Najveći hrvatski problem na Europskom prvenstvu – sedmerci? Legenda hrvatskog rukometa otkrila kako ih riješiti!

Foto: snimka zaslona

Jedna od legendi hrvatskog rukometa je svakako Patrik Ćavar, koji je s hrvatskom reprezentacijom osvojio zlato na Olimpijskim igrama u Atlanti davne 1996. godine. Bilo je to prvo hrvatsko zlato, računajući sve sportove, na Olimpijskim igrama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ćavar je, podsjetimo, radio i kao teniski trener, nakon čega je postao na regionalnom Sportklubu komentator teniskih mečeva. No, i dalje, naravno, rukomet je njegov sport te prati sve što se događa s hrvatskom reprezentacijom na Europskom prvenstvu. Naime, izabranici Line Červara u pet utakmica ostvarili su pet pobjeda, posljednje dvije s dosta poteškoća, no, posebno je bila značajna pobjeda protiv Njemačke, koja je donijela polufinale.

Hrvatska ima dosta problema u jednom segmentu igre, dakako, mislimo na sedmerce, protiv Njemačke promašili smo čak tri kaznena udarca, dva Zlatko Horvat, jedan Luka Cindrić. Promašaji su nam mogli odnijeti ključnu pobjedu. Srećom, Marin Šego se probudio u pravom trenutku.  Spomenimo još jedan podatak, naime, u prvih pet utakmica Hrvatska je promašila DEVET sedmeraca, devet od devetnaest pokušaja. Previše za jednu ozbiljnu reprezentaciju, od koje neki očekuju i medalju, makar imperativa nema, niti bi smjelo biti. već i ono sada što su naši rukometaši postigli je jako puno.

Pako Ćavar je bio jedan od najboljih izvođača sedmeraca u hrvatskoj reprezentaciji svih vremena.  Što o svemu danas kaže?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Mislim da je to ipak malo previše promašenih sedmeraca. Ali, imam ja rješenje za taj problem.”

Ćavar ima rješenje za problem, barem tako tvrdi. No, onda je postalo vrlo jasno na što je zaista mislio.

”Nisam rukometnu loptu držao u rukama deset godina, ali mogao bi me Lino pozvati samo da pucam penale. Ja bih od tih 19 zabio 18, ha-ha-ha”, kazao je Čavar u razgovoru za Sportske novosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šalu ipak na stranu, naime, tolika nesigurnost sa sedam metara mogla bi nas itekako koštati, morat će izbornik Lino Červar pronaći rješenje. Polufinale je sve bliže, a prije toga nas očekuje derbi protiv jake Španjiolske.

”Realno, promašujemo puno sedmeraca, to nas je moglo koštati i pobjede nad Njemačkom. Duvnjak je zabio svoja dva na kraju, ali prva tri smo promašili, a da nije bilo tako, ne bi se Nijemci odlijepili. Sedmerci su definitivno problem, ali ne znam koji je razlog tome. Od pet penala, jedan se može promašiti, ali dva su već problem.”

Što zapravo čini dobrog izvođača sedmeraca?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Izvođenje sedmeraca je sastavljeno od nekoliko stvari. Za početak, morate otprilike poznavati golmana. Je li letač, spušta li se ili nešto treće, i onda morate imati svoje šutove za svaku od tih situacija. Ja sam, recimo, imao varijaciju nekih sedam ili osam šutova. Sve počinje od toga kako se golman pozicionira i cilj je trzajima izbaciti ga iz ravnoteže. Ali, u konačnici je sve na izvođaču, on donosi odluku u zadnji trenutak i ona mora biti prava. Tu su i dobra ruka, dobar zglob, instinkt kojim možda možete predvidjeti golmansku reakciju… Ima tu dosta stvari, nije to baš tako jednostavno kao što izgleda.”

Izvođači sedmeraca u puno su težoj psihološkoj situaciji od golmana?

”Ti kontroliraš šut, ti kontroliraš gdje ćeš poslati loptu, a ako golman ne obrani, svi kažu “OK, nitko nije ni očekivao da će obraniti”. Ali, kad izvođač promaši, to je problem jer je on ipak u prednosti.”

Je li bolje prije velikog natjecanja odrediti izvođače sedmeraca ili tijekom turnira i samih utakmica procijeniti tko se najbolje osjeća i onda odlučiti?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Mislim da se prije početka natjecanja trebaju znati dvojica ili trojica koja će izvoditi sedmerce. Ako imaš jednoga koji iskače od ostalih, koji je stvarno siguran, ja bih ga stavio da opet puca i nakon promašenog sedmerca. Ali, eto, mi smo ovdje malo mijenjali i šarali, to je bila naša taktika.”

Ne bi trebalo mijenjati izvođača sedmeraca nakon prvog promašaja?

