Ispovijest hrvatskog olimpijca: ‘Djed mi je ubijen nakon pada Vukovara, a njegovo tijelo još nismo našli’

Foto; snimka zaslona

Povodom Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje u Koloni sjećanja Nova TV je snimila proslavljenog hrvatskog veslača Davida Šaina koji je na Olimpijskim igrama 2012. godine s braćom Sinković i Damirom Martinom osvojio srebrnu medalju u četvercu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I on je jedan od stanovnika koji i dalje traži posmrtne ostatke nekog od svojih članova posade.

“Svake godine sam u Vukovaru i dolazit ću dok sam živ, dok budem zdrav i dok budem mogao hodati. Došao sam ovdje odati počast svim poginulima, ali ovdje sam i jer su dva dana nakon Vukovara pala mnoga sela prema Osijeku i Vinkovcima, a jedno od njih je i moje selo Ernestinovo”, rekao je Šain pa nastavio:

“Moj djed je u padu tog sela poginuo kao civil, za što postoji dokaz i on je proglašen mrtvim. No, nema njegova tijela koje ne možemo pronaći ni 29 godina kasnije. Znamo da je ubijen, a snimljeno je i kako. Snimila ga je novosadska televizija nakon pada sela 20. studenog 1991. godine. Snimljen je prerezanog vrata, kako leži zaklan na verandi na hodniku izvađenih očiju i odrezanih ušiju. Pored njega je bila fotografija njega i pokojne bake. Preko njegova tijela bile su razbacane neke novčanice. Oni su u tom javljanju rekli da je to počinila ustaška vojska svim civilima koji nisu htjeli ići u ustašku vojsku. Međutim, zna se da je okupator napravio te zločine”, dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ne tražim zločince. To je prošlo, a djed se vratiti ne može. Mama još nije izgubila nadu, a ja se u zadnje vrijeme dosta bavim time i pokušavam ga pronaći. Nikad od toga neću odustati. Mami je o tome jako teško pričati, pokojnoj baki bilo je još teže. Ja sam tad imao tri i pol godine i ne sjećam se puno”, rekao je Šain.

“Pomirba i suživot su potrebni. Ja imam kćer od dvije i pol godine i nju ću uvijek učiti što je bilo, ali suživota mora biti. Jer ne možemo mladima ostavljati preveliki teret onoga što je bilo prije 29, 70 ili sto godina. Da ne bi opet toga bilo, moramo riješiti pitanje nestalih i ubijenih. Da se svi sahrane i da im možemo zapaliti svijeću”, zaključio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.