Mate Rimac kreće s gradnjom kampusa u Svetoj Nedelji

Foto: PR

Gradonačelnik Grada Svete Nedelje Dario Zurovec potpisao je danas, 16. travnja 2021. godine  Ugovor o osnivanju prava građenja s direktorom poduzeća Rimac Automobili d.o.o. Matom Rimcem povodom izgradnje proizvodnog i istraživačko-razvojnog kampusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zemljište na kojem će se izgraditi kampus nalazi se iza dvorca Kerestinec u Svetoj Nedelji, te će istim Rimac Automobili d.o.o. upravljati sljedećih 69 godina. Sukladno potpisanom Ugovoru, gradnja kampusa treba biti završena najkasnije tri godine od početka izgradnje. „San od prije sedam godina došao je do svoje realizacije“, rekao je gradonačelnik Dario Zurovec. Zahvalio je svima koji su sudjelovali u realizaciji ovog projekta, pogotovo Mati Rimcu te dodao: „Mogu reći da je ova investicija najznačajnija ne samo za Svetu Nedelju već i za cijelu Hrvatsku. Ovako velike investicije,  veće od milijardu i pol kuna, ne vide se svaki dan, a zasigurno će  otvoriti perspektivu i za sve buduće naraštaje. Mogu reći da je ovo veliki i novi početak za cijelu Hrvatsku“, naglasio je Zurovec. Rimac surađuje s najvećim automobilskim industrijama na svijetu i uz sva strateška partnerstva i izniman uspjeh na svjetskom tržištu, ostaju u Hrvatskoj gdje razvijaju svoje poslovanje i budućnost.

Saborski zastupnik Davor Nađi istaknuo je kako ovaj projekt sinergija javnog i privatnog sektora. „Ovo je primjer koliko Hrvatska može ići naprijed kada se investicije ne koče nego ih se podržava. Naš privatni sektor globalno je konkurentan, a ovo je primjer kako se u Hrvatskoj može uspjet“, rekao je Nađi. Istaknuo je kako javni sektor mora podržavati privatni kako bi se ostvarivale investicije: „Najtransparentniji investitor radi investiciju u najtransparentnijem gradu u Hrvatskoj. Ovo je projekt globalnih razmjera koji kao svjetionik može privući investicije u našu zemlju.“

Novi kampus prostirat će se na 200 tisuća kvadrata, s proizvodnim i istraživačkim objektima na 95.000 m2, dok će 35% zemljišta biti pokriveno vegetacijom. Tvrtka trenutno posluje na šest lokacija, a do izgradnje kampusa većina će se obavljati u novim prostorima na Jankomiru. Tvrtka ima oko 1.000 zaposlenika, a ovom investicijom u planu je dodatno zapošljavanje te bi u idućih nekoliko godina dostigli brojku od 2.500 djelatnika. „Grad Sveta Nedelja od početka nam je izašla u susret. Odavno smo prerasli kapacitete, a nismo mogli pronaći adekvatni prostor koji nam je prijeko potreban. Ova lokacija nam omoguće sve što nam treba te smo se odlučili graditi vlastiti kampus jer imamo velike planove za koje treba puno prostora“, rekao je Mate Rimac. „Ovo će biti poseban projekt na svjetskoj razini, otvoren za javnost, građen i osmišljen za zaposlenike. Imamo sve spremno– od projekata do financija i želimo početi graditi punom parom što prije.“

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kampus je dizajniran za ljude, pa će tako uz ključne sadržaje i brojne pogodnosti to biti prostor za rad, rast i igru, a projektiran je da bude i neutralan za okoliš. U njemu neće biti zidova ili ograda – svi su pozvani da ga posjete, uživaju u kampusu i druže se sa zaposlenicima. Inovacijska jezgra kampusa bit će središte za istraživanje i razvoj od 1.100 ljudi, zajedno s upravljačkim centrom, dizajnerskim studijem, laboratorijima i VR sobama. „Kampus će osigurati vrhunska radna mjesta za sve nacionalnosti, a prije svega za naše mlade ljude, koji će im nuditi brojne mogućnosti i osigurati dodatne vrijednosti. Kampus nije projekt na kojem ćemo stati, imamo daljnjeg prostora za rast i nove planove“, najavio je Rimac.

Na kampusu će se nalazi i testna staza za automobile, kao i izložbeni salon u kojem će kupci moći vršiti individualnu prilagodbu svog vozila. U sklopu kampusa bit će smješteni i uredi i proizvodnja električnih bicikala Greyp. U skladu s certifikatima o održivosti, u obzir su uzeti i planovi za organsku proizvodnju hrane na licu mjesta, kao i obilje zelenih površina u kojima će moći uživati zaposlenici, ali i javnost. Kako ne bi došlo do zagušenja prometa, s obzirom na to da će kampus zahtijevati dnevnu opskrbu materijalima potrebnim za realizaciju projekata kompanije Rimac Automobili d.o.o, predviđeno je više spojeva s postojećom cestovnom mrežom, ali i izgradnja posebne interne prometnice. 

Potpisu ugovora nazočio je će tajnik Kabineta ministra prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Goran Gotal koji je rekao da kvalitetno poduzetničko okruženje može razviti kvalitetne investicijske potencijale. „Danas svjedočimo razvoju kreativne industrije koja je jamac razvoja i budućnosti hrvatskog gospodarstva i poduzetništva. Pokazali smo kako možemo biti partneri koji će i dalje raditi na tome da olakšavaju put investitorima te da svu neaktivnu državnu imovinu stavimo u funkciju iz koje ćemo generirati nove vrijednosti“, rekao je Gotal

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ulaganje u razvoj poduzetništva oduvijek je bio prioritet gradske uprave pod vodstvom gradonačelnika Zurovca, a navedeni projekt trebao bi osigurati do 700 novih radnih mjesta, te pružiti primjer i poticaj ostalim jedinicama lokalne uprave diljem Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.