Ivica Olić uoči spektakla na Poljudu: ”Pobjeda je plan, očekuje nas pravo splitsko ludilo, divno je biti ovdje”

Foto: fah

Pred vratima je nogometni spektakl godine, kako su neki mediji najavili povratak Vatrenih u Split i utakmicu Hrvatska – Mađarska na Poljudu. Naime, do same utakmice, koja počinje od 20:45, preostalo je oko pet sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Atmosfera se polako zagrijava, a ona je u ovom trenutku sjajna.

Prepuni Poljud dočekuje Varene, a na tribinama stadiona uz 30 000 Hrvata očekuje se i oko 1500 navijača mađarske reprezentacije.  Uoči utakmice spektakl je najavio i bivši reprezentativac, legendarni Ivica Olić.

Olić pamti s Poljuda nezaboravnu atmosferu i utakmicu Hrvatska – Brazil 1:1, bilo je to 2005. godine, radilo se o prijateljskoj utakmici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Ispada da sam u prijateljskoj utakmici izgubio godinu dana, ali to je bila utakmica koju pamtim i danas. Nama je to bilo Svjetsko prvenstvo, igrali smo protiv Brazila, bilo je 1-1, iako, iskreno, oni jesu malo igrali pod ručnom…”

Što Olić pamti iz Dinamovog doba, iz vremena kad je igrao za zagrebačke Modre?

”Ono što pamtim, pa još i iz Dinamova doba jest to ozračje, i navijanje koje se spušta zbog natkrivenosti. Pa imaš osjećaj da ljudi pjevaju pored tebe, za razliku od Maksimira, gdje glasovi bježe gore, u zrak. Upravo stoga, znam da nas danas očekuje pravo splitsko ludilo. Kojem se neopisivo veselim, divno je biti ovdje…”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Naravno, na red je došlo ono pravo, utakmica koju večeras Vatreni moraju dobiti, Hrvatska – Mađarska?

”Teška utakmica, koju smo i u Budimpešti izgubili nekako čudno: krenuli smo dobro, imali rezultat, a onda smo neobjašnjivo pali, a oni su zasluženo preokrenuli i pobijedili. Ipak, danas je druga situacija; igramo kod kuće, pred našim navijačima i u situaciji u kojoj je naš roster na gotovo pa perfektnoj razini. Upravo stoga, čak i neovisno što oni imaju problema s veznim redom, vjerujem i znam da je ovo dvoboj u kojem se sve bitno pita nas. Gledam nas na treningu, u hotelu, na sastancima, i shvaćam da smo u sjajnom stanju i zato želim i očekujem da ovaj, po meni ključni ciklus, završimo s dvije pobjede i osiguramo taj Euro. On je ključan”, kazao je Olić za Sportske novosti.

Navijači očekuju pobjedu, s pravom, ali i dobru igru protiv Mađara, čak sličnoj onoj kakvu su Vatreni pokazali u Trnavi protiv Slovačke. Raste li pritisak?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Pritisak stvaramo sami, željom da što prije osiguramo plasman, iako znamo što se Hrvatskoj sve događalo u kvalifikacijama i što smo sami sebi znali zakuhati. No ova momčad je spremna izgurati sve, samo moramo ostati u zajedništvu, jer ono je ključni začin našeg djelovanja. Ovo, znate, nije klub, ovo su rijetka okupljanja s dvije utakmice u četiri dana, što stvara dodatni impuls. Mislim da smo iza Pešte izvukli pouke, i sam je izbornik kazao da ćemo proširiti kadar s kojim ćemo izgurati Mađarsku i Wales, i da smo pronašli adekvatni način da to učinimo na najbolji mogući način, uza sav respekt svima.” 

Dalić ima problema u činjenici da tri ključna igrača, Lovren, Rakitić, Rebić, ne igraju dovoljno u svojim klubovima. Problem je, dakle, u nedostatku minuta.

”Jest, ali da ih vidite na treningu, raspršili biste dvojbe. Razgovarao sam s njima, ali kroz iskustvo i vidim širu sliku: sva trojica igraju u velikim klubovima, Dejan i Ivan u klubovima koji imaju nekoliko frontova i sigurno će dobiti svoju priliku, dok je Ante u specifičnoj situaciji. Došao je u klub zadnjeg dana prijelaznog roka, u klub koji se formira, koji je, eto, promijenio trenera, a kod zadnjeg nije postojala njegova najbolja pozicija… Ali, kažem vam, siguran sam da će baš svi doći na svoje. Kada ih vidim ovdje, samo potvrđujem svoje teze. I znam da tko god bude u momčadi, dat će sve od sebe. Izbornik zna sve, analizirao je baš svaku situaciju i siguran sam da zna pravi recept.”

Pobjeda je plan, dobra igra isto tako, plasman na Euro 2020. također?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Otprilike. No valja biti realan. Po meni, nije bitno hoćemo li izdominirati Mađare kao Slovake, mene bi zadovoljila i pobjeda 1-0, jer bi nas gurnula još jedan korak do Eura, i dala vjetar u leđa uoči opasnog Walesa. Imamo četiri reprezentacije koje su i dalje ‘unutra’, stoga moramo biti oprezni i mudri. Nema dvojbe da smo bolji, nema dileme da je i onaj dvoboj u Trnavi pokazao za što smo spremni, ali nemojmo letjeti, poanta je da krenemo polako, dobijemo danas Mađarsku, a onda se kvalitetno pripremimo za Wales. Zaključujem: ovo je ključni ciklus, i ako sve bude kako ja zamišljam, listopad je mjesec u kojem trebamo osigurati Euro. Ne da moramo, ne da hoćemo, ali trebamo. I nadam se, a to mi potvrđuje ovih nekoliko splitskih dana, kao i sve analize prije njih, da imamo sve preduvjete za to. Ali, kažem vam, krenimo od Poljuda i Mađarske…”, zaključio je Ivica Olić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.