigrati prijateljsku utakmicu protiv slovenskog prvoligaša Ankarana. Nogometaši reprezentacije ostaju, sa ili bez pomoći Armade moraju sutra navečer pobijediti Finsku, koja nije tako bezazlena momčad kako možda neki žele prikazati. Finci su nedavno pobijedili i Island i tako nam uvelike pomogli. Njihova nas je pobjeda ”održala na životu.” Hrvatska je favorit, ali samo ako će to biti Hrvatska kakve je želimo gledati na zelenom travnjaku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.