Koga nema bez njega se mora: Svaki novinar ima svoju ‘idealnu’ momčad Vatrenih za utakmicu protiv Kosova

Foto: fah

Hrvatska nogometna reprezentacija ovog tjedna pred sobom ima čak dva teška izazova, u oba slučaja Vatreni će se suočiti s izazovima bez ključnih protagonista, glavnih igrača. Kapetana Luke Modrića te zvijezde Barcelone Ivana Rakitića, dvije bez sumnje glavne zvijezde hrvatskog nogometa, bez kojih će patiti igra Reala i Barce, a kako onda ne bi reprezentacija koja ionako u ovom trenutku nije baš u idealnoj situaciji. Naravno, mislimo na nesretni poraz protiv Portugala na Euru, a onda i kiks u Maksimiru protiv Turske. Hrvatska jednostavno ne smije dozvoliti sebi nove posrtaje, a pogotovo do njih ne smije doći protiv reprezentacija koja su ipak kvalitetom čak i ispod značajno oslabljene Hrvatske.  Ako Vatreni žele na Svjetsko prvenstvo sve utakmice tijekom kvalifikacija su zapravo presudne, u pravom smislu riječi kvalifikacijske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Suočeni s činjenicom da je izbornik Ante Čačić ostao bez glavnih igrača posve je jasno da mediji pokušavaju sastaviti “svoju reprezentaciju” koja bi se mogla pobjednički vratiti prije svega iz Skadra, dakle, s utakmice protiv Kosova, što je svakako legitimno.  Naravno, mediji i portali imaju svoje favorite, ovisno, dakako, o sugovornicima koje uspiju privoljeti za razgovor. Nakon što su zbog ozljeda otkazali Modrić i Rakitić zanimljivo je da se mediji ne bave potragom za onima koji bi mogli zamijeniti tandem hrvatskih nogometnih čarobnjaka. Naime, traže se zamjene standardnim hrvatskim reprezentativcima, prvi je, dakako, ponekad se čini posve opravdano, na udaru Mario Mandžukić, nogometaš Juventusa koji je sve češće u nemilosti trenera Allegrija, ali još uvijek ima puno potporu hrvatskog izbornika Ante Čačića, iako je posljednji pogodak na službenim utakmicama zabio kad je svijet bio mlad, a nogomet se tek rodio.

Činjenica je da u ovom trenutku hrvatska nogometna reprezentacija ima problem s kroničnom nepreciznošću, protiv Turske Hrvatska je promašila pet do šest stopostotnih prilika.  Promašivali su svi, pa i Mandžukić te Marko Pjaca, koji se protiv Kosova očekuje u prvoj postavi. Iako je problem neefikasnosti jedan od glavnih problema Vatrenih u predstojećim danima bi glavni problem mogao biti to što se neće imati što promašivati. Za igru, a onda i stvaranje prilika, zadužena je, naravno, čitava momčad, no, prije svega vezni red, kao duša nogometne momčadi. Što je hrvatski vezni red bez Luke Modrića, bez Ivana Rakitića? Sigurno je da to ipak ne treba previše potencirati, svima je jasno.

Ako je Mario Mandžukič blizu toga da nakratko sjedne na vatrenu klupu tko bi ga, s obzirom na medijske napise, mogao najbolje zamijeniti? Nikola Kalinić i Andrej Kramarić u odličnoj su formi. Međutim, koliko je pošteno gurnuti ih u vatru u trenutku kad je vezni red, koji bi ih trebao hraniti loptama, devastiran? Kolika će njihova stvarna krivica biti ukoliko ne daj Bože nešto krene po zlu i ukoliko se Hrvatska za pobjedu bude morala boriti na način na koji nismo navikli, u drugačijoj formaciji, s drugačijim obvezama igrača? Nije isto kada na travnjak izađete s dva, tri napadača ili kad vam igra tek jedan klasičan napadač.  Igrači poput Kalinića itekako ovise o loptama veznog reda s obzirom kako podsjećaju na stari tip centarfora koji nemilice trpa, ali koji treba asistenta. Kramarić je nešto drugačiji i ima puno veći manevarski prostor od Kalinića. Zapravo, Kramarić može igrati puno toga, ne samo napadača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugim riječima, ako se i dogodi da Hrvatska s Kramarićem i Kalinićem ne odigra kako smo se svi nadali ne bi bilo pravedno svoje nezadovoljstvo usmjeriti prema njima, prije svega ako ima odgovornosti onda ona leži u činjenici da je Hrvatska bez Modrića, Rakitića, Lovrena… jedna posve prosječna ekipa, daleko od one ekipe kakvu želimo vidjeti za dvije godine u Rusiji na Svjetskom prvenstvu. No, to je neka druga tema i ona će na dnevni red doći vrlo brzo, onog trenutka kada se hrvatski nogomet bude morao suočiti s postmodrićevskom erom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.