Od Červara do Červara – Hrvatska deset godina bez finala velikog natjecanja: Norveška je favorit, no, kad nisu favoriti Hrvati su najjači!

Foto: fah

I dok je prije pet godina u Varaždinu Hrvatska bila veliki favorit protiv Norveške u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo, što su naši igrači i potvrdili pobjedom na terenu 31:25, danas, u polufinalu Eura, u Stockholmu, favoriti su Norvežani. Igraju sjajno i jedina su reprezentacija koja je na turniru sve, lakoćom pobijedila. Hrvatska, s druge strane, uz pobjede ima i jedan remi, onaj protiv Španjolske. Polufinale Hrvatska – Norveška na rasporedu je od 18:00 sati, samo pola sata ranije u Mađarskoj hrvatska vaterpolska reprezentacija također u polufinalu Europskog prvenstva protiv Španjolske lovi finale. Drugim riječima, baš su nam ”zapaprili”, no, preživjet ćemo, uvijek jesmo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je uvijek bila najjača kada je dolazila iz drugog plana, kada nije bila favorit i kada su je svi otpisivali. Pokazala je to nebrojeno puta, primjerice prije sedamnaest godina na Svjetskom prvenstvu u Portugalu, nakon čega sve do danas nismo nikad bili ispod ŠESTOG mjesta, što je konstanta kakvu nema nitko, a pogotovo ne Norveška, s kojom smo igrali petnaest puta, devet puta pobijedili, jednom igrali neriješeno i u pet navrata izgubili.

Norveška je protiv Slovenije mogla birati protivnika u polufinalu, Hrvatsku ili Španjolsku, izabrali su Španjolce. Zašto? Vrlo jednostavno, u posljednje 23 godine protiv Španjolaca imaju još gori omjer nego protiv Hrvatske. Naime, izgubili su svih 17 utakmica koje su s Furijom igrali. Doista nevjerojatno, zar ne?

Norvežanima, barem tako tvrdi legenda norveškog rukometa, Bent Svele, Hrvatska puno bolje odgovara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Hrvati nam više pašu, imaju lošije golmane i imamo rješenja za njihovu obranu”, rekao je Svele te je tako sasvim sigurno motivirao Marina Šegu, koji može još bolje nego što je to izgledalo protiv Njemačke i Španjolske, primjerice, neka brani kao što je branio protiv Srbije.

Nažalost, Hrvatska već deset godina čeka na finale jednog velikog natjecanja, posljednji puta u finalu bili smo na Europskom prvenstvu u Austriji, i tada se krenulo iz Graza, a na klupi je bio u hrvatskim medijima toliko osporavani Lino Červar.  U to vrijeme igrao je i rukometni ”čarobnjak”, Ivano Balić, dok je Domagoj Duvnjak, današnji vođa hrvatske rukometne reprezentacije, koji je protiv Španjolske imao nešto slabiji dan, imao tek 21 godinu. S pravim Duvnjakom, ali i s pravim Marinom Šegom, koji mora braniti kako nikad dosad nije, Hrvatska može i preko tih moćnih Norvežana, koji u svojim redovima imaju ponajboljeg rukometaša svijeta, najboljeg igrača prvenstva, Sandera Sagosena.

Iz Stockholma stižu, kako smo već pisali, sjajne vijesti, za polufinale bit će spremni Igor Karačić i Luka Cindrić, koji nije igrao protiv Češke i Španjolske zbog ozljede, Červar ga je, posve razumljivo, odlučio poštedjeti,

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Igor Karačić je poslao jasnu poruku uoči polufinala, kojom je umirio brojne, fenomenalne navijače hrvatske reprezentacije, koji su naš osmi igrač na turniru: ”Ne brinite, ako treba igrat ću i s jednom nogom”, poručio je Karačić. S jednom nogom sasvim sigurno ne, Hrvatskoj trebaju raspoloženi, potpuno spremni igrači za jednu čvrstu, tešku utakmicu, kakva se očekuje protiv favoriziranih Norvežana.  Kako se bori za hrvatske boje pokazali su u drugom poluvremenu protiv Španjolske mladi igrači hrvatske reprezentacije, koji su lavovskom borbom preokrenuli minus od šest golova i stigli na korak do pobjede, nažalost, završilo je 22:22.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.