Jedan od najvećih skandala: Rusi napokon priznali sustavno dopingiranje sportaša, ipak demantirali kako iza svega stoji država na čelu s Vladimirom Putinom

Foto: fah

Šest mjeseci nakon izbijanja velike dopinške afere u koju je bilo uključeno na stotine ruskih sportaša, dužnosnici Ruske antidopinške agencije priznali su postojanje sustava dopingiranja sportaša, ali i demantirali kako iza toga stoji država na čelu s predsjednikom Vladimirom Putinom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvršna direktorica ruske Antidopinške agencije Ana Antseliovič priznala je u razgovoru za New York Times kako se radilo o “institucionalnoj zavjeri”, ali i odbacila optužbe da je “država sponzorirala doping”.

“Bila je to institucionalna urota. Bile su to godine i godine zlouporabe nedozvoljenih sredstava, međutim najviši državni dužnosnici nisu u tome sudjelovali,” kazala je Antseliovič dodavši: “Bila sam šokirana rezultatima istrage”.

Visoki sportski dužnosnik Vitali Smirnov, koji je karijeru počeo još u sovjetsko vrijeme, a kojem je predsjednik Putin povjerio reformu državnog antidopinškog sustava, priznao je da je bilo pogrešaka u sustavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ne želim pričati umjesto odgovornih ljudi, ali kao bivši ministar sporta i predsjednik Ruskog olimpijskog odbora smatram kako su napravljene pogreške,” kazao je 81-godišnji Smirnov.

“Moramo otkriti koji je razlog zašto su mladi sportaši koristili doping, zašto su pristali na dopingiranje,” dodao je.

Zaokret u tonu Rusije je vjerojatno motiviran željom da se pomiri s WADA-om i tako omogući svojim sportašima povratak natjecanjima kao i organizaciju sportskih manifestacija. Kanadski odvjetnik Richard McLaren, čiji je prvi izvještaj u srpnju pokrenuo lavinu, poručio je kako je zadovoljan što Rusi više ne osporavaju njegova otkrića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“To je kontrola štete. Njihovi potezi su vjerojatno motivirani željom da se prekinu nove istrage o prijevari,” kazao je.

Iako su Antseliovič i Smirnov priznali dokaze koje je pronašao McLaren, naglašavali su kako zapadne zemlje imaju poseban tretman u međunarodnim sportskim institucijama.

“Jeste li vidjeli dokumente “Fancy Bear ?”, podsjetio je Smirnov na brojne sportaše iz zapadnih zemalja koji su imali posebne dozvole za korištenje zabranjenih sredstava u medicinske svrhe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hakeri iz skupine “Fancy Bears” su u rujnu ove godine objavili popis sa 11 sportaša iz pet zemalja, a među njima i devet pobjednika na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru, koji su koristili doping. Svih 11 sportaša je imalo terapeutsko izuzeće za korištenje zabranjenih supstanci. Hakeri su 15. rujna objavili i drugi dio podataka – na popisu se našlo još 25 sportaša.

“Rusija nikada nije imala mogućnosti koje su imale druge zemlje. Generalno mišljenje u Rusiji je da nismo imali šanse,” kazao je Smirnov, dok je odvjetnik Ruskog olimpijskog odbora Viktor Berezov dodao: “Srećom WADA je imala Rodčenkova. Možda su se u Kini, Londonu i na drugim mjestima događale iste stvari.”

Rodčenkov je bio direktor nacionalnog laboratorija koji je prvi priznao sustavno dopingiranje ruskih sportaša. On je priznao kako je program godinama detaljno pripreman i da je njegov cilj bila dominacija na igrama. On je kazao da je razvio koktel od tri zabranjene supstance koji je miješao s alkoholnim pićima i davao ruskim sportašima čime je ostvarena jedna od najsloženijih dopinških prijevara u povijesti sporta.

“Bili smo potpuno opremljeni, imali smo znanje i iskustvo i bili smo savršeno pripremljeni, kao nikad prije. Sve je radilo kao švicarski sat. Ljudi su slavili olimpijske pobjednike, a mi smo zamijenjivali njihov urin kao ludi”, objasnio je bivši šef laboratorija. Nakon što je dvoje njegovih bliskih kolega neočekivano umrlo u Rusiji, Rodčenkov je podnio ostavku i emigrirao u SAD. Danas živi na tajnoj lokaciji u Los Angelesu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U posljednjem izvještaju Međunarodne antidopinške agencije (WADA) navodi se kako je više od 1,000 ruskih sportaša od 2011. do 2015. sudjelovalo u programu za koji je znala i država. U McLarenovom izvješću se navodi kako je postojalo sustavno prikrivanje pozitivnih dopinških rezultata koje je dorađeno do olimpijskih igara 2012. u Londonu, te na svjetskom atletskom prvenstvu 2013. i na zimskim olimpijskim igrama 2014. u Sočiju.

Pozitivni dopinški rezultati bili su ustanovljeni u više od 30 sportova, uključujući i nogomet. U izvješću se navodi kako je tehnika zamjene uzoraka urina korištena u Sočiju postala redovita praksa moskovskog laboratorija koji je radio s vrhunskim sportašima.

“Možemo potvrditi prikrivanje koje je trajalo od 2011. godine, ako ne i ranije, i nastavilo se i nakon ZOI-ja u Sočiju. Riječ je o prikrivanju koje se razvilo iz nekontroliranog kaosa u institucionaliziranu i discipliniranu urotu s ciljem osvajanja medalja”, kazao je McLaren na konferenciji za novinare održanoj početkom prosinca.

“Raspolažemo dokazima koji otkrivaju da je više od 500 pozitivnih rezultata prijavljeno kao negativno, uključujući i rezultate nekih dobro poznatih elitnih sportaša čiji su pozitivni rezultati odmah bili krivotvoreni”, dodao je.

U originalnom McLarenovu izvješću koje je objavljeno u srpnju razotkriveno je da je moskovski laboratorij prikrio stotine pozitivnih dopinških testova u mnogim sportovima uoči ZOI-ja u Sočiju, a nakon toga je uslijedila zabrana nastupa na OI u Rio de Janeiru za dio ruskih sportaša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.