Nakon povijesnog podviga u dobitnoj kombinaciji: Kako do prve pozicije u skupini i hoće li Dinamo biti nositelj?

Foto: fah

Nakon uvjerljive pobjede protiv Spartaka na maglom okupanom Maksimiru Dinamo je poslije 49 godina izborio proljeće u Europi. Povijesna je ovo večer za Dinamo, no,  posao još uvijek nije gotov. Pred vratima su dva posljednja izazova grupne faze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naravno, natjecanje u grupnoj fazi Europske lige se nastavlja, hrvatski prvak se s turskim velikanom, Fenerbahčeom, bori za prvo mjestu u grupi, koje nosi povoljniju poziciju u ždrijebu, status nositelja, ali i dodatnu zaradu. Modrima u predstojeće dvije utakmice grupne faze treba tek jedan bod kako bi osigurali prvo mjesto, mnogi vjeruju da će to plavi bez problema i napraviti.

Naime, Dinamo u idućem, petom, kolu grupne faze Europske lige igra protiv Fenerbahčea u gostima, dakle, u Istanbulu, ako hrvatski klub pobjedi ili osvoji bod nema dvojbe, prvi je u grupi, ako izgubi manjom razlikom od 4:1, koliko je Fener poražen na Maksimiru, treba mu tek bod na domaćem travnjaku protiv Anderlechta, koji je od svih već otpisan i veliko je ovosezonsko razočarenje Europske lige.  Dakle, u svakom slučaju Modri su u dobitnoj situaciji. Gotovo sve ozbiljnije kalkulacije Dinamu idu na ruku. Spomenimo da će Dinamo završiti kao pobjednik svoje skupine i sa trenutno osvojenih 12 bodova pod uvjetom da turski klub ne pobijedi u Trnavi u zadnjem kolu Europske lige.

Pogledajte i raspored do kraja grupne faze:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

29. studenoga: Fenerbahce – Dinamo, Anderlecht – Spartak
13. prosinca: Dinamo – Anderlecht, Spartak – Fenerbahce

Dinamo se, dakle, plasirao u grupnu fazu Europske lige, točnije šesnaestinu finala, podsjetimo, u toj se fazi ne mogu međusobno sudariti dvije momčadi koje su zajedno igrale u grupnoj fazi, ali ni klubovi koji dolaze iz iste države.

Kako piše portal Goal.com/hr nositelji u ždrijebu bit će 12 pobjednika skupina (dakle, zato je važno biti prvi u grupi) i četiri trećeplasirana kluba iz Lige prvaka, koji imaju najbolji klupski koeficijent. Prema trenutačnom poretku u LP to bi bili PSG, Benfica, Tottenham i CSKA . A nenositelji 12 drugoplasiranih četiri lošije rangirana kluba koja stižu kao treći u skupini LP (trenutačno Valencia, Galatasaray, Hoffenheim, Club Brugge). Nositelji će biti domaćini uzvrata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi mogući suparnici Dinama iz Europske lige :

Villarreal
Spartak Moskva
Glasgow Rangers
Rapid Beč
Eintracht
Lazio
Genk
Sarpsborg
Malmö
Besiktas
Krasnodar
Sevilla
Standard
Astana
Dinamo Kijev
Rennes
Chelsea
Vidi
PAOK
BATE Borisov
Bayer Leverkusen
Zürich
Salzburg
Leipzig
Celtic
Zenit
Slavia Prag
Kopenhagen
Arsenal
Sporting
Vorskla
Qarabag
Betis
Milan
Olympiakos

Drugim riječima, ima tu i dosta jakih imena svjetskog nogometa, bivših europskih prvaka koje bi dobro bilo izbjeći, barem na početku nokaut faze, no, ima i protivnika protiv kojih bi ovakav Dinamo mogao igrati, kao što su bečki Rapid, Sarpsborg, Malmö, Astana, Vidi, BATE Borisov, Slavia, Kopenhagen, Vorskla, Qarabag

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.