Luka Modrić uplatio 870 tisuća eura, ali priči sa sumnjom u poreznu prijevaru nije kraj?

Foto: fah

Luka Modrić u utorak je prihvatio presudu španjolskih poreznih vlasti i uplatio milijun eura kazne u državni proračun kako bi izbjegao zatvorsku kaznu za poreznu utaju, pišu Sportske novosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Španjolski poreznici Modriću na teret stavljaju da je u prosincu 2012. godine, četiri mjeseca nakon prijelaza iz Tottenhama u Real Madrid, kapetan hrvatske reprezentacije u Luksemburgu tvorio tvrtku Ivano S.A.R.L. sa 3,6 milijuna eura temeljnog kapitala. Tvrde da je osnovao fiktivnu tvrtku u Luksemburgu isključivo s ciljem da na komercijalne prihode plaća simboličnu luksemburšku stopu poreza (1 posto) umjesto iznosa propisanog španjolskim zakonom (porezna stopa između 30 i 51 posto).

Nakon potpisa s Realom Modrić je pristao zaradu iz marketinških i komercijalnih izvora dijeliti s Realom u omjeru 50-50.

Klub je u 2013. godini na njegov luksemburški račun uplatio 552.000 eura, a godinu dana kasnije još 1,105.000 eura. Dio ovog iznosa odnosi se na privatni sponzorski ugovor s Nikeom; američki proizvođač sportske opreme uplatio je Modriću 729.000 eura. Prema procjenama španjolskih poreznika, Modrić je u 2013. utajio 290.990 eura, a sljedeće godine 579.738 eura, ukupno nešto više od 870.000 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, uplatom ovog velikog iznosa slučaj nije zatvoren. Tamošnje državno odvjetništvo zaprimilo dopis Ureda istražitelja za porezne prijevare, prema kojem postoje indicije da je Modrić sličan financijski aranžman zasnovao u poreznoj oazi na otoku Man. Španjolske su vlasti zatražile od međunarodnih tijela da osiguraju uvid u Modrićeve bankovne račune u Barclays Bank PLC.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.