Komentar: Napokon je odigran derbi, koji opravdava svoj naziv u punom nogometnom smislu!

Službene brojke kažu kako je najveći hrvatski derbi pohodilo oko 25 tisuća navijača, željnih pravog nogometa i kvalitetnog navijanja svih 90 minuta na tribinama Maksimira. Slobodno možemo reći kako je napokon odigran derbi koji opravdava svoj naziv u punom nogometnom smislu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Godinama je javnost upirala prstom da je hrvatski nogomet, a samim time i Dinamo, talac obitelji Mamić. Međutim, ovo nije članak o njima, njih ćemo zasad prepustiti brizi remetinečkih čuvara, a posvetiti se – nogometu.

Navijačka euforija prepoznala je pravi derbi

Da, ljudi moji, svi ste vidjeli sinoć nogomet. Bila je to prava utakmica, koja je imala sve elemente derbija. Navijačka euforija zavladala je nekoliko dana uoči prvog kola HNL-a i susreta na Maksimiru, a postepeno je rasla kako se vrijeme utakmice približavalo. BBB i Torcida pjesmom su krenuli prema stadionu, u gradu nisu zabilježeni neredi, policija nije zadržavala splitske navijače satima na Lučkom nego ih je uredno dopratila do stadiona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koreografija i navijanje tijekom utakmice podsjetili su nas na slavne dane i hrvatske nogometne prošlosti, na dane kad je nogomet bio najvažniji, pa onda navijači zbog kojih se igra i tek tamo pri kraju novac, prodaja i transferi. I jednoj i drugoj navijačkoj skupini kapa do poda, uveličali su ovaj praznik na najbolji mogući način te su poslali snažnu poruku prema Remetincu. Odlazite lopovi!

Taktičku bitku dobio je Hajdukov Damir

Na terenu se odvijala vrlo dinamična utakmica, taktički dobro režirana od strane dvojice Damira. Krznara na klupi Modrih i Burića na klupi Bijelih. Dinamov strateg čini se kako je ostao zatečen s onim što je priredio njegov imenjak Burić. Postavljanje defenzivnog veznog Jeffersona u početni sastav i markiranje Ante Ćorića bio je pun pogodak. Vlašić je pokazao da ima snage i moći nositi se s Ademijem, a Caktaš je u sredini terena više puta presjekao napade Modrih i zaustavio “rezervnog kreatora” Machada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krznar nije ostao dužan. Andrija Balić je dobrim dijelom bio u drugom planu utakmice. “Splitski Pirlo” nije briljirao kao protiv Estonaca, razlog tome leži u brojnim batinama koje mu je udijelio Dinamov “razbijač” Arijan Ademi. Kako je Jefferson “ugušio” Ćorića, to je Ademi učinio Baliću, uz daleko veću dozu grubosti, koja nije sankcionirana od strane arbitra Brune Marića.

Ofenzivno su puno ponudili Franck “Frane Zolja” Ohandza, novi ljubimac Torcide i Nikola Vlašić, koji su svojim okomitim prodorima bili velika enigma za trome stopere Šimunovića i Taravela. Nakon slaloma Ohandze pao je i vodeći pogodak Mije Caktaša, a na sličan način se revanširao Marko Pjaca, koji je poput Ohandze napravio dar-mar u obrani Bijelih, prije nego li je uposlio El Arabija Soudanija za 1:1.

Taktički, slobodno možemo reći kako je Hajduk ponudio više, tj. Burić je nadmudrio svog kolegu Krznara. Vidi se ta njegova “njemačka škola” i disciplina koju je usadio mladoj momčadi Hajduka. Osim toga Burić, koji je prema mišljenju autora ovog teksta najveće pojačanje Hajduka ove sezone, svojim je igračima usadio pobjednički mentalitet. Čovjek je uoči derbija izjavio, bez lažne skromnosti: “Hajduk uvijek ide po pobjedu. Uvijek!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krznar je pak naveo kako Dinamo očekuje vrhunac forme za nekih tri, četiri tjedna, odnosno pred europske utakmice, koje su Modrima glavni dio sezone. Istina, forma će vjerojatno i rasti, ali zasad pokazano ne ulijeva nadu u prolazak kvalifikacija za Ligu prvaka. Nadam se da se varam, za dobrobit svih nas i hrvatskog nogometa.

Nogomet ne staje nakon derbija, tek sad počinje

Bruno Marić je generalno gledajući dobro vodio susret. Imao je situacija koje je trebao svirati ili pak “nagraditi” kartonom, poput konstantnog fauliranja od strane Ademija, pa nekolicine “laktova”, koji su sjeli na lice Tudora i Balića, ali sve u svemu, bilo je jako dobro, pogotovo jer se radi o sucu koji je godinama prozivan za katastrofalno suđenje. Bruno se popravio, što je razlog tome, tko će ga znati. Bitno je da nakon derbija nakon dugo vremena nema (velikih) repova i da je susret bio sasvim korektan.

Završilo je 1:1, bez pobjednika, ali slažemo se kako je nakon ovog derbija bilo više pobjednika nego li nam to sugerira rezultat. Pobijedili su nogomet u prvom redu, navijači s obje strane, pobijedila je atmosfera na stadionu i oko njega, pobijedili su i igrači Dinama jer su napokon vidjeli kako izgleda krcat Maksimir, a pobijedili su i Hajdukovi igrači, koji su odigrali maestralnu utakmicu, bez kikseva u obrani. Stvarno je puno pobjednika, za koje se iskreno nadamo kako će motive za daljnje pobjede nalaziti i u nadolazećim europskim i domaćim utakmicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nogomet ne staje nakon ovako sjajnog derbija, on tek sad počinje…

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.