Nije u Hrvatskoj najgore kako neki tvrde: Katastrofalno suđenje obilježilo ovu sezonu Lige prvaka, za razliku od HNL nitko ne govori o namjeri…

Foto: fah

U Hrvatskoj nogometnoj ligi, nažalost, ne prođe ni jedan derbi a da iza sebe ne vuče repove stvarnih ili napuhanih pogrešaka sudaca. Je li suđenje u jednoj relativno skromnoj ligi, ako je usporedimo s ligama petice, doista tako katastrofalno? Jesu li hrvatski suci ”najgori na svijetu”, pritom ne mislimo na suce iz pravosuđa?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čak i oni koji tek djelomično prate Ligu prvaka ove sezone, pa i lige petice, primjerice španjolsku Primeru, razumiju koliko su u zabludi oni koji tvrde da je suđenje na hrvatskim stadionima zapravo europsko dno dna, radi se o europskom prosjeku, nije katastrofalno kako neki mediji i neoprezni nogometni dužnosnici tvrde, ni fenomenalno kako to smatraju neki iz HNS-a. Istina je kao i uvijek negdje na sredini.

Sinoć su u najjačoj klupskoj nogometnoj ligi, Ligi prvaka, odigrane čak tri četvrtfinalne utakmice, uz sjajan nogomet, posebno u Dortmundu, ali i u Muenchenu, vidjeli smo i nekoliko kardinalnih pogrešaka suca zbog kojih bi ih hrvatski novinari, da su kojim slučajem u pitanju hrvatski suci i da se igralo u HNL-u, proganjali godinama. Suci u Ligi prvaka izravno odlučuju utakmice, izravno određuju klubove koji prolaze u završnicu Lige prvaka. Nisu li ne tako davno u sada već legendarnoj osmini finala protiv PSG-a, na Nou Campu, pogurali Barcelonu, kojoj prije dva dana ništa nije moglo pomoći protiv Juventusa u prvoj četvrtfinalnoj utakmici?

Malo ipak u pogreškama sudaca iz sinoć tri odigrane četvrtfinalne utakmice. U Dortmundu, gdje se domaća Borussia susrela s Monacom našeg Danijela Subašića, je Kylian Mbappe doveo  Monaco u vodstvo iz zaleđa. Pitanje je kako linijski sudac, koji je bio u liniji, na svom mjestu, nije uspio vidjeti da je Monacov napadač bio gotovo metar iza zadnje linije Borussije. Naravno, sve ovisi o kutu gledanja i suci su ljudi te mogu pogriješiti, griješe i griješit će, Najvažnije kod tih pogrešaka je ”namjera”, ako nema namjere, ako se radi o pogreškama koje suci nisu vidjeli, onda su to svakako ljudske pogreške, kakve se svima mogu dogoditi i koje se mogu i moraju razumjeti.  Nažalost, s obzirom na svijet u kojem živimo. navijači, bez obzira koji i čiji bili, u svakoj pogreški suca vide namjeru, zavjeru protiv njihovog kluba, čine to i sami igrači, profesionalci te čelnici klubova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, ostanimo ipak za trenutak kod suđenja u Ligi prvaka, idemo u Madrid na pogrešku švedskog suca Jonasa Erikssona, koji je start Albrightona na Griezmannu okarakterizirao kao kazneni udarac. Mnogi će reći, ali ne i Oko sokolovo HRT-a, Mateo Beusan, da je napadač Atletica srušen izvan kaznenog prostora. Dakle, izvan linije šesnaest metara.

Kad smo spomenuli liniju recimo kako je prema pravilima i linija dio kaznenog prostora, drugim riječima, prekršaj na liniji 16 metara je penal.  Tu nema dvojbe i kalkulacije su bespotrebne. Dovoljno je da igrač stoji na rubnom dijelu linije i da opet bude linija. Ne treba se nalaziti na sredini crte.

Zatim idemo na utakmicu večeri, poslasticu kako su je neki nazvali, finale prije finala u Münchenu, Bayern – Real 1:2. Sudac Nicola Rizzoli dosudio je kazneni udarac za Bayern nakon što je Carvajal igrao rukom. Većina se slaže kako je u najmanju ruku penal sporan, a lopta koja je išla prema ruci napucana ili da uopće nije pogodila ruku igrača Reala te da je pogodila prsa. Sreća u nesreći za suca je u tome da je Vidal promašio jedanaesterac. Da je tada bilo 2:0 za Bayern danas bi se druga pjesma pjevala i drugačije bi bile karte Nijemaca uoči uzvrata na Santago Bernabeu u Madridu. Ovako je Real veliki favorit, zasluženo, igrali su kraljevi puno bolje od Bayerna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kod svih ovih sudačkih odluka zajednički nazivnik je da su one mnogima, pa i većini, sporne, o tim pogreškama se piše, govori, no, nitko, ili barem nitko relevantan, ne spominje namjeru. Tu je razlika između HNL-a i Lige prvaka. Namjerna?


Kylian Mbappe Goal HD – Borussia Dortmund 0-1… by livescoreIn

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Arturo Vidal Penalty Miss Bayern Munich vs… by gashiylli223

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.