Ni ovo Europsko prvenstvo, nažalost, nije moglo proći bez sad već karikaturalne nostalgije za Jugoslavijom…

Foto: Twitter

“Zamislite kakva bi tek bila momčad Jugoslavije!”, pitaju se jugonostalgičari koji često ratuju s činjenicama ili ih sebi prilagođavaju, ovisno kako im odgovara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nažalost, ni ovo Europsko prvenstvo u košarci nije moglo proći bez sad već karikaturalnog zazivanja Jugoslavije. A ”tek” smo pred finalom. Što će biti ako se u finalu sastanu Srbija i Slovenija, čiji trener pobjede svoje reprezentacije proslavlja s tri uzdignuta prsta, baš kao nekoć jugoslavenski tenkisti koji su tri dana ratovali u Sloveniji da bi se nakon toga preselili u Hrvatsku i pokazali pravo, jugoslavensko lice?

Naime, nakon što su se u finale EuroBasketa plasirali Slovenci, a Srbi igraju polufinale s velikim izgledom za prolaz, pojedini portali postavili su pitanje ‘ a što bi im tek radila Jugoslavija…?’ Kome? Španjolskoj?

Naravno, oduševljeni igrom slovenske košarkaške reprezentacije u polufinalu pojedini mediji tvrde da bi na EuroBasketu Jugoslavija bila nepobjediva. Možda, ali gdje bi onda bila Slovenija? Koliko bi slovenskih košarkaša igralo za Jugoslaviju? Početkom devedesetih igrao je Jure Zdovc. Slovenija je na ovom EuroBasketu jaka kao momčad, to im donosi pobjede, tek u okviru momčadske igre ističu se pojedinici poput Dragića ili Dončića…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slična pitanja postavljala su se čak i kad je skijanje u pitanju, a tijekom najvećih uspjeha Ivice i Janice Kostelić. Sjećate li se? ”Što bi tek radila Jugoslavija kad dvoje skijaša vlada svijetom”? Janica i Ivica ponajprije nikad pored slovenskih skijaša ne bi ni dobili priliku nastupiti za Jugoslaviju.

Kod nostalgičnih, a još k tome smišljenih, provokacija treba biti vrlo oprezan. Primjerice, što bi tek radio Sovjetski savez da je ostao na okupu? Latvija, Ukrajina, Rusija, Litva…

I kad bi se vratili malo dalje u povijest došli bi za naše jugo-nostalgičare do šokantne istine, Rimsko carstvo trajalo je nešto duže od obje Jugoslavije. Možda neki u to neće povjerovati, ali je to doista istina. Što bi tek bilo s nogometom i tko bi danas vladao svjetskim nogometom, godinama, bez prestanka, da se Rimsko carstvo nije raspalo? I ne samo nogometom. Porazno za jugonostalgičare, ali istinito, da se višestoljetno Rimsko carstvo nije raspalo Jugoslavije ne bi nikad ni bilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.