Izbornik prelomio – ostaje: Bilićeva i Čačićeva Hrvatska ispadale su na sličan način!

Foto: fah

Dogodilo se ono što se i očekivalo, sad se napokon hrvatska nogometna reprezentacija može posvetiti kvalifikacijama za Svjetsko nogometno prvenstvo. No, prije toga odmor. Vatreni su već u hladu odakle preko malih ekrana prate što se događa u Francuskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mogli više, manje ne…

Hrvatski nogometni izbornik Ante Čačić je  prelomio, ostaje na klupi Vatrenih, unatoč pritisku, više medija nego struke, da “baci koplje u trnje” i povuče se s obzirom na rezultat na Europskom prvenstvu. Kakav je taj rezultat? Neki ga smatraju uspjehom, drugi neuspjehom.  Činjenica je da smo mogli, pa i morali, više, činjenica je također da smo teško mogli manje s obzirom na sastav skupine u kojoj su Hrvati i Španjolci bili apsolutni favoriti. Prolaz skupine bio je imperativ. Zašto da si lažemo?

Čačić razmišlja samo o Hrvatskoj

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jučer se pojavila klasična dezinformacija, koja je plod senzacionalističkih konstrukcija, odnosno, nagađanja, prema kojoj bi hrvatski izbornik trebao preseliti u Rusiju dvije godine prije vremena, dakle, prije SP-a. Naime, nagađanje je išlo za tim da će Čačić dati ostavku na klupi Vatrenih i otići u redove ruskog Anžija iz Mahačkale, kasnije je takva dezinformacija demantirana. Najprije su je demantirali Rusi, a onda i hrvatski izbornik, koji je sinoć za RTL potvrdio svoj ostanak na klupi hrvatske nogometne reprezentacije.

Čačić je zapravo poručio da razmišlja samo o Hrvatskoj, ali je dodao kako je logično da postoji interes klubova za izbornika Hrvatske. Iako je najavio da će svoj ugovor ponuditi HNS-u posve je realno očekivati da do smjene, za koju sada i nema previše razloga, neće doći. Uostalom, bilo bi to opasno. Naime, za dva mjeseca kreću kvalifikacije za Svjetsko nogometno prvenstvo protiv Turske na Maksimiru, nažalost, bez gledatelja. Teško je rušiti da bi se iznova gradilo. Što ako temelje podignete na živom pijesku?

Ako Vatreni zadrže razinu igre s Eura

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako Hrvatska zadrži razinu igre kakvu je imala u Francuskoj teško je očekivati nešto drugo osim prvog mjesta u grupi u kojoj, uz Vatrene, igraju Island, Turska, Finska, Ukrajina i Kosovo.  Samo prva reprezentacija u skupini ima osiguran plasman na SP.

Izbornika Čačića mnogi su kritizirali nakon povratka Vatrenih s Eura, dobrim dijelom bilo je tu utemeljenih kritika, koje su išle za tim da se izborniku pomogne i ukaže mu se na neke pogreške, kojih je, kako bi rekao Goran Vlaović, “evidentno” bilo, druge kritike se mogu svrstati u one koje su imale, i imaju, cilj rušiti.  Rušiti da bi se gradilo? “Ratna” logika.

Razočarali Bilić i Ćiro?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije se uopće argumentirano govorilo o pogreškama, nisu se nudila neka druga rješenja, već se isključivo tražila smjena “Mamićevog trenera.”  Nažalost, dobrim dijelom svojim izjavama razočarali su i bivši hrvatski izbornici, Miroslav Blažević i Slaven Bilić, i dok je Blažević poznat po napadima na sve hrvatske izbornike, osim, naravno, na sebe, od Bilića su se očekivali ponešto drugačiji tonovi, iako Slaven nije bio baš naročito oštar, “osvetnički raspoložen.”  Tek je “malo” okrznuo izbornika.

Činjenica je da je Ante Čačić uspio stvoriti igru, činjenica je da Vatreni igraju, ili su barem na Euru igrali, atraktivan, zanimljiv nogomet. Činjenica je isto tako da je hrvatska obrana, iako po mnogima slabiji dio ove momčadi, vrlo dobro reagirala u Francuskoj, solidan je bio osporavani Domagoj Vida, turnir karijere odigrao je Vedran Ćorluka, Barem “mali”, ako ništa drugo, dio zasluga za to idu Čačiću. Činjenica je također, bez obzira na kobnu, nesretnu, nespretnu pogrešku protiv Portugala, da je Ivan Strinić odigrao vrlo solidno, no, isto tako, da se ne zavaravamo, lijeva strana ostaje naša stara rak rana.

Čačiću se može prigovoriti na Mandžukiću, međutim, idemo biti realni, tko bi najboljeg napadača držao na klupi na jednom takvom natjecanju kao što je Europsko prvenstvo? Samo generali poslije bitke.

Bilić i Čačić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako je Čačić pogriješio protiv Portugala, je li Slaven Bilić pogriješio protiv Turske prije osam godina, također na Euru? Turska je, naravno, punio slabija reprezentacija Portugala, bila onda, i sada je, bit će i sutra. Naime, Bilić je pola minute slavio pogodak Klasnića u produžecima i Hrvatska je primila gol, kad se Bilić smirio već su Vatreni bili na putu kući.  Slaven Bilić nije smijenjen, iako nakon poraza od Turske na Euru nije uspio plasirati čak ni na SP u Južnoj Africi 2010. godine.  Zar onda Bilić nije mogao biti malo kolegijalniji prema kolegi treneru?

Iako je današnja reprezentacija vrlo jaka, ni ona iz 2008. nije bila puno slabija, naprotiv.  Blizu je to. Ako ništa drugo 2008. bili smo jači u obrani i na bokovima, mlađi Srna na desnom boku, i  nikad bolji Pranjićna lijevom, a u obrani mladi Ćorluka te sjajni Robert Kovač.

Nažalost, Bilićeva i Čačićeva Hrvatska ispadale su na sličan način. No, Bilićeva Hrvatska, iako nije igrala loše, imala je nedorečenu igru, Čačićeva je vladala travnjakom u sve četiri utakmice, međutim, koncentracija je pukla u trenutku koji teško može biti gori.  Nikad se nismo u potpunosti oporavili od nesretnih Bilićevih, nećemo ni od nesretnih Čačićevih poraza.

Ponekad zaista treba biti u oprezan sa strelicama koje odapinjete prema nekome, kako vam se ne bi vratile. Bumerang je najopasniji pri povratku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.