Josip Brekalo – još jedan Vatreni koji igra u sjajnoj formi: ”Oduvijek sam sanjao igrati za Hrvatsku na nekom velikom natjecanju”

Foto: fah

Možda je u ovom trenutku pretjerano reći da Josip Brekalo igra u životnoj formi, jer to se na kraju krajeva govori i za Antu Rebića, no, u svakom slučaju raduje činjenica da su ponajbolji hrvatski nogometaša u sve boljoj formi tri mjeseca prije početka Europskog nogometnog prvenstva. Naime, Brekalo je na posljednje tri utakmice postigao tri pogotka i to sva tri gola bila su prekrasna. Mladi hrvatski nogometaš je ove sezone za Wolfsburg zabio sedam golova te još tome dodao šest asistencija u 28 odigranih utakmica. Gotovo je sigurno da bi Josip imao i još bolji učinak da ga trener Oliver Glasner nije u jednom dijelu sezone iz nerazumljivih razloga držao na klupi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brekalo je ipak priznao kako nikad nije u seniorskoj konkurenciji zabio tri utakmice zaredom.

”Zabijao sam na dvije u nizu, ali na tri baš nikada. Mlađe kategorije neću ni gledati, tu se zabijalo redovito, haha. Sretan sam, igram dobro, dobio sam toliko željenu priliku, ali sve je to plod mog truda i rada koji sam uložio dok sam bio, ajmo reći u drugom planu. Znao sam da će mi se sve vratiti, da će ubrzo doći i mojih pet minuta”, rekao je za portal 24 sata Josip Brekalo, nakon čega je dodao:

”Sada se osjećam odlično. Uvijek vlada takvo raspoloženje poslije pobjede i zabijenih golova, sve vas to puni s još više samopouzdanja. A meni su golovi jako bitni, dobro znam gdje mi je mjesto, a sada i osjećam veliko povjerenje sa svih strana. Sve je to plod mog rada, stvari se polako počinju mijenjati. Osobno, znam da sam za ovakve partije bio spreman i ranije, samo što mi se neke stvari, iz tko zna kakvih razloga, nisu posložile na željeni način.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mladi hrvatski nogometaš tvrdi kako je oduvijek siguran u sebe i pun samopouzdanja…

”Sada i na klupskoj razini sve dolazi na svoje. I svima pokazujem koliko vrijedim. Kada ste mlad igrač, treba vam kontinuitet igara, a to znači 10-ak utakmica u nizu, ali i da vas se ponekad istrpi kada krene loše. Tu moram uzeti primjer Danija Olma, Dinamo ga je istrpio i s njim sjajno pogodio. Bolji primjer od toga, za mladog igrača vam stvarno ne treba”, kazao je sve bolji hrvatski reprezentativac, nakon čega je nastavio:

”Sigurno da ćete kao mlad igrač, pogotovo na velikoj pozornici imati uspona i padova. Pa nitko ne može od mladog igrača očekivati da će svih 10 utakmica biti najbolji i zabiti gol. To je proces u kojem ja do sada, po svom mišljenju, nisam imao toliku podršku. I zbog toga nisam bio još bolji i ranije. No, vjerovao sam u sebe cijelo vrijeme, znao sam da ću iz tih situacija izaći još jači. I tako je ispalo…”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje što mu sada kaže trener Wolfsburga, Oliver Glasner, Brekalo kaže:

‘Hvali me, pričamo jako puno. Kaže kako je presretan, pa čak i oduševljen mojim igrama. I vjerujem da ću sada dobiti taj kontinuitet. Wolfsburg je zadnje tri godine bio u kriznim situacijama, pa im u klubu nije bilo primarno u planu razvijati mene kao mladog igrača. I to je realnost, bilo je krize, mladi tada jednostavno nisu bili u prvom planu. Ali, ja mislim da sam uvijek, kada bih dobio priliku, svoju šansu i iskoristio. No opet, kada bi se netko mijenjao iz početne postave, to bih najčešće bio ja. Na kraju se ispostavilo kako to za klub i nije uvijek bio dobar potez.”

