Njemački mediji oduševljeni dočekom Vatrenima, dok Die Welt i manji dio napadaju zbog Thompsona i tzv. nacionalizma

Foto: Snimka zaslona

Mediji s njemačkog govornog područja su s velikim simpatijama popratili slavlje u Hrvatskoj na dočeku nogometne reprezentacije ali ne propuštaju spomenuti ni za njih trenutke poput sudjelovanja Marka Perkovića Thompsona u završnom slavlju. Pritom, kao i dio ”hrvatskih medija”, poput HINA-e primjerice, ne spominju kako je to bila izričita volja hrvatskih nogometaša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 “Iz svih dijelova zemlje su Hrvati, jedan dan nakon izgubljenog finala svjetskog prvenstva došli u glavni grad kako bi drugoplasiranim junacima priredili jedinstveni doček. Jedinstven poput učinka ove momčad i jedinstven poput ushićenja u koje su ubacili zemlju”, piše Berliner Zeitung u utorak i dodaje kako “vjerojatno nikada u sportskoj povijesti” jedna zemlja nije toliko proslavila jedan poraz. Autor zaključuje kako je hrvatska zemlja koja jednostavno ne želi prestati slaviti.

Istodobno autor ukazuje i na neke kontradikcije poput činjenice da je Ivan Rakitić slavio pjevača Marka Perkovića Thompsona, u čijim pjesmama “Srbi ne prolaze najbolje”, a da je isti taj igrač tjedan dana prije štitio srpskog tenisača Novaka Đokovića koji je u svojoj zemlji napadan zato što je rekao da navija za Hrvatsku.

Švicarski dnevnik Neue Züricher Zeitung isto tako govori o “najvećem slavlju za gubitnike jednog meča u povijesti sporta” i ukazuje na to da ovog tjedna u Hrvatskoj ništa neće biti kao inače. “Svjetsko prvenstvu je gotovo no u Hrvatskoj se slavlje nastavlja: nakon Zagreba na programu su dočeci i u ostalim gradovima Hrvatske”. U članku se citira i jedna “postarija gospođa drhtavog glasa” koja je također dočekala hrvatske reprezentativce. “Oni su zemlji vratili samopoštovanje i samopouzdanje”.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Frankfurter Allgemeine Zeitung hvali nenasilnu atmosferu prilikom dočeka i zemlji koja je u “slavljeničkom transu”.

 “Slavlje od nedjelje nastavljeno je jednostavno u ponedjeljak ujutro. Ili nije bilo ni prekidno tijekom noći. Jer kakvog smisla ima raditi pauzu kada je ovako i onako drugi dan na redu opet slavlje”, piše FAZ.

Baseler Zeitung na kraju pozitivne analize dana kada je Hrvatska dočekala svoju reprezentaciju spominje i Thompsona koji je pjevao na pozornici s nogometašima unatoč tomu što je “poznat za svoje simpatiziranje nacista”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I konzervativni Die Welt u tekstu pod naslovom “Desnoekstremni glazbenik se vozio s hrvatskim nogometnim junacima kroz Zagreb”, kojeg su pustili preko svog push-up servisa koji je namijenjen najvažnijim člancima, kritizira prisustvo ovog glazbenika na autobusu hrvatske reprezentacije.

 “Marko Perković veliča fašizam, njegov bend je nazvan po jednom automatskom oružju. Nakon povratka hrvatske reprezentacije u domovinu, nogometni junaci su ga pozvali u otvoreni autobus koji je vozio kroz Zagreb. I to po želji jednog od ključnih igrača”, piše Die Welt.

Jedan dio njemačkog tiska pozornost je posvetio hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Da Hrvatska ima par problema, to znamo. Od gospodarske krize, preko nacionalističkih strujanja pa sve do nogometnog nacionalnog saveza kojeg nitko ne može kontrolirati. Ali tu je sada odjednom predsjednica Kolinda Grabar Kitarović koja srdačno pozdravljala svakog kao da se radi o dobrom prijatelju kojeg dugo nije vidjela”, piše Sueddeutsche Zeitung.

Autor zaključuje da se Hrvatska uskoro neće moći obraniti od turista zbog srdačne poruke koju je predsjednica svojim prisustvom na finalu Svjetskog prvenstva odaslala u javnost.

“Ako su svi građani Hrvatske tako ljubazni kao predsjednica Kolinda Grabar Kitarović onda mora da se radi o predivnoj zemlji”, zaključuje Sueddeutshe Zeitung.

Die Welt zaključuje da hrvatska predsjednica učinila mnogo za imidž svoje zemlje pojavljivanjem na SP-u u Rusiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 “Hrvatska predsjednica je u posljednje vrijeme izazvala burne reakcije nekim svojim tvrdnjama npr. o salafistima u Bosni i Hercegovini koji samo čekaju da napadnu Hrvatsku. Kad su izbjeglice u pitanju, stoji na istoj liniji s Orbanom. A i na ulazak Hrvatske u EU gleda kritički zbog masovnog iseljavanja. No na svjetskoj pozornici u Rusiji, hrvatska predsjednica je pokazala otvorenu i srdačnu sliku Hrvatske”, zaključuje Die Welt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.