Ivica Šola: Mbappe nije stvarna Afro-Francuska, ‘nadigrao’ ga je Medine koji bi razapinjao ‘nevjernike’

Foto: Laudato.hr, Fah, snimka zaslona; fotomontaža: Narod.hr

Neki naši vrhunski sportaši, od Ivice Kostelića do bivšeg izbornika Igora Štimca, nakon ili prije finala svaki na svoj način sugerirali su afričku “supstancu” francuske nogometne reprezentacije. Jamačno, igrač koji je najviše obilježio zadnje svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji, nakon našeg neponovljivog kapetana, maestra Luke Modrića, genijalni je Mbappe, koji se izjašnjava Francuzom, piše Ivica Šola u Slobodnoj Dalmaciji, čiju kolumnu djelomice prenosimo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mbappe nije ljudina i igračina na terenu, već i izvan njega. Opće je mjesto da će oko pola milijuna dolara koja mu pripadaju kao nagrada za prvo mjesto darovati djeci s poteškoćama, što dovoljno govori o njemu, kao i izjava kako se za svoju, francusku reprezentaciju ne igra za novac.

Veliki čovjek i veliki igrač Mbappe ubrzo je u medijima postao metafora uspješnog francuskog modela integracije djece roditelja imigranata iz Afrike, lijepa slika multikulturalizma.

Razapinjanje ‘nevjernika’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nažalost, nije tako. Da, Mbappe je uspio, izvrstan čovjek i sportaš, no multikulturalizam i integracija u Francuskoj i Europi nije on. Drugo lice “uspješne” integracije i multikulturalizma vidjeli smo već na dočeku zlatnih francuskih reprezentativaca. Neredi, nasilje, pljačke, ubojstva, napadi na policiju desetine, neki kažu i stotine tisuća Afro-Francuza druge ili treće generacije poput Mbappea, haračili su francuskim gradovima.

Kako to da se, unatoč tome što su francuski igrači “njihovi”, ti mladići nisu identificirali s njima, s Francuskom u konačnici? Zato što pravu sliku francuskog multikulturalizma ne simbolizira sjajni Mbappe, već netko drugi, jedan drugi Afro-Francuz, buntovnik, reper Medine, podrijetlom Alžirac.

Repanje o ‘Bataclanu’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od zadnjih uradaka koji je reper Medine objavio zove se upravo “Bataclan”, gdje repa kako “sve ono što sam oduvijek želio je Bataclan”. Budući da su obitelji žrtava digle na noge i pokrenule peticiju za zabranu koncerta na mjestu jednog od najkrvavijih islamističkih masakra nedužnih ljudi, Medine je izjavio kako njegov album “treba promatrati kao obično ‘repanje’, a ne kao promicanje islamizma” jer Medine samo želi pokazati “cool”, repersko lice islama, budući da u njegovim tekstovima ne manjkaju reference na Kur’an.

Francuska se podijelila, “liberalna i progresivna” nema ništa protiv ovog “cool” muslimanskog repera, dok ona druga izvlači rečenicu koju je francuski filozof rumunjskog podrijetla, cinik i nihilist Emil Cioran napisao još 1979. godine: “Francuzi se neće probuditi sve dok katedrala Notre Dame ne postane džamija.”

Mbappe zadivljuje u svakom pogledu, i ljudskom i sportskom, no slika francuskog “obojenog” društva nije on, već silno mnoštvo onih mladića podrijetlom iz Afrike koje je divljalo i ubijalo po ulicama francuskih gradova dok je Mbappe sa suigračima, Afro-Francuzima, slavio svjetsko zlato. Mbappe, je, nažalost, iznimka, manjina onih koji su se integrirali i prihvatili Zapad. Medine ga je ipak “nadigrao”, Medine koji bi razapinjao “nevjernike”, zaključuje Ivica Šola u Slobodnoj Dalmaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


* Mišljenja iznesena u kolumnama osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala Narod.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.