Ivo Karlović u velikom intervjuu o koronavirusu, politici, nastavku sezone, Đokoviću…:”Moje očekivanje je da s turnirima krenemo sljedeće godine”

Foto: fah

Ništa nije teško za neuništivog veterana svjetskog i hrvatskog tenisa, Ivu Karlovića, koji je, prema informacijama koje donosi Večernji list, dao značajnu donaciju Dječjoj bolnici na Srebrnjaku. Karlović o tome nije želio govoriti, uostalom, tako se ponašaju legende, pomažu, a o tome ne idu u javnost, pomažu u tišini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako Ivo Karlović provodi vrijeme u karanteni zbog pandemije koronavirusa u svom domu na Floridi, u Miamiju?

”Uglavnom smo svi kod kuće. Srećom, imamo prilično veliku okućnicu, pa nismo zatvoreni među četiri zida. Moram priznati da mi zasad još ne nedostaju putovanja ni svakodnevno držanje reketa u ruci, ha-ha… Lijepo mi je biti doma s klincima”, kazao je Ivo Karlović, u intervjuu za Večernji list.

Karlović, koji je u svojim najboljim danima bio 14. tenisač svijeta, danas je 124. tenisač svijeta prema ATP ljestvici. Kći Ive Karlovića, Valentina, ide u školu, pomaže li joj ”Div sa Šalate”?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Kći ide u drugi razred i ima nastavu na daljinu, kao i djeca u Hrvatskoj. Pomažem joj kad zatreba, ali uglavnom sve radi sama. No, zato je sin (Noah, dvije i pol godine, nap. a.) pun energije i skače po cijele dane.”

Ima li Valentina talenta za tenis, voli li ovaj sport i je li joj tata kupio reket?

”Ima reket, ali mislim da joj tenis nije najinteresantnija stvar na svijetu. Nije joj ni u prvih 100. I prije korone imala je volje za tenis – možda jednom tjedno. Sad kako smo u izolaciji ima je još manje.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Karlović je nedavno na Twitteru napisao da je ”nevjerojatno lijena osoba”. Zašto, zbog čega?

”Ma, to je bila šala. No, kako se ono kaže, u svakoj šali je pola istine. Ponekad mi se ne da trenirati i obavljati druge poslove jer ne znam kada će se stvari vratiti u normalu. Kakva je onda razlika hoću li to obaviti danas ili za pet dana?”

Karlović je u karijeri mukotrpno radio, iako je u 42. godini nema ni grama sala, u čemu je tajna?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Nema tu neke tajne. A ni genetike, na što mnogi ciljaju. Stvar je u načinu prehrane i napornom radu. Lako se educirati o tome, ali teško je držati se tih pravila svakodnevno. Za to je potrebna disciplina. Zdravo i fit tijelo jedno je od rijetkih stvari u životu koje se ne mogu kupiti ni dobiti na prijevaru.”

Karlović prema ATP-ovoj evidenciji slavi mali jubilej,  20 godina profesionalne karijere (računaju od 2000.). Koji bi uspjeh Karlović posebno istaknuo iz tog razdoblja?

‘Pa, eto, već je i to što sam proveo 20 godina u profesionalnom tenisu veliki uspjeh. Naravno, bilo je puno uspona i padova, ali ta konstanta je nešto čime se izuzetno ponosim. Istaknuo bih još i pobjede nad prvim igračima svijeta Lleytonom Hewittom, Rogerom Federerom i Novakom Đokovićem.”

Karlović je jedan od rijetkih tenisača koji ima pozitivan omjer s Đokovićem – 2:1.  Zafrkava li ga Karlović zbog toga?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Zapravo je 3:1. Pobijedio sam ga i u kvalifikacijama turnira u Madridu 2005. godine, samo što ATP to ne bilježi. Nije da ga zadirkujem, ali spomenem mu taj podatak s vremena na vrijeme. Na što on počne iznositi smiješne izgovore, poput “puhao je vjetar” ili “to je bilo 1847.”. Ne znam zašto je baš tu godinu izabrao…”

Je li Karlović ikad razmišljao da se ostavi tenisa?

”Jesam, bezbroj puta. Ali ljubav je na kraju uvijek prevagnula.”

Karlović je u bogatoj karijeri srušio brojne rekorde, kojima se posebno ponosi?

”I ne znam koje sve rekorde držim po broju asova i koje sve što se godina tiče, ali ako bih morao izabrati, odlučio bih se za ove u godinama, starosne rekorde…”

Tko su Karloviću sada treneri, kako surađuju?

”Za trenere imam dvojicu dugogodišnjih prijatelja i kolega Mirka Pehara i Gorana Dragičevića. Obojica žive na Floridi. Putuju sa mnom na turnire naizmjenično. Naravno, tu je i moj kondicijski trener, istinska legenda tog posla Slaven Hrvoj. S njim radim još od 2008. godine. ”

Hoće li se u budućnosti Ivo Karlović baviti trenerskim poslom?

”Razmišljam i o tome. Sigurno ću pokušati, a hoće li mi se svidjeti – to je već drugo pitanje. Vidjet ćemo. ”

Kada Ivo Karlović očekuje da bi moglo doći do nastavka teniske sezone i do kada Ivo, s obzirom na godine, može čekati?

”Kako sada stvari stoje, sezona bi se mogla nastaviti 3. kolovoza, ali mislim da je to jako optimističan datum. Moje neko realno očekivanje je da će se s turnirima početi sljedeće godine. I to ne dođe li drugi val virusa. A što se mene tiče, mogu čekati jako dugo. Dobar sam u čekanju”, rekao je Karlović.

Kakva je situacija na Floridi kad je u pitanju pandemija koronavirusa? Službeni podaci pokazuju da je samo na Floridi više od 43.000 zaraženih i gotovo 2000 umrlih. Je li Karlovića strah?

”Pa, nije me posebno strah. Držimo se preporuka, socijalna distanca, izvan kuće nosimo maske i slično. Kod kuće imamo sve što nam je potrebno, pa nemamo razloga puno izlaziti van. Nastojim ne čitati i ne slušati previše o koroni. Dobro je da postoji doza straha, pa i panike, ali ne valja ni pretjerivati. ”

Prati li Karlović politiku u Hrvatskoj? Kako ocjenjuje trenutnu situaciju?

”Ne pratim previše politiku u Hrvatskoj. Ja sam od onih koji vjeruju da ako si sami ne pomognete, neće vam pomoći ni politička stranka”, zaključio je Ivo Karlović u razgovoru za Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.