Može li i kako Hrvatska na Europsko prvenstvo čak i ako izgubi od Slovačke u Rijeci?

Foto: fah

Za otprilike dva tjedna hrvatska nogometna reprezentacija u Rijeci, na Rujevici, igra najvažniju utakmicu ove godine, najvažniju zato jer smo se remijem u Bakuu kod Azerbajdžana sami doveli u takvu neugodnu situaciju. Naime, Vatreni na Rujevici ne smiju izgubiti od Slovačke, s obzirom na kvalitetu, povratak Andreja Kramarića i Marcela Brozovića, koji zbog kartona nije mogao igrati u Cardiffu protiv Walesa (1:1), vjerujemo da i neće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, što bi se dogodilo u slučaju poraza, da li bi u tom slučaju Vatreni imali priliku plasirati se na Europsko prvenstvo i tako ponovno otići na jedno veliko nogometno natjecanje i nastaviti briljantni niz koji traje još od 2010. godine kada smo u eri Slavena Bilića propustili Svjetsko prvenstvo u Južnoj Africi, što je bio težak udarac za hrvatski nogomet?

Naime, u slučaju poraza od Slovačke, a ako bi Mađarska u Cardiffu dobila Wales, Vatreni bi morali izboriti Europsko prvenstvo preko play-offa Lige nacija A. Ne bi to bio nimalo jednostavan put, u polufinalu bi Vatreni išli, barem prema trenutnom stanju, na Island, za Hrvatsku neugodni Island, a onda, ako bi prošli Island na red bi došla još neugodnija Švicarska ili bi igrali protiv nekoga  iz Lige nacije C koga bi ždrijeb tu donio.

S obzirom kako se igra na jednu utakmicu ždrijeb bi odlučio o domaćinu. Hrvatskoj takva drama, naravno, ne treba.  Najbolje je zato sve riješiti protiv Slovačke za dva tjedna i prezimiti jednu ugodnu, mirnu zimu, a onda se pripremiti za pohod na vrh Europe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bez obzira na sve, nekoliko propuštenih prilika, od kojih je ona protiv Azerbajdžana bila najveća, ako Vatreni dobiju Slovačku, bit će to zapravo najurednije kvalifikacije još od plasmana na Euro 2008. godine…

Hrvatska se gotovo uvijek mučila u kvalifikacijama, iznimka su bile već spomenute kvalifikacije za Euro 2008. te naše prve kvalifikacije, kada su Vatreni sredinom devedesetih pod vodstvom Miroslava Ćire Blaževića suvereno prošli skupinu, u kojoj je bio i tadašnji svjetski doprvak Italija te kao prvi u grupi izborili plasman na Europsko prvenstvo u Engleskoj 1996.

Podsjetimo, ždrijeb skupina za Euro 2020. održat će se 30. studenoga u Bukureštu, gdje će 20 izabranih reprezentacija biti raspoređeno u šest skupina. Podsjetimo, Hrvatska je sa sedam izgubljenih bodova, po tom kriteriju, trenutačno druga najlošija prvoplasirana reprezentacija u kvalifikacijama iza nas samo je Irska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.