Londonu finale i polufinala Eura 2020.

Finale i oba polufinala Europskog nogometnog prvenstva 2020. godine bit će odigrani na stadionu Wembley u Londonu, objavio je Europski nogometni savez (UEFA) nakon zasjedanja Izvršnog odbora na kojem je od 19 kandidata odabrano 13 gradova domaćina revolucionarnog EP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

London i Muenchen bili su suparnici u posljednjem krugu glasovanja za domaćina finalne i polufinalnih utakmica, a UEFA-ini dužnosnici odlučili su se za Wembley, stadion kapaciteta za 90.652 gledatelja, koji je bio domaćin finalnih utakmica Lige prvaka 2011. i 2013. godine.

Engleska je posljednji put bila domaćin velikog nogometnog natjecanja 1996. godine, kada je ugostila Euro na kojem je Hrvatska ispala u četvrftinalu od kasnijeg pobjednika Njemačke.

Domaćini četvrtfinalnih utakmica bit će Muenchen, St. Peterburg, Baku i Rim, a utakmice osmine finala i po skupinama bit će igrane još u Amsterdamu, Bilbau, Bruxellesu, Budimpešti, Bukureštu, Dublinu, Glasgowu i Kopenhagenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvjet za dobivanje domaćinstva finala i polufinala bio je minimalni kapacitet stadiona od 70.000 gledatelja, za četvrtfinale je minumum bio 60.000, a za utakmice osmine finala i po skupinama 50.000. UEFA je dopustila dvije iznimke za posljednju grupu domaćina, ali kapacitet stadiona nije mogao biti manji od 30.000 gledatelja.

Inicijalno je među zemljama koje su iskazale interes za domaćinstvo utakmica po skupinama bila i Hrvatska, ali je Hrvatski nogometni savez morao odustati od službene kandidature jer nije dobio potporu i jamstvo Vlade Republike Hrvatske, što je također bio jedan od glavnih uvjeta za ulazak u krug kandidata.

GRADOVI DOMAĆINI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

London (Engleska) – stadion Wembley (90,652 gledatelja) – oba polufinala i finale

Baku (Azerbajdžan) – Olimpijski stadion (69,870) – tri utakmice u skupini i jedno četvrtfinale

Munchen (Njemačka) – Allianz Arena (70,067) – tri utakmice u skupini i jedno četvrtfinale

Tekst se nastavlja ispod oglasa

St Peterburg (Rusija) – Zenit Arena (61,251) – tri utakmice u skupini i jedno četvrtfinale

Rim (Italija) – Olimpico (68,993) – tri utakmice u skupini i jedno četvrtfinale

Bruxelles (Belgija) – Eurostadion (62,613) – tri utakmice u skupini i jedan dvoboj osmine finala

Kopenhagen (Danska) – Parken (38,190) – tri utakmice u skupini i jedan dvoboj osmine finala

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budimpešta (Mađarska) – Ferenc Puskas stadion (68,156) – tri utakmice u skupini i jedan dvoboj osmine finala

Amsterdam (Nizozemska) – Arena (53,052) – tri utakmice u skupini i jedan dvoboj osmine finala

Dublin (Irska) – Dublin Arena (51,711) – tri utakmice u skupini i jedan dvoboj osmine finala

Bukurešt (Rumunjska) – Nacionalna Arena (54,851) – tri utakmice u skupini i jedan dvoboj osmine finala

Glasgow (Škotska) – Hampden Park (51,472) – tri utakmice u skupini i jedan dvoboj osmine finala

Bilbao (Španjolska) – San Mames (53,289) – tri utakmice u skupini i jedan dvoboj osmine finala

Otpali su Minsk (Bjelorusija), Sofija (Bugarska), Skoplje (Makedonija), Jeruzalem (Izrael), Stockholm (Švedska) i Cardiff (Wales)

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.