‘Junaci našeg doba’ Ivice Blažićka: U ovim teškim trenucima još jednom će se potvrditi koliko Hrvati vole svoje Vatrene…

Foto: fah

S obzirom na mjere Stožera civilne zaštite u kontekstu pandemije koronavirusa te preporuku da se ostane doma posve je normalna činjenica da su čak i neke reprize koje HRT nudi posljednjih dana, a mislimo pritom na najveća hrvatska sportska postignuća, dostigle rekordnu gledanost. Naravno, takvoj gledanosti pridonosi i činjenica da su sportska natjecanja diljem svijeta u privremenom prekidu, ljudi su se jednostavno zaželjeli vrhunskog sporta, kojeg će na HRT-u biti još i više od ponedjeljka, kada na Prvom programu kreće  prikazivanje dokumentarne serije “Junaci našeg doba”, prisjećanje na nogometno SP u Rusiji 2018. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakako, Svjetsko nogometno prvenstvo prije dvije godine i hrvatsko srebro u Rusiji neiscrpna su inspiracija mnogima, bili su to dani kada je Hrvatska bila ujedinjena kako malo kada, još tamo od devedesetih kada je sport imao još i značajniju ulogu i promocije naše mlade države i tu je ulogu savršeno odigrao.

Kako smo već spomenuli reprizne utakmice Vatrenih, koje se se prikazivale u popodnevnim satima na Drugom programu HTV-a, imale su rekordnu gledanost, Hrvati su se okupili pred malim ekranima kako bi ponovno proživjeli, u ovim teškim vremenima, najljepše trenutke svog života. Po mnogima doček Vatrenih po povratku sa SP-a u Rusiji nešto je što se nikad neće zaboraviti, takve slike ostaju za cijeli život.  Još jednom se potvrdilo koliko zapravo Hrvati vole svoje Vatrene, a te Vatrene na SP-u u Francuskoj 1998. bodrio je i prvi predsjednik dr. Franjo Tuđman, kada je Hrvatska pod vodstvom Miroslava Blaževića stigla do bronce, a u Rusji 2018. predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, danas imamo na Pantovčaku Zorana Milanovića, mala je vjerojatnost da bi Milanović bodrio Vatrene uživo, kao predsjednik, pa makar se radilo o finalu Sunčevog sustava.

Od ponedjeljka 6. travnja na Prvom programu kreće serija koju smo već spomenuli, a koja će biti svojevrsni hommage uspjehu hrvatske nogometne reprezentacije prije dvije godine u Rusiji. Hrvatska je tog vrućeg ljeta 2018. pod vodstvom Zlatka Dalića stigla do finala…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O ovom je projektu novinar Sportskih novosti razgovarao je urednikom s  Hrvatske nogometne televizije (HNTV), Ivanom Blažičkom, izvršnim producentom i scenaristom serije:

”U seriji je riječ o prisjećanju na sve ono što je prethodilo i sve ono što se događalo na SP u Rusiji prije dvije godine. Ideja za snimanje ovog „dokumentarca” došla je iz jednog naslova u francuskom „L’Equipeu”. Novinar je, naime, tekst uoči finalne utakmice naslovio „Djeca imigranata protiv djece rata”! Pa iako su biografije naših reprezentativaca poznate, vjerujemo da smo u seriji dobili svjedočanstva koja do sada nismo čuli ni vidjeli. Prijavili smo se kao produkcijska kuća na natječaj HRT-a prošle godine i moram zahvaliti ekipi HRT-a koja je gotovo plebiscitarno podržala projekt”, rekao je Ivica Blažićko, koji je posebno istaknuo suradnju s urednikom projekta u ime HRT-a, Stjepanom Balogom.

Uz sjećanja na put Hrvatske na SP, uz materijale snimane u Rusiji, ekipa serije obišla je naše reprezentativce širom Europe. Ćorluka je sniman u Moskvi, Badelj u Firenzi, Vida u Istanbulu, Perišić u Munchenu…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Prvotna je želja bila, dakako, ovom serijom najaviti nastup Hrvatske na ovogodišnjem Euru, pa je tako bilo planirano i emitiranje. Ali, izvanredne su okolnosti odgodile Euro, međutim nećemo imati problema s prikazivanjem serije. Jer, ta je serija praktički svevremenska i s jednakim ćemo se žarom prisjetiti svega i ako je HRT reprizira sljedeće godine uoči Eura koji će se, nadamo se i vjerujemo u to, ipak odigrati s jednogodišnjom odgodom”, kazao je bivši komentator HRT-a, Ivica Blažićko te je rekao ponešto o broju epizoda koje nas čekaju:

”Serija ima pet epizoda, a svaka epizoda traje po 52. minute. I u svakoj se prisjećamo utakmica, te pričamo priče naših igrača. Naravno da nismo u tih pet epizoda mogli uvrstiti sve, ali svi su dobili priliku pričati o događanjima u Rusiji. Kombinirali smo isječke utakmica, priče igrača i kadrove koje smo snimali za vrijeme utakmica širom Hrvatske.”

Je li bilo problema u realizaciji?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Najveći nam je problem zapravo bio doći do nekih materijala, koje su vlasništvo FIFA-e. I taj odnos FIFA-e prema arhivskim materijalima bio je golema prepreka za našu malu produkcijsku tv-kuću. Stara je izreka, naime, da se „novci slažu na veliki kup”! Zna se da je FIFA jedan od najbogatijih sportskih Saveza na svijetu i čelnici FIFA-e slijepo se drže spomenute izreke. Neću reći koliko stoji minuta arhivskog materijala, i to po cijeni za koju smo se izborili nakon dugog pregovaranja i nagovaranja da je spuste, ali i dalje su to nevjerojatni iznosi”, priznao je Blažićko, da bi za kraj poručio:

”Kako će epizode promicati, siguran sam da da će i kod gledatelja buditi sve više emocija. Ne plačem često, ali kad sam pogledao završnicu četvrte i „kostur” pete epizode, uglavnom sam plakao! Jednostavno, emocija koja se prelijeva s ekrana je prejaka i čudesna…”

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.