Momčilo Đujić i Delije: Može li se tetovaža ‘Delije Knin’ smatrati u Hrvatskoj fašističkom provokacijom?

Foto: Facebook

Mnogi će reći kako je Domovinski rat zapravo počeo na nogometnom stadionu, točnije 13. svibnja 1990. godine na Maksimiru kada su navijači Crvene zvezde uz blagoslov tadašnje jugoslavenske milicije nesmetano divljali i izazvali kaos zbog kojeg nikad nije odigrana utakmice između Dinama i spomenutog beogradskog kluba u pretposljednjem prvenstvu Jugoslavije. Tvorevine koja se nekoliko mjeseci kasnije raspala pod naletom srpskih tenkova, u pepelu i dimu granata i raketa Jugoslavenske narodne armije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navijači Crvene zvezde su, naravno Delije, a vodio ih je te 1990. i spremao, uz potporu oficijelne srpske politike, zloglasni ratni zločinac, jedan od najvećih razbojnika u ovom dijelu Europe, danas pokojni Željko Ražnatović Arkan. Na tribinama Maksimira kao pripadnik Delija bio je navodno i aktualni predsjednik Srbije te najuzorniji učenik ratnog zločinca Vojislava Šešelja, lidera srpske fašističke Radikalne stranke, Aleksandar Vučić.

Drugim riječima, prve horde koje su nasrnule na Hrvatsku došle su s tribina stadiona. Dakle, bez da previše pogriješimo možemo reći kako su u agresiji na Hrvatsku, kasnije i Bosnu i Hercegovinu, sudjelovale Delije te gotovo cijelo vodstvo te navijačke skupine početkom devedesetih. Delije se do dana današnjega nisu odrekle svoje uloge u agresiji na Hrvatsku, naprotiv…

Centar agresije na Hrvatsku, odakle je sve krenulo, bio je, dakako, Beograd, no, glavna baza srpskih terorista i Arkanovih ubojica bila je u Kninu, odakle se pak proširio tumor velikosrpskog ludila na cijeli prostor RH koji je Milošević smatrao dijelom Srbije, odnosno, koji je u srbijanskim planovima trebao pripasti Velikoj Srbiji. Danas sve manjoj državi, nakon odlaska Kosova  ni Vojvodina nije presretna Vučićevom diktaturom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Realizaciju plana velikosrpskih ideologija trebala je osigurati JNA. Ostalo je povijest. Hrvatska vojska s vremenom je srušila snove o Velikoj Srbiji, hrvatski branitelji katkad i goloruki zaustavili su tenkove i zrakoplove Miloševićeve soldateske.

Ako je Knin bio glavna baza velikosrpskih terorista i ako su u agresiji na Hrvatsku sudjelovale Delije, što i ne kriju s obzirom kako na svakoj utakmici veličaju ratne zločince poput Ratka Mladića te Vukovar i dalje smatraju ”srpskim gradom” možemo li konstatirati kako je tetovaža ”Delije Knin” zapravo fašistička provokacija?  Barem u Hrvatskoj. Dalmacija još vida rane koje su nastale kao posljedica velikosrpske agresije te i u jednom dijelu zemlje nemali je broj onih koji smatraju Delije manje navijačkom skupinom, a više poluterorističkom organizacijom, koja i dalje sanja ”Krajinu” i ”Srbiju u granicama Karlovac – Karlobag – Virovitica.” Iskreno govoreći, ni sam Vučić od tih snova nije odustao, iako ih se danas ”ne sjeća”, kao ni svog govora u okupiranoj Glini 1995.

Što zapravo želimo reći?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, prije nekoliko dana na splitskoj plaži Bačvice pretučen je mladić, kako su pisali gotovo svi mediji, iz Srbije zbog natpisa ”Delije Knin” na ćirilici. Dakako, koji god bio razlog nasilju ono NIKAD NEMA OPRAVDANJA, i treba ga osuditi a krivce sankcionirati, pa tako ni napad na mladića iz Subotice koji je, što neki namjerno zaboravljaju, uz natpis ”Delije Knin” imao i neke druge tetovaže. Navodno i tetovažu s likom četničkog vojvode i ratnog zločinca iz Drugog svjetskog rata, Momčila Đujića. Dakle, Momčilo Đujić bio je fašistički zlikovac, pravo je pitanje zašto nisu reagirale hrvatske institucije pravovremeno, pa i policija? Vjerojatno bi se u tom slučaju i spriječio ružni incident,

Možete li zamisliti kako bi se i Srbiji proveo neki mladić iz Hrvatske ako bi se na Adi Ciganliji sunčao s velikom tetovažom Maksa Luburića? Kako bi takav mladić  naposljetku prošao u Hrvatskoj i kako bi reagirala hrvatska policija?

Foto: Snimka zaslona

Mladić koji je ”pretučen u Splitu”, srpski Informer, zlokobni tabloid inače blizak Aleksandru Vučiću, tvrdi – rođen je u Kninu te s obitelji napustio  grad 1995. prilikom akcije ”Oluja.” Dakako, Informer Oluju smatra zločinačkom operacijom, pritom se još uvijek ne usude javno reći kako je i Knin ”srpski grad”, kao što su to slični ”mediji” radili devedesetih i direktno pomagali velikosrpski zločinački pir diljem Hrvatske, BiH, na kraju i Kosova…

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Foto: Facebook

‘Ovog Srbina Hrvati su protjerali iz Knina 1995. godine u zločinačkoj akciji “Oluja” kada je imao samo četiri godine. Presrelo ga je 10-ak ustaša u petak i zvjerski ga pretuklo palicama i pesnicama, psujući mu majku četničku. Kada se Aleksandar požalio policiji da je pretučen bez razloga, rečeno mu je da bi mu bilo najpametnije da što pre napusti Hrvatsku…”, između ostaloga pišu neki srbijanski mediji.

Riječi cara Lazara, koje spominje ”Informer”, puno su manje od natpisa ”Delije Knin” na ćirilici, no, kako bilo, mladić, srećom, nije ozlijeđen. Kako sam tvrdi hrvatska policija zamolila ga je da napusti grad.  Valjda i ratnog zločinca Momčila Đujića?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.