‘Ne kažem da ne bi, ovisi o tome koliko imaš povjerenje u izvođača. Eto, ja sam imao tu čast i stvarno mi je bilo drago da su mi i Zdravko Zovko i Velimir Kljaić i svi drugi koji su me trenirali davali da ponovno pucam. U većini slučajeva kad bih promašio penal, opet bih izvodio sljedeći. A to je dokaz da su mi treneri vjerovali.”

Kome bi Patrik Ćavar dao prednost kod izvođenja sedmeraca?

”Duvnjak mi se čini najsigurnijim jer ipak je, kad se lomila utakmica protiv Njemačke, pokazao psihičku stabilnost. Zasad mi je ostavio najbolji dojam i nastavio bih s njim”, poručio je legendarni bivši rukometaš, koji sasvim sigurno zna kako se izvode sedmerci.

Na pitanje zašto su toliko često među najboljim izvođačima sedmeraca krilni igrači Ćavar ima spreman odgovor. I u hrvatskoj je povijesti bilo tako, od samog Ćavara, pa preko Džombe, do Čupića, a uskakali su i Zrnić, Štrlek i drugi.

”Zona šuta krila je otprilike na šest ili sedam metara, neovisno o tome pucaju li s krilne pozicije ili iz kontre. To je njihova komforna zona. A vanjski se osjećaju komotno na devet ili deset metara. Vjerojatno je to jedan od razloga zašto su krila toliko dobra, ali nije to presudno jer ima i jako puno srednjaka i ostalih vanjskih igrača koji su bili prilično uspješni”, smatra Ćavar,

 Koliko je često on proučavao protivničke golmane i koji mu je golman zadavao najviše problema kada su sedmerci u pitanju?

”Nisam ih toliko proučavao, ali otprilike sam znao tko, što i kako. Ne želim ispasti prepotentan, ali više su oni imali problema sa mnom nego ja s njima, ha-ha-ha. A ako već trebam izdvojiti jednoga, mislim da je Thierry Omeyer bio taj, gledali smo se preko nišana i on je možda bolje čitao sedmerce od ostalih golmana.”

Je li Ćavaru ostala koja utakmica u sjećanju a tijekom koje mu izvođenje sedmeraca nije išlo?

‘Da vam budem iskren, ne sjećam se nijedne utakmice u kojoj sam promašio dva sedmerca. Možda je i bilo takvih, ali se stvarno ne sjećam. Možda bih promašio jedan, ali tu je uglavnom bio kraj.”

Ćavar smatra kako poslije pobjede protiv Njemačke Hrvatska na ovom Euru igra na iznimno visokoj razini, iako su je mnogi na turnir ispratili kao na sprovod, kao ”nikad većeg autsajdera.”

”Utakmica protiv Njemačke je bila pravi pokazatelj naše snage, sve ovo prije toga je bilo za očekivati da ćemo dobiti. Protiv Nijemaca smo dobili odgovor kako izgledamo – borbeno, ne predajemo se, imamo kvalitetu, možemo dobro funkcionirati u trenucima kada se lomi utakmica. Najbitnije je da možemo dobiti utakmicu i kada ne igramo dobro, kao što je bio slučaj protiv Njemačke”, rekao je Ćavar za Sportske novosti.
Nakon što je polufinale osigurano je li i medalja nadohvat ruke?

”Ne želim ništa prognozirati, ali velika je stvar što ispali Francuzi i Danci. Da ste me pitali prije prvenstva na koga bih tipovao za medalju, rekao bih na nas, Francuze i Dance. Tako da će nam sada biti malo olakšan posao u završnim borbama, ali samo malo jer danas svi dobro igraju, vidjeli smo da svatko može pobijediti svakoga. Zato u svakoj utakmici trebamo polaziti od sebe, spremati sebe, nebitno protiv koga igramo. Mi smo ti koji moraju voditi glavnu riječ na utakmici, spremiti se psihički i fizički dobro i onda možemo svakome na megdan.”

Prije dvije godine na Svjetskom prvenstvu sedmerac nam je odnio finale, a onda smo ostali i bez medalje…

‘Sedmerci su malo puta odlučivali, ali su uvijek bili iznimno važni i nikad ih nismo ovoliko promašivali. Kada smo osvajali, puno smo ih bolje izvodili nego danas, posebno u vremenu Ćavara i Jelčića kada su promašaji bili prava rijetkost”, pišu Sportske.

Podsjetimo, Hrvatska je protiv Norveške na Svjetskom prvenstvu 2017. u Parizu promašila u samoj završnici sedmerac za pobjedu u polufinalu. Zlatko Horvat je pucao i promašio,  a u produžetku su nas Norvežani lako dobili pa smo na kraju sljedeći dan protiv Slovenije ostali bez medalje uopće, a imali smo sve u svojim rukama. No, to su sedmerci, ponekad izgubiš, a ponekad ti se i vrati.  Primjerice, protiv Njemačke smo bili na rubu poraza pa smo se izvukli na nevjerojatan način.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.