Kako mladi hrvatski nogometaš gleda na VAR, uporaba video tehnologije povukla je za sobom i dosta kontroverze, naime, prilikom njegovog pogotka u Malmöu dugo se čekala konačna odluka sudaca?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Ajmo reći da ja već dvije godine igram uz VAR, puno i gledam utakmice na kojima se on koristi, pa znam kako to ide. Za nas napadače je najvažnije odraditi akciju do kraja. Prije to nije bilo tako, pomoćni sudac bi digao zaleđe i svi bi odmah stali. Sada sam bio siguran kako moj suigrač nije u zaleđu, bio sam koncentriran i nastavio igrati do kraja, pa zabio taj gol. Osobno, ja sam za VAR, ishodi utakmica će u konačnici biti pošteniji. Ali jasno mi je da VAR ima i negativnih konotacija, da se gubi ta čar, sve to stoji.”

Brekalo o nekim ”glupim” situacijama kad je VAR u pitanju…

”Po meni su glupe situacije u kojima svi na stadionu vide kako se radi o zaleđu od tri-četiri metra, a akcija se mora nastaviti do kraja. Tu neki igrači trče sprinteve i po 50-ak metara, a svi znaju da je zaleđe. A uvijek postoji i mogućnost ozljeda ili nekih dobivenih udaraca u tim situacijama za koje svi znamo kako će se poništiti. No, vjerujem kako će se to još dosta mijenjati, ja sam ipak za VAR.”

Nogometaši Wolfsburga i dalje su aktivni na dva fronta, uz Bundesligu tu je i Europska liga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Mi smo na početku sezone zacrtali dva-tri plana. Biti konkurenti u borbi za novi izlazak u Europu, to sada i jesmo, proći grupnu fazu Europske lige, a tu smo napravili i stepenicu više, sada stigli do osmine finala. Nažalost, nismo ispunili očekivanja u Kupu, htjeli smo barem polufinale, a već smo ispali.”

U Europskoj ligi Wolfsburg će igrati protiv Šahtara, koji je u Ligi prvaka igrao protiv Dinama?

Dobar je to ždrijeb, možda su Ukrajinci i favoriti, ali vjerujem da ni njima nije drago što su izvukli nas. I sigurno kako imamo svoje šanse za plasmanom u četvrtfinale. Već sam pričao sa suigračima oko tog ždrijeba, neki misle da smo mogli proći i bolje, pa sam im ispričao kako je moj Dinamo u dvije utakmice baš razvalio taj Šahtar. Gledao sam obje utakmice, već u Ukrajini je Dinamo morao pobijediti, a vjerojatno nikome ni dalje nije jasno kako su ‘modri’ ostali bez pobjede u Zagrebu.”

I zbog Dinama će Brekalo protiv Šahtara biti dodatno motiviran?

”Dinamo je mogao proći dalje u Ligi prvaka samo da je u Maksimiru svladao Ukrajince. Ma to je bila nemoguća utakmica, ali ona pokazuje i svu kvalitetu Šahtara. Oni su prava natjecateljska momčad, valjda 15 godina redovito igraju Europu. I imaju to iskustvo koje drugi nemaju. Pa evo, gledam većinu mojih suigrača iz Wolfsburga, pa i sebe osobno, mi skoro nikada prije nismo ni igrali Europu. A vjerujem kako će mi, zbog mog Dinama, golovi protiv Šahtara biti još i draži.”

Uskoro kreću i pripremne utakmice hrvatske reprezentacije koje bi mogle pomoći izborniku Zlatki Daliću da izabere one koji će igrati na Europskom prvenstvu. Hoće li Brekalo biti na raspolaganju U-21 vrsti ili će s A reprezentacijom ipak ići u Dohu?

‘Već sam pričao s oba izbornika, Zlatkom Dalićem i Igorom Bišćanom, sve smo dogovorili. U ožujku ću biti na raspolaganju A reprezentaciji, ona je u ovom trenutku prioritet.”

Brekalo sasvim sigurno razmišlja o odlasku na Europsko prvenstvo?

Da, lagao bih kad bih rekao drugačije. Oduvijek sam sanjao igrati za Hrvatsku na nekom velikom natjecanju, kao mali sam živio za ljeta kada bi bilo europsko ili svjetsko prvenstvo. Navijao sam i skakao po kući, a dao Bog da na ljeto budem dio naše reprezentacije, osjetim čari velikog natjecanja”, zaključio je Josip Brekalo u razgovoru za portal 24 sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.