Je li poraz od Rijeke na Poljudu bila prekretnica za Hajduk?

Split, 30.07.2023. - Na stadionu Poljud odigrana je utakmica 2. kola Hrvatske nogometne lige: Hajduk-Rijeka. foto HINA/ Miroslav LELAS/ lm

Nogometaši Hajduka u prošlom 33. kolu doživjeli su novi poraz na svom Poljudu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada poraz od Varaždina na Poljudu nije senzacija

Ovog puta neugodno je navijače Hajduka iznenadio Varaždin (0:1), inače klub iz donjeg dijela ljestvice HNL-a. Najgore od svega je da ovaj poraz za dobar dio medija, čak i samih navijača, nije iznenađenje, ili barem nije senzacija. Ovaj Varaždin, dakle, ovakav Varaždin, nije Varteks pokojnog Anđelka Herjaveca, nije klub koji se u jednom trenutku ravnopravno borio za naslov s Dinamom i Hajdukom.

Naime, ”Bili” su ove sezone na svom Poljudu, na kojem je klub bodrila vojska navijača, a koji je gotovo uvijek bio vrlo dobro ispunjen, prosuli naslov prvaka. Titula je, ako je uopće bila blizu poljudskih trofejnih salona, izgubljena na Poljudu.

Proljetni dio krenuo je s porazom od Rijeke, ključnim porazom

Hajduk je, naime, sedam utakmica ove sezone izgubio u svom dvorištu, što je katastrofa za klub koji se bori za naslov prvaka, klub s najvećim mogućim ambicijama. Rasprodaja ugleda krenula je još prošle jeseni, no poraz koji je zapravo označio sunovrat Hajdukovih ambicija bio je na startu proljetnog dijela kada su ”Bili” imali sve u svojim rukama, vodili protiv Rijeke u derbiju, da bi na kraju sve prosuli te izgubili 1:2. Tada se to nije znalo, ili je malo tko to tada naslućivao, no tada smo zapravo svjedočili nepovratnom krahu ogromnih ambicija. Ambicija s pokrićem s obzirom na uloženo u klub, s obzirom na brojna pojačanja, Hajduk se jednostavno od poraza u derbiju protiv Rijeke nije oporavio. Koliko god to nekome izgledalo čudno. Kao da su igrači Hajduka počeli gubiti vjeru u sebe i svoje mogućnosti, a zaredale su i brojne ozljede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da je Hajduk dobio Rijeku, da je bilo to što nije…

Zamislite da je tada Hajduk, a mogao je bez obzira na lošu igru, slavio protiv Rijeke. Možda bi Riječani na startu proljeća ostali bez daha kad je u pitanju njihova utrka za naslovom? Umjesto Rijeke bez daha je korak po korak ostajao Hajduk, a na kraju je u dvostrukom dvoboju s Dinamom na Poljudu ostao i bez Kupa.

Nakon slavlja Rijeke na Poljudu ”Bili” su izgubili od Lokomotive (1:2), Dinama (0:1), Dinama u Kupu (0:1), Osijeka (1:2) i Varaždina (0:1).

Igrače ne treba amnestirati od odgovornosti

Ove sezone Hajduk je više bodova osvojio u gostima (31) nego kod kuće (30). Dodajmo da su ”Bili” imali utakmicu više na svom Poljudu, što je samo dodatni minus za igrače Hajduka, igrače koje se ne smije amnestirati od odgovornosti. Naravno, ne treba amnestirati ni samog trenera Mislava Karoglana, kao ni cijelo rukovodstvo kluba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očito su se igrači Hajduka teško nosili s pritiskom kad je u pitanju Poljud, na kojem je ”Bile” bodrio veliki broj navijača. Naime. ”Bili” su uvjerljivo imali najveću podršku u HNL-u kad je domaći teren u pitanju.

Zašto pored ovakvog Dinama Rijeka i Hajduk nisu uspjeli?

Nakon što su izgubili od Varaždina Hajdukovci su ”proslavili” negativni rekord, u svojoj stoljetnoj povijesti Hajduk nije izgubio sedam prvenstvenih utakmica na Poljudu u jednoj sezoni.

Tako se, naravno, ne može osvojiti naslov prvaka države, pa čak ni ako na drugoj strani imate rivala kakav je Dinamo, a koji je igrao veći dio sezone također izrazito loše. Pored ovakvog Dinama ni Hajduk ni Rijeka nisu iskoristili ponuđenu priliku teško će je ponovno zavrijediti. Pogotovo ako se Modri plasiraju u Ligu prvaka te ponovno u svoju blagajnu povuku za naše prilike velike novce, novce o kojima drugi klubovi HNL-a mogu tek sanjati. Teško, da ne kažemo nemoguće, će se biti nositi s Dinamovim budžetom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Negativni rekordi i nova sezona

Hajduk je porazom od Varaždina srušio negativan rekord iz sezone 2020./21. kada su imali šest ligaških poraza na Poljudu. Ako se žele vratiti u borbu za naslov, govorimo, dakako, o sljedećoj sezoni, Splićani ponajprije se moraju osloboditi ”straha od Poljuda”. Naći trenera koji će igrače naučiti kako se nositi s pritiskom koji ”dolazi sa Sjevera”.

Spominju se Slaven Bilić, Matjaž Kek, Goran Tomić, Zoran Vulić

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.