Izjava Igora Štimca o Lokomotivi je u najmanju ruku nesmotrena, ali tvrditi kako bi ”on možda nešto postigao u životu” je promašeno…

Foto: Fah

Bivši hrvatski izbornik i aktualni izbornik reprezentacije Indije Igor Štimac dao je jednu izjavu za Hrvatsku televiziju koja je jednim dijelom uzdrmala hrvatski klupski nogomet. Naime, Hajdukova nogometna komentirala je završnicu Prve hrvatske nogometne lige te činjenicu da je Lokomotiva, uz Dinamo, hrvatski predstavnik u kvalifikacijama za Ligu prvaka. Naime, Lokomotiva je u ludoj završnici, u izravnom sudaru na stadionu Gradski vrt, pobijedila Osijek i osvojila to famozno drugo mjesto koje vodi u kvalifikacije za Ligu prvaka. U finalu Kupa Hrvatske, iako je u najmanju ruku bila ravnopravna, Lokomotiva je poražena od Rijeke, koja je tako osvojila svoj šesti Kup. Prvak Hrvatske ponovno je postao Dinamo, dok je Hajduk tek – peti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Igor Štimac: ‘Žao mi je što Osijek nije na mjestu Lokomotive’

Bivši hrvatski izbornik prati zbivanja u HNL-u te kaže da je liga ove sezone bila jako zanimljiva:

”Ne u onom smislu borbe za prvaka jer tu dvojbe nije bilo kao ni proteklih godina, ali borba za drugo mjesto je bila nadasve interesantna. Čestitke Lokomotivi na izvrsnom uspjehu i treneru Tomiću koji je potvrdio svoje iznimne kvalitete s jednom mladom momčadi, perspektivnom. Meni je osobno žao što nije Osijek na njihovom mjestu. Ne zato što imam nešto protiv Lokomotive. Nego jednostavno smatram da Lokomotiva kao klub po tradiciji i svemu ne bi trebao biti tu, na mjestu da predstavlja hrvatski nogomet. Bez navijača, bez one podrške koja je nužna u takvom natjecanju, a to Osijek u svakom slučaju ima”, rekao je u razgovoru za HRT Štimac, koji je tako izazvao reakcije iz Lokomotive.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto je Igor Štimac dao nespretnu izjavu o Lokomotivi i sudjelovanju tog kluba u kvalifikacijama za Ligu prvaka?

Posve opravdano u Lokomotivi nezadovoljstvo i razočarenje  ovakvom izjavom Igora Štimaca, izjavom koja je vrlo nespretna, nesmotrena, pa čak i možda nekorektna, no, i odgovor je bio pretjeran. Lokomotivu su sve donedavno mediji posprdno nazivali filijalom Zdravka Mamića i ”njegovog” Dinama, što je također bilo nekorektno.

Naime, direktor Lokomotive, Božidar Šikić, je, između ostaloga, u razgovoru za radikalno ljevičarski portal Index, između ostaloga, poručio Štimcu da ”oni nisu kriminalci te da je i Štimac mogao nešto postići u životu…”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, tvrditi da je Štimac ”mogao nešto postići u životu” u najmanju je ruku promašeno. Što je to Štimac postigao u životu, a što nije dovoljno po Šikićevim riječima?

Naime, Igor Štimac bivši je hrvatski izbornik, koji, ako ništa drugo, pobijedio Srbiju na Maksimiru 2:0, no,više od toga, Igor Štimac je uz činjenicu da je legenda Hajduka i legenda hrvatske nogometne reprezentacije. Štimac je bio itekako važan član hrvatske reprezentacije koja je na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj 1998. godine osvojila treće mjesto. Koliko se hrvatskih nogometaša, koliko se uopće svjetskih nogometaša, može pohvaliti broncom sa Svjetskog prvenstva? Igor Štimac bio je član i  mlade reprezentacije Jugoslavije, tzv. ”Čileanaca”, koja je 1987. godine na SP za igrače do 20 godina osvojila zlato.  Igor Štmac igrao je za hrvatsku reprezentaciju na Europskom prvenstvu u Engleskoj 1996. godine, a bio je na terenu među najboljima kada je Hrvatska u Palermu 1994. pobijedila Italiju 2:1, Italiju. Italiju koja je te godine igrala finale SP-a u SAD-u protiv Brazila i izgubila tek nakon izvođenja jedanaesteraca.

Veliku počast ukazali su Igoru Štimcu navijači Derby Countyja, uvrstivši ga u idealnih 11 u povijesti kluba glasovanjem 2009. godine u Derby Evening Telegraphu u sklopu proslave 125. godišnjice kluba…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hajduk?

S Hajdukom je Štimac osvojio povijesni posljednji Kup komunističke Jugoslavije, 1991. godine golom Alena Bokšića, a nakon pokolja hrvatskih redarstvenika u Borovom Selu, Splićani su usred Beograda pobijedili moćnu Crvenu zvezdu.  Da ne spominjemo ostale trofeje s Hajdukom, one u slobodnoj Hrvatskoj. Hajduk je sa Štimcem igrao i Ligu prvaka u sezoni 1994./1995. godine te su stigli do četvrtfinala, ispali su od izuzetno moćnog Ajaxa, što je do danas i najveći uspjeh hrvatskog klupskog nogometa kad je Liga prvaka u pitanju.

I na kraju, Igor Štimac se istaknuo i kao komentator HRT-a, pratio je utakmice hrvatske nogometne reprezentacije zajedno s Božom Sušecom, Željkom Velom i Dragom Ćosićem. Taj je posao radio do 2012. godine, a počelo je sad već davne 2005.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.