Nije problem kad Gudelj kaže da je igrao za Jugoslaviju, problem je što neki ne razumiju čega ne bi bilo da je ista opstala

Foto: snimka zaslona

U crnogorskom Ulcinju održan je drugi po redu Ulcinjski mundijal prijateljstva, a jedan od gostiju bio je i legendarni nogometaš Hajduka Ivan Gudelj koji je dao izjavu Marjanu Mijajloviću. Pritom se zapitao bi li se trebao praviti da nije igrao za Jugoslaviju, time minorizirajući veći problem – što neki i danas ne razumiju čega ne bi bilo da je ista opstala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ovakvi događaji kao ovdje u Ulcinju služe da se okupljamo i podsjećamo da nogomet i sport općenito ima veliku povijest na ovim prostorima. Kroz sve ove sadašnje države ili bivšu Jugoslaviju prošla je sila velikih igrača. To je povijest. Povijest ne možemo brisati. Što bih ja sada trebao reći da nisam igrao u reprezentaciji Jugoslavije da bi se dodvoravao nekome? To su gluposti! Pa bila je čast igrati za reprezentaciju koja je predstavljala 22 milijuna ljudi”, rekao je Gudelj pa se osvrnuo na utrku za titulu u HNL-u:

“Hajduk je poseban klub, to pokazuju navijači koji su nešto… Ja bih rekao ovako, navijači i Hajduk su jedna duša i jedno tijelo. Hajduk od 2005. nije bio prvak. Mislim da je vrijeme ove godine i da postoje sve predispozicije, a kad se to dogodi, svi dođite u Split da doživite tu atmosferu i vidite što će ti predivni navijači prirediti”, rekao je Gudelj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sportska Jugoslavija

Jugoslavija je kao komunistička tvorevina postojala 45 godina previše, u tih 45 godina nikada Jugoslavija nije uspjela napraviti u nogometu ono što je napravila u samo prvih osam godina postojanja, dakle, 1998. godine u Francuskoj na Svjetskom prvenstvu, Hrvatska kao samostalna država.  Jugoslavija je bila na SP-u u Čileu šezdesetih među četiri najbolje reprezentacije svijeta, međutim, treba se zapitati koliko je tada ekipa uopće sudjelovalo na SP-u?

Naravno, činjenicu da su neki tzv. jugoslavenski nogometni klubovi bili uspješni u europskim kupovima može se posve jednostavno objasniti. Naime, Jugoslavija kao komunistička tvorevina imala je zakone koji su onemogućavali odlazak u inozemstvo nogometašima prije 28 godine, uz neke iznimke, odnosno, neki su mogli ići ako su dobili blagoslov komunističkih glavešina. Svemoćne partije.  Zamislite koliko bi hrvatski klubovi danas bili jaki da u njima igraju Brozović, Pjaca, Kalinić, Perišić, Halilović, Jedvaj…

> Sandra Perković nažalost ne razumije što je Jugoslavija bila i zašto u takvoj državi ne bi bilo Ivice, Janice…

Jedno je sigurno, da je Jugoslavija opstala nikad ne bi Janicu i Ivicu Kostelić gledali na krovu svijeta, nikad ne bismo imali puno toga što danas imamo, u trenutku dok Srbija zapravo i nema olimpijske medalje. Skijanje je uglavnom bilo rezervirano za Slovence.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zar doista netko misli da bi Davor Šuker, Goran Vlaović, Zvone Boban, Aljoša Asanović… imali prednost u odnosu na Dragana Stojkovića, Dejana Savičevića, Darka Pančeva, Sinišu Mihajlovića…? Pobogu, Miljan Miljanić na SP 1982. u Španjolsku nije poveo Marka Mlinarića iako je Mlinarić bio uvjerljivo najbolji nogometaš tadašnje države. Ista bi sudbina bila i Zvone Bobana 1998. samo što ne bi bilo Miljanića, već nekog drugoga.

Nećemo, naravno, nabrajati sve što ne bi bilo da je Jugoslavija opstala, ali ćemo reći nikada Jugoslavija nije bila sportska velesila koja je bila ravnopravna SSSR-u, SAD-u, Kini… To je obmana, to je mit.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.