Legendarno krilo hrvatske rukometne reprezentacije o prošlosti, ali i EP-u: ‘Povratak Červara je sjajan potez, osjećam da ćemo daleko’

Foto: Snimka zaslona

Bivše ”ubojito” krilo hrvatske rukometne reprezentacije, Mirza Džomba, ušao je u peto desetljeće života. Ne bavi se rukometom, a kaže kako kaže i ne prati ga previše. Reprezentaciju je napustio davne 2007. godine nakon Svjetskog prvenstva u Njemačkoj na kojem je Hrvatska osvojila peto mjesto.  Mirza je s reprezentacijom osvojio puno toga, uključujući svjetsko i olimpijsko zlato, no, europsko mu je izmaklo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”U karijeri sam osvojio svjetsko i olimpijsko zlato, ali s europskih prvenstava nemam niti jednu medalju. Najbliže sam bio u Sloveniji kada smo bili četvrti. Da sam igrao u Švicarskoj 2006. godine, opet ne bih osvojio medalju jer smo bili četvrti, no to prvenstvo sam propustio zbog ozljede”, rekao je Džomba za Večernji list, koji opisuje Džombu kao velikog profesionalca, ali i kao čovjeka koji je uvijek spreman za šalu.

Bivše hrvatsko rukometno krilo komentirao je spot koji se posljednjih dana vrti TV postajama a u kojem izbornik Červar pokušava motivirati svoje igrače.

”Baš sam se ugodno iznenadio kad sam vidio reklamu za Europsko prvenstvo u kojoj se Červar obraća Mihiću i govori – ti možda nemaš nebeski Mirzin skok… Lijepo da me se Lino sjeća. Ma, uvijek sam s Červarom imao korektan i dobar odnos. Uostalom, s njim sam osvojio svjetsko i olimpijsko zlato, a to nikad neću zaboraviti…’‘, tvrdi Mirza Džomba, koji je tako demantirao neke stare tvrdnje i priče koje su govorile kako između njega i Line Červara odnosi i nisu baš najbolji, očito se radilo o medijskoj konstrukciji.  Džomba je uostalom podržao povratak na hrvatsku klupu Line Červara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”To je bio odličan potez. Červar je sjajan trener, ali i motivator i psiholog. Osam godina je iskusniji otkad je posljednji put sjedio na klupi Hrvatske. On će se znati sjajno nositi s pritiskom domaćeg parketa i znat će kako igrače koncentrirati samo na događanja na parketu. Ma, imam stvarno dobar osjećaj da ćemo otići daleko, možda i do samog kraja. Imamo jaču reprezentaciju nego lani na Svjetskom prvenstvu kada smo bili četvrti. Tu su povratnici Čupić, Alilović, Vori i Buntić, jači smo i za Karačića”, poručio je Mirza Džomba, koji svoj optimizam temelji na sjajnoj trojici igrača iz Varadara, Karačiću, Cindriću i Čupiću. Radi se o igraćima koji su s ovim makedonskim klubom osvojili Ligu prvaka. Vardar je ove sezone bez ijednog poraza u Ligi prvaka i SEHA Gazprom ligi.

”Njih trojica su puni samopouzdanja i vjerujem kako će ga prenijeti i na ostale naše igrače”, smatra Džomba. Bivši hrvatski reprezentativac igrao je za Hrvatsku na  Europskom prvenstvu na kojem smo bili domaćini, 2000. godine. ”Na tom EP-u doživio sam najveći igrački šok u karijeri. Kada smo izgubili od Slovenije za peto mjesto i kad smo shvatili da tim porazom nećemo braniti olimpijsko zlato u Sydneyu iz Atlante, nisam mogao doći sebi tri mjeseca. Još i danas vrtim slike nakon tog poraza od Slovenije. Nastao je takav muk i tišina u Ledenoj da je bilo jezivo. Kao u horor filmovima. Igrao sam u Ledenoj dvorani milijun puta, ali nikad nisam osjetio takvu tišinu…”, kazao je Džomba, koji je s reprezentacijom prošao godine lutanja, traženja hrvatskog rukometa, ali i uspon na svjetski i olimpijski vrh. Hrvatska rukometna reprezentacije nije se uspjela plasirati na Olimpijske igre u Sydneyju 2000. tako da smo ostalo bez prilike braniti zlato osvojeno u Atlanti četiri godine ranije.

”Bilo je to vrijeme lutanja. Mijenjali su se izbornici i svaki je imao neku svoju viziju. Jedni su forsirali mlade igrače, drugi starije. U samo tri godine na mjestu izbornika promijenili su se Ilija Puljević, Velimir Klajić i Zdravko Zovko. I na kraju smo te 2000. godine imali “gemišt” mladih i starih. Bio sam rezerva Smajlagiću i s klupe sam većinom gledao našu muku. A tako sam se radovao putu u Australiji. Bili smo godinu prije na jednom turniru u Sydneyu. Bilo je predivno, tamo živi puno naših ljudi, nije nam ništa nedostajalo, a tko se ne sjeća našeg tadašnjeg domaćina, Mile Komadine. Njegovo predstavljane na aerodromu bilo je spektakularno: “Ja sam Mile Komadina, olimpijski atašai.” Ha, ha, nitko ga do kraja boravka nije ispravio i rekao da se kaže ataše”, prisjetio se Mirza Džomba sad već davnih i povijesnih dana s reprezentacijom Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.