(VIDEO) Sramota u BiH i divljanje sarajevskih ‘Hordi zla’: Hrvatska zastava u Mostaru kao povod ekstremistima za obračun s Hrvatima!

Foto: Snimka zaslona

U Mostaru je ovog vikenda, kako smo već pisali, igrana derbi utakmica bosansko – hercegovačke lige između Zrinjskog te Sarajeva, gosti su, prema riječima trenera Zrinjskog Blaža Sliškovića, zasluženo slavili. Nažalost, ponovno sport nije bio u prvom planu. Naime, ”Hordama zla” iz Sarajeva zasmetala je hrvatska zastava, točnije zastava Herceg – Bosne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Igrala se 33. minuta derbi utakmice kad se nad stadionom pojavio dron sa zakačenom hrvatskom zastavom, što je, naravno, izazvalo odobravanje navijača domaće momčadi, ali i burno negodovanje Hordi zla, inače navijača Sarajeva. Negdje u tim trenucima gosti iz Sarajeva zabili su prvi pogodak i poveli, nakon čega je krenula i bakljada sarajevskih navjača, o čemu smo već pisali. Kako piše Večernji list navijači Sarajeva bacali su zapaljive predmete prema navijačima Zrinjskog, u stadion, na travnjak… Zahvaljujući sreći, nijedna baklja nije pogodila domaće navijače.

No, dron sa hrvatskom zastavom, odnosno zastavom Herceg Bosne, ponovno je razbuktao strasti u BiH i izazvao a polemike, optuživanja, prisjećanje na rat, pozivanje na legalnost. Jednostavno, neki ne žele priznati da su Hrvati prvi stali u obranu Bosne i Hercegovine od velikosrpskog agresora i to još u vrijeme kad je Alija Izetbegović govorio da ”to nije njihov rat”, gorjelo je selo Ravno, a vlasti u Sarajevu su pokazali izuzetno neosjetljivost prema takvoj činjenici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, vratimo se na utakmicu, odnosno bakljadu koju su priredili navijači Sarajeva u Mostaru, nakon čega su Ultrasi reagirali i pokušali se sami obračunati sa sarajevskim navijačima, policija je ipak spriječila eskalaciju sukoba posije provokacija sarajevskih navijača. Sudac je utakmicu prekinuo te je ugledao zastavu  na dronu. Nakon toga je izaslanik zadužen za sigurnost tražio osobu koja je upravljala dronom te je došao i do novinarske lože. Ovaj je događaj podsjetio na Beograd u listopadu 2014. godine, kada je zastava Albanije izazvala kaos na Marakani. Međutim, postoji ipak razlika. Herceg Bosna je bila štit Bosne i Hercegovine od velikosrpskih osvajača.

U sarajevskim medijima, ali i u dijelu hrvatskih medija, započela je kanonada uvreda i napada na Hrvate,  od spominjanja kako se radi o tzv. Herceg-Bosni, je li zabranjena zastava. A da nitko nije vidio ništa prijepornog u zastavi ljiljana bošnjačke Armije BiH.

Negirana je i povijest BiH jer je sastavni dio svih mirovnih planova upravo Hrvatska republika Herceg-Bosna, odnosno Hrvati kao kolektiv, čija je trobojnica sa šahovnicom službeni simbol, piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.