Ni traga crtačima svastike na Poljudu: Je li doživotna zabrana odlaska na utakmice prestroga sankcija?

Foto: fah

Kako smo već pisali jedan od pripadnika zadarske Torcide, 23-godišnji M.M., zbog izazivanja nereda, dakle, huliganskog ponašanja i namjernog pokušaja trajnog prekida utakmice na stadionu Geoffroy Guichard tijekom Eura u francuskom St-Etienneu 17. lipnja 2016., osuđen je vrlo strogo, neki tvrde i drastično.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mladić doživotno neće moći odlaziti na utakmice hrvatske nogometne reprezentacije, ali ni na utakmice hrvatskog prvenstva. Ne samo to, zbog nereda na utakmici Hrvatska-Češka 2:2 prošle godine u Francuskoj osuđeni 23-godišnjak se ne smije približiti mjestu odigravanja  utakmice te mora biti udaljen od tog mjesta minimalno pola kilometara.  Odluka je to Županijskog suda u Splitu, koja je odmah izazvala burne reakcije na društvenim mrežama. Javnost je, naravno, kao i uvijek u takvim slučajevima podijeljena.

Dakako, ne želimo ulaziti u sudske odluke, niti ih na bilo koji način komentirati, tek možda postaviti pitanje kad će biti otkriveni oni koji iza takvih nereda stoje, ako ih uopće ima?

I dok veći dio hrvatske javnosti podržava ovakvo “rigoroznu kaznu” koja nije dosuđena navijačima, kako neki tvrde, već u konkretnom slučaju, konkretnoj osobi, za konkretno nedjelo, manji dio hrvatske javnosti ipak smatra kako je kazna prestroga s obzirom na godine mladića. Naime, na društvenim mrežama ima onih koji vjeruju da bi se osuđeni huligan ipak s vremenom, u ozbiljnijim godinama, promijenio i kako mu je trebalo pružiti šansu. To ipak spada u sferu nagađanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, 23-godišnjeg mladića naknadno su identificirali, kao i jedan dio ostalih iz skupine, pomoću nadzornih kamera, na kojima se vidjelo kako osuđeni huligan drži zapaljenu baklju u rukama.

No, činjenica je da neredi u izvedbi grupice huligana, provokatora, koji nemaju puno toga zajedničkog s pravim navijačima, bili ono ogorčeni ponašanjem HNS-a ili ne,  traju jako dugo i da još uvijek nisu pronađeni autori svastike na Poljudu, iako je bivši ministar u Vladi Zorana Milanovića Ranko Ostojić obećavao da će taj slučaj biti riješen. Ništa se od toga nije dogodilo. Nadzorne kamere su snimale, nisu snimile ništa što bi navelo policiju na pravi trag.

Prošli su jedni izbori, došla je nova Vlada, prošli su drugi izbori, i došla druga nova Vlada, došao je ministar Vlaho Orepić, a pomaka nema, ili barem za te pomake ne zna hrvatska javnost. Svastiku na Poljudu, uoči utakmice Hrvatska-Italija, naravno, nisu iscrtali navijači već netko tko je namjerno htio baciti ljagu na hrvatsku reprezentaciju, pa i državu. Nemali je dio onih koji tvrde kako se zapravo radi o samo jednom segmentu specijalnog rata protiv Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.