Mogu li Vatreni u osmom međusobnom susretu srušiti moćnu Francusku?

Moskva, 15.07.2018 - Hrvatska nogometna reprezentacija izgubila je u finalu Svjetskog nogometnog prvenstva u Moskvi od Francuske sa 2-4 (1-2). Na fotografiji Šime Vrsaljko, Marcelo Brozoviæ, Dejan Lovren. foto HINA/ Damir SENÈAR/ lsd

Hrvatska nogometna reprezentacija večeras od 20:45 igra utakmicu 4. kola Lige nacija protiv vrlo jakog protivnika, reprezentacije Francuske, koja je ujedno i svjetski prvak. Važno je napomenuti kako je u ovom trenutku Francuska u skupini iz tri utakmice osvojila čak četiri boda više od Hrvatske, koju je Francuska u rujnu dobila sa 4:2. Dakle, istim rezultatom kao i u finalu Svjetskog prvenstva u Rusiji prije dvije godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije nekoliko dana Hrvatska je po prvi puta, od osamostaljenja do danas, pobijedila Švicarsku, doduše u prijateljskoj utakmicu. Mogu li Vatreni prekinuti negativan niz kad su Francuzi u pitanju? Lako neće biti, a Zlatko Dalić je kazao kako ga itekako zanima pobjeda.

Podsjetimo, uz Francusku Hrvatska dosad nije uspjela dobiti Portugal, Brazil te možda iznenađujuće Škotsku.

Koja su dva poraza od Francuza koja itekako pamtimo?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Oba sa svjetskih prvenstava. Prije dvije godine u finalu Svjetskog prvenstva u Rusiji (2:4), te u polufinalu SP-a u Francuskoj 1998. (1:2).

Najviše boli moskovskih 2:4 iz finala SP-a 2018. Bilo je to jedno od najluđih finala svjetskih prvenstava i najefikasnije nakon 1958. godine kada je Brazil u Stockholmu pobijedio Švedsku 5:2

Bilo je to finale u kojem je postignut prvi autogol u povijesti dosadašnjih finala, te prvi put u finalima korištena VAR tehnologija, nažalost kod oba slučaja su u glavnim ulogama bili hrvatski igrači. Mario Mandžukić je u 18. minuti zatresao vlastitu mrežu, a u 38. minuti je Ivan Perišić igrao rukom u našem kaznenom prostoru. Ludo je bilo i vrijeme i skoro cijelu utakmicu je nad Moskvom grmilo i sijevalo uz povremenu kišu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je odigrala hrabro finale u kojem je sreća ipak bila naklonjena Francuzima, posebno u prvom poluvremenu kada su samo dvaput ozbiljnije ušli u hrvatski šesnaesterac, a nagrađeni su s dva gola – autogolom Mandžukića i iz vrlo dvojbenog jedanaesterca koji je nesigurni sudac Pitana nakon dugog provjeravanja ipak dosudio, a uopće nije bio siguran u svoju odluku. Nažalost, i prvom pogotku Francuza prethodio je slobodni udarac koji je iznudio Griezmann, a Pitana je nasjeo na njegovu glumu.

Za Francuze su zabili Mandžukić (18-ag), Griezmann (38-11m), Pogba (59) i Mbappe (65), a za Hrvatsku Perišić (28) i Mandžukić (69)”, piše portal Gol.hr.

Hrvatska je protiv Francuske, kako smo i spomenuli, igrala sad već davne 1998., bilo je to polufinalu SP-a na stadionu Stade de France, a domaćin je slavio sa 2:1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Hrvatska je povela početkom drugog poluvremena golom Davora Šukera, međutim domaćini su uzvratili s dva gola Liliana Thurama. Izjednačio je praktički u drugom napadu nakon Šukerovog gola, a potom u 69. minuti još jednom probio Dražena Ladića. Zanimljivo, bili su to njegovi jedini golovi u 114 nastupa u francuskom dresu.

Hrvatska je posljednjih 15 minuta imala igrača više nakon što je isključen Laurent Blanc, ali nije uspjela izjednačiti. Francuzi su nakon te utakmice pobijedili i Brazil postavši svjetski prvaci, dok je Hrvatska u dvoboju za broncu pobijedila Nizozemsku”, piše Gol.hr.

Nakon tog poraza  uslijedila su još dva poraza u prijateljskim susretima 1999. i 2000. Tada svjetski prvaci slavili su u Parizu 3:0 golovima Roberta Piresa (46), Floriana Mauricea (67) i Tonyha Vairellesa (73), a u Zagrebu 2:0 preko Roberta Piresa (23) i Davida Trezegueta (70). Nekoliko tjedana nakon zagrebačkog slavlja Francuzi su postali i europski prvaci.

”Međusobno smo igrali i na EP 2004. u Portugalu u susretu B skupine, a završilo je 2:2. Francuzi su poveli autogolom Igora Tudora (22), a potom je Hrvatska okrenula rezultat preko Milana Rapaića (48-11m) i Dade Prše (52). No, u 64. minuti je izjednačio David Trezeguet. Hrvatska je u Portugalu zapela u skupini, dok je Francuska izgubila u četvrtfinalu od kasnijeg europskog prvaka Grčke (0:1).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi ogled uslijedio je u ožujku 2011. godine, a prijateljski susret na Stade de Franceu završio je bez golova. Francuzi su bili nešto bolji, aktivniji i opasniji, no ipak ne toliko da bi ostvarili novu pobjedu.

Posljednji put Hrvatska i Francuska su 8. rujna na Stade de Franceu u susretu Lige nacija, a Tricolori su kao i u Moskvi slavili sa 4:2. Za Hrvatsku su strijelci bili Dejan Lovren (16) i Josip Brekalo (55), a za Francusku Antoine Griezmann (43), Dominik Livaković (45+1, ag), Dayot Upamecano (65) i Olivier Giroud (75-11m).”

Ovo su međusobni susreti Hrvatske i Francuske:

8. srpnja 1998. Saint-Denis: Francuska – Hrvatska 2:1 (polufinale – SP 1998.)
13. studenog 1999. Saint-Denis: Francuska – Hrvatska 3:0 (prijateljska utakmica)
28. svibnja 2000. Zagreb: Hrvatska – Francuska 0:2 (prijateljska utakmica)
17. lipnja 2004. Leiria: Francuska – Hrvatska 2:2 (skupina – Europsko prvenstvo 2004.)
29. ožujka 2011. Saint Denis: Francuska – Hrvatska 0:0 (Prijateljska utakmica)
15. srpnja 2018. Moskva: Francuska – Hrvatska 4:2 (finale – Svjetsko prvenstvo 2018.)
8. rujna 2020. Saint-Denis: Francuska – Hrvatska 4:2 (skupina – Liga nacija

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.