Mario Mandžukić ‘ratnik’ na travnjaku: Po čemu će ga pamtiti ‘trener svih trenera’?

Foto: fah

Nakon Vedrana Ćorluke oproštaj od reprezentativnog dresa najavio je i Mario Mandžukić, jedan od najboljih hrvatskih napadača svih vremena i poslije nedostižnog Davora Šukera najbolji strijelac hrvatske reprezentacije u povijesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svoj labuđi pjev u dresu Vatrenih ”Super Mario” imao je najvažnijem mjestu u najvažnijem trenutku za hrvatski nogomet, na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. Naime, Mario je presudio polufinale Svjetskog prvenstva zabivši pogodak Englezima u produžetku, na turniru u Rusiji kao i Ivan Perišić postigao je ukupno tri gola u hrvatskom dresu. S pet ukupno postignutih golova na svjetskim prvenstvima Mandžukić i Perišić dijele drugo mjesto iza Davora Šukera, koji ih je zabio ukupno šest, doduše na samo jednoj svjetskoj nogometnoj smotri, u Francuskoj 1998. kada je ujedno bio i najbolji strijelac turnira na kojem su Ćirini Vatreni osvojili treće mjesto.

Teško je spomenuti Mandžukića i njegov po mnogima prerani oproštaj od hrvatske reprezentacije a ne spomenuti i Miroslava Blaževića, koji je svojedobno trenirao Mandžu u Zagrebu, a dao mu je i ”najslavniji” nadimak u karijeri – ”Đilkoš.” Danas Ćiro tvrdi kako je Mandžukiću taj nadimak dao ”od milja.”  Kako bilo Mandžukić i hrvatska reprezentacija nastavit će različitim putem, očito je da se Mandžo želi u zadnjoj fazi karijere, a s obzirom kako je s Vatrenima plasmanom u finale SP-a dostigao vrh koji će biti teško ponoviti, posvetiti klubu, polako finalizirati jednu veliku karijeru. Vrijeme je za mlađe, više će prostora dobiti Santini, Livaja, Andrej Kramarić, koji već polako postaje udarni napadač hrvatske reprezentacije. Na SP-a bio je među strijelcima, zabio je pogodak Rusiji u četvrtfinalu.

Nažalost, u sportu vijek trajanja sportaša nije dug, ovisno o načinu života, sreći, ozljedama, prije i poslije igrači se opraštaju, ali njih trag u sportskom beskraju ostaje. Miroslav Ćiro Blažević je u razgovoru za 24 sata iz današnje perspektive prokomentirao odlazak borbenog hrvatskog napadača, koji je i od navijača Juventusa dobio nadimak ”ratnik” na terenu.  ”Trener svih trenera” šokiran je odlaskom Marija Mandžukića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Ozbiljno? Nemojte me zezati? A jooj… Šokiran sam. Ovo me strašno pogodilo. Što se stvarno umirovio. Jako mi je žao i Ćorluke, ali ova Mandžina odluka je veliko iznenađenje. Jako se čudim toj odluci”, kazao je Ćiro o Mandžukiću, koji je u vatrenom dresu odigrao 89 utakmica i zabio 33 gola.  Mandžukića će biti teška zamijeniti, s obzirom na ono što je Nikola Kalinić napravio izborniku Zlatku Daliću i igračima u Rusiji, na Svjetskom prvenstvu.  No, ne i nemoguće, naime, hrvatski nogomet ima perspektivu, talentirane igrača, što se uvijek iznova potvrđuje. Vrijeme je za promjene, a novi su izazovi pred vratima.  Liga nacija, kvalifikacije za Euro, Euro…

Po čemu će Ćiro najviše pamtiti Mandžu?

”Igrao je u tri, ne u dva pravca, jedini na svijetu. I po tome ću ga najviše pamtiti…”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Legendarni trener, kao i navijači, žali zbog odlaska jednog od najvećih Vatrenih u povijesti.

”Neizmjerno mi je žao. On je mislio da će ovime pokazati svoju skromnost i sportsku gestu, ali pogriješio je. Uvjerenja sam da je mogao još dati Hrvatskoj, da je mogao još odigrati Euro. Jako mi je žao…”

Nakon odlaska Vedrana Ćorluke, Marija Mandžukića, spekulira se o odlasku Luke Modrića, Danijela Subašića… Nagovještaj je to oproštaja generacije koju će hrvatski narod dugo pamtiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.