Klubovi se oglasili o curenju snimaka iz VAR sobe: Ograđuju se i dijele zabrinutost

Foto: fah

Bruno Marić dao je ostavku na mjestu šefa hrvatskih sudaca zbog velikih pritisaka nakon snimaka komunikacije s VAR-om u određenim utakmicama. O svemu su se oglasili klubovi. Osijek, Istra i Rudeš su poslali svoja priopćenja, a Dinamo se pridružio skupini od još pet klubova sa zajedničkim priopćenjem (Dinamo, Gorica, Rijeka, Lokomotiva, Varaždin i Slaven Belupo).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zajedničko priopćenje prenosimo u cijelosti:

”Na osnovu zajedničkog stava dolje potpisanih klubova članova SuperSport Hrvatske nogometne lige, izražavamo duboku zabrinutost i neslaganje s nedavnom serijom javnih pritisaka prema sucima, Komisiji nogometnih sudaca i Hrvatskom nogometnu savezu kojima svjedočimo u proteklih nekoliko dana. Svjedoci smo nezapamćene situacije u hrvatskome nogometu i kao njegovi izravni dionici, smatramo nužnim da damo svoj službeni stav na ovu temu.

Prije svega oštro naglašavamo kako oštro osuđujemo nezakonito objavljivanje snimaka komunikacije VAR sobe i sudaca u nekoliko utakmica SuperSport Hrvatske nogometne lige. Takve radnje su nedopustive, nezakonite i stvaraju neprijateljsko okruženje između sudionika SuperSport HNL-a.

HNS zatražili da kazni odgovorne

Pozivamo Hrvatski nogometni savez i nadležne institucije da žurno zaštite sve sudionike natjecanja otkrivanjem i kažnjavanjem odgovornih fizičkih i/ili pravnih osoba. Kao izravnu posljedicu ovih događaja, trenutno svjedočimo izravnom stvaranju alternativnih istina koje za cilj imaju jedino zastrašivanje i utjecanje na buduće nogometne događaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također želimo istaknuti kako smatramo nedopustivim ponašanje dijela nogometne zajednice na temu nekoliko sudačkih odluka prikazanih u objavljenim VAR snimkama. Ne želimo ulaziti u meritornost tih istih odluka, jer su potpisnici ovog službenog priopćenja bili oštećeni određenim sudačkim odlukama u pojedinim utakmicama SuperSport Hrvatske nogometne lige. Naglašavamo da takve odluke ne smatramo namjernim već su posljedica tumačenja određenih situacija na terenu.

> Marić: Nezapamćeni pritisak, Hajduk nije oštećen

Suci u nogometu imaju ključnu ulogu u održavanju integriteta igre i ravnopravnosti svih sudionika SuperSport Hrvatske nogometne lige, a njihove odluke, iako ponekad kontroverzne, čak i pogrešne, trebaju biti poštovane. To nipošto pak ne znači kako se njihove odluke ne smiju javno propitkivati i o njima se treba raspravljati između svih klubova sudionika Hrvatske nogometne lige kroz Komisiju za profesionalni nogomet i Komisije nogometnih sudaca.

“Ovo je javna hajka na suce”

Javna hajka kojoj svjedočimo posljednjih nekoliko dana, osobito od strane profesionalnih sportskih klubova i relevantnih medija, ne samo da narušava integritet natjecanja, već i stvara neprihvatljivo i neprijateljsko ozračje koje može negativno utjecati na kvalitetu i atmosferu u našem sportu i društvu u cjelini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoga ne možemo ostati nijemi na očite pokušaje izazivanja hajke i izravnog utjecaja na neovisna tijela, a koja za cilj imaju stvaranje atmosfere straha. Suglasni smo da mnoge stvari unutar sudačkih protokola moraju biti jasnije i preciznije, ali ne smije se dopustiti da subjektivna i prilagođena tumačenja pojedinih odluka koje se neutemeljeno i nezakonito plasiraju u javnost koriste za pokušaje ostvarivanje bilo kakvih prednost za bilo kojeg sudionika SuperSport Hrvatske nogometne lige ili pokušaja stvaranja atmosfere straha između sudionika natjecanja ili sudaca.

Svi nogometni klubovi trebaju biti svjesni svoje odgovornosti prema nogometnoj zajednici i javnosti. Samo zajednički, poštujući pravila i standarde i fair i poštenog sportskog ponašanja, možemo očuvati ugled hrvatskog nogometa.”

NK Osijek: Ne želimo biti dio igrokaza dijela klubova

“Nogometni klub Osijek izražava zabrinutost zbog događaja koji posljednjih dana okupiraju nogometnu javnost i bacaju neizbrisivu mrlju na hrvatski nogomet i njegove dionike. Najoštrije osuđujemo svaku nezakonitu radnju koja ima za cilj stvaranje pritiska na druge aktere te pozivamo Hrvatski nogometni savez i sve institucije da rade svoj posao kako bi zaštitili integritet hrvatskog nogometa i osigurali ravnopravnost svim sudionicima natjecanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I sami smo ukazivali na nedosljednosti i kršenja VAR protokola, što javnim putem, a što kroz izravnu komunikaciju s HNS-om. Mala nam je utjeha da se pritom često događalo da nam Komisija nogometnih sudaca daje za pravo kada su bodovi na terenu izgubljeni.

> Bruno Marić podnio ostavku na mjesto šefa Sudačke komisije HNS-a!

Upoznati smo i s audio snimkom navodne komunikacije sudaca i VAR sobe s utakmice 7. kola SuperSport HNL-a Osijek – Dinamo koja je proteklih dana puštena u javnost, a koja se razlikuje od one emitirane na konferenciji za medije Hrvatskog nogometnog saveza nakon predmetne utakmice. Stoga očekujemo od odgovornih da se javno očituju po tom pitanju.

Također, od Hrvatskog nogometnog saveza očekujemo učinkovito rješavanje aktualnih problema kako bi se osigurala ravnopravnost svim sudionicima natjecanja te sucima mir i nepristranost u donošenju odluka i korištenja VAR protokola sukladno PNI.

Zaključno, želimo naglasiti kako smo upoznati s dopisom dijela klubova SuperSport HNL-a, ali budući da su neki od potpisnika proteklih (tje)dana radili upravo stvari koje osuđuju, ne želimo biti dio tog igrokaza. S time u vezi, pozivamo sve nogometne klubove, igrače, djelatnike i službene osobe da budu svjesni odgovornosti koju imaju prema javnosti i da svojim postupcima ne narušavaju integritet hrvatskog nogometa.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

NK Istra: Duboko smo zabrinuti

“NK Istra 1961 izražava duboku zabrinutost zbog očitih pokušaja destabilizacije integriteta igre i ravnopravnosti svih sudionika SuperSport Hrvatske nogometne lige, a kojima svjedočimo u javnosti u proteklih nekoliko dana.

Nedopustivo je da se u nogometnoj javnosti pokuša stvoriti atmosfera straha ili da se javno mnijenje iskoristi radi utjecaja na sudačku organizaciju ili na buduće nogometne događaje. Nogometni suci moraju biti neovisni i slobodni od bilo kakvog pritiska.

U odnosu na snimke komunikacije između sudaca i VAR sobe koje su izašle u javnosti, NK Istra 1961 ističe kako takva komunikacija sukladno postojećoj regulativi nije javna, pa objavljivanje tih snimki predstavlja nezakonito postupanje.

> Jakobušić: Suci su odavno izgubili kredibilitet, sada je sve na Kustiću

NK Istra 1961 smatra da bi bilo uputno razmotriti mogućnost da u budućnosti, komunikacija između sudaca i VAR sobe bude javno dostupna, a kao što je to na primjer slučaj u Španjolskoj, gdje se u utakmicama LaLige iza svakog odigranog kola objavljuje takva komunikacija u svim spornim situacijama u kojima je sukladno protokolu sudjelovao VAR.

Za dobrobit hrvatskog nogometa NK Istra 1961 apelira na sve sudionike da se pridržavaju normi Kodeksa o ponašanju nogometnih djelatnika i klubova, te da se o svim otvorenim pitanjima i prijeporima diskutira na argumentiran i konstruktivan način”, poručili su iz Istre.

Rudeš: Ograđujemo se od dilanja snimaka

“S obzirom na veliki medijski interes oko problematike VAR-a i ‘curenja’ snimki, odnosno komunikacije sudaca s ovim priopćenjem želimo istaknuti stav NK Rudeš.

Iako smo svjesni težine i odgovornosti koju imaju djelitelji pravde u puno navrata NK Rudeš je ukazivao i izražavao svoje nezadovoljstvo i neslaganje sa sudačkim odlukama koje su u pravilu bile na štetu NK Rudeša i koje je u konačnosti priznala i sudačka komisija te se nadamo da su te greške doista bile samo plod sudačkog uvjerenja te očekujemo da će se kvaliteta suđenja podići na viši nivo i da će grešaka biti sve manje i manje a sve sa ciljem da se stekne povjerenje u djelitelje pravde.

Istovremeno, ne podržavamo i ograđujemo se od ‘dilanja’ snimki iz VAR sobe te pokušaja manipuliranja i dovođenja u pitanje regularnost natjecanja i utrke za prvaka”, pišu iz Rudeša